Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Co do gazowego nie byłem pewny, ale możliwe że na razie można 

To po co piszesz jak nie wiesz ... 

Dwa lata temu inny kuzyn budował to mógł też wybrać pellet i zgazowujący na drewno, nie wiem jak jest teraz to nie powiem

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
9 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Chwilowo jest wybór , ale to jest przejściowe ... W nowych domach też macie taki wybór? 

jeżeli uważasz że jest tak źle to masz wybór możesz wszystko sprzedać i zostać rentierem kurierem solarzem czy złomiarzem 

przecież nikt na siłę nie przykol Cie łańcuchem do gospodarki tylko pracujesz tam dobrowolnie i to jest Twój wybór 

a że każdy z nas narzeka to taka natura człowieka 

Chwilowo jest wybór , ale to jest przejściowe ... W nowych domach też macie taki wybór? 

jeżeli uważasz że jest tak źle to masz wybór możesz wszystko sprzedać i zostać rentierem kurierem solarzem czy złomiarzem 

przecież nikt na siłę nie przykol Cie łańcuchem do gospodarki tylko pracujesz tam dobrowolnie i to jest Twój wybór 

17 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

A wiesz po ile były świnie przed wejściem do unii? , ile kosztował nowy Zetor przed wejściem i po jak zaczęli dopłacać do maszyn , były cenniki na FB porównywane ? Skoro mowa o mleku 😉 u mnie rodzice chcieli kupić nową dojarke akurat było to w tym okresie gdy Polska miała wchodząc do unii , przed kosztowała 3 tys z konwiami a za rok zapłacili 6 tys i to bez konwi . Takie tam pieprzenie jak to skorzystaliśmy...

no i co z tego że świnie wtedy były po 7zl czy nawet 9 

a ile tych zetorow kupowali nowych jeden na powiat ?

Opublikowano
6 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ogólnie to prawie wszyscy są zadłużeni. O to właśnie chodziło, żeby ludzi zrobić niewolnikami banków i kredytów.

pier**lisz Krzychu 

Kredyt to rozwój 

Dzierżawa to przyszłość 

A tusek to miły pan 

🤨

• Haha 6
Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Tamta to jeszcze ma cechy mleczne, a ta🤷👇, też cielna

IMG_20241009_192928_312_LL.jpg

Nie opłaca się...

Ona taka marna przy tym słupie stoi, w oczach widzę że lepiej by jej u mnie było 🤭🤭🤭 a haefka lux i też z ekstensywnej hodowli, kuzyn wziął dwie ode mnie z tego gospodarstwa i zadowolony, tylko nie wiem czemu simem krył 🤔🤔 jak te ludzie chcą produkcję mleka rozwijać nie idąc w czyste hf 🤷

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, wojtal24 napisał(a):

poczytaj temat o cenach mleka tam mowia że 100tys za hektar to promocja i ludzie kasy nie mają 

nie mieli to przed 2000r wtedy cena ziemi była 4÷7 tys i nikt nie kupowal

Mają mają, YT i AF to, chyba nawet urząd statystyczny z tych dwóch źródeł bierze dane do obliczania dochodowości   xD  A poczytaj ile młócą pszenicy na 5-6 klasie pod lasem to włos na głowie się jeży.   :P

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał(a):

Nie opłaca się...

Ona taka marna przy tym słupie stoi, w oczach widzę że lepiej by jej u mnie było 🤭🤭🤭 a haefka lux i też z ekstensywnej hodowli, kuzyn wziął dwie ode mnie z tego gospodarstwa i zadowolony, tylko nie wiem czemu simem krył 🤔🤔 jak te ludzie chcą produkcję mleka rozwijać nie idąc w czyste hf 🤷

Dej mi spokój z HF kami 🤦. Mam jeszcze dwie też cielne, jedná zacieloną i dwie pod zacielenie. Coś trzeba będzie sprzedać chyba. Nie liczę opadowych i takich co w zasadzie są jeszcze cielakami

Opublikowano
4 minuty temu, pedro2 napisał(a):

pier**lisz Krzychu 

Kredyt to rozwój 

Dzierżawa to przyszłość 

A tusek to miły pan 

🤨

czy Krzysiek pierodoli pewnie coś tam bzyka bo jeszcze młody chłopak 

kredyt preferencyjny czy z dofinansowaniem napewno to rozwój 

chwilówka w parabanku na telewizor czy dywan napewno nie.

dzierżawa na normalnych warunkach dla obu stron napewno nie przyszłość ale warto,chodź ja nie jestem zwolennikiem dzierżaw mam nie wiele 

z tym ostatnim nie zgadzam się kompletnie 

może miły pan dla zachodu 😄😄

7 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Nie opłaca się...

jak remont idzie ?

• Sad 1
Opublikowano
Godzinę temu, jacor73 napisał(a):

Jakbyś był taki konsekwentny, to jeżeli jesteś za wyjściem z EU, to nie powinieneś składać o dopłaty. Wyszlibyśmy z EU, wprowadzili by cła, mleko wróciło by do złotówki albo poniżej, to dopiero zacząłby się lament. Jesteś młody i nie wiesz jak wyglądała i rozwijała się polska wieś przed 2000 rokiem. Żadna gałąź przemysłu nie skorzystała na wejściu do EU, co polska wieś.

Przecież Twój idol obiecywał zrównanie dopłat, i jakoś 8 lat mu nie starczyło🤭

Nom...I co teraz mamy? Dla kogo był tak naprawdę ten ,,rozwój " ? Dodaj jeszcze co kolejny idol na 100 dni obiecał i co zrobił. 

Mówisz o konsekfencji to Ty już z dopłat zrezygnowałeś ? Daj pierwszy przykład zobaczysz jaka solidarność jest w koło Ciebie, ilu znajdziesz bliskich co tak zrobią...

35 minut temu, Desperado napisał(a):

Mają mają, YT i AF to, chyba nawet urząd statystyczny z tych dwóch źródeł bierze dane do obliczania dochodowości   xD  A poczytaj ile młócą pszenicy na 5-6 klasie pod lasem to włos na głowie się jeży.   :P

Co ma się jeżyć, niech zbierają ile chcą, kolejne lata powoli weryfikują te zbiory. Jeszcze ze 2 suche lata jak ten...

Opublikowano
43 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

czy Krzysiek pierodoli pewnie coś tam bzyka bo jeszcze młody chłopak 

kredyt preferencyjny czy z dofinansowaniem napewno to rozwój 

chwilówka w parabanku na telewizor czy dywan napewno nie.

dzierżawa na normalnych warunkach dla obu stron napewno nie przyszłość ale warto,chodź ja nie jestem zwolennikiem dzierżaw mam nie wiele 

z tym ostatnim nie zgadzam się kompletnie 

może miły pan dla zachodu 😄😄

jak remont idzie ?

Po mału do przodu. Jutro okno tarasowe ma wybijać i się biorą za sufity.

Mówi że do połowy stycznia zrobi 🤔

Opublikowano
55 minut temu, Desperado napisał(a):

ja nikomu nie liczę ile zbierają 

mnie nie interesuje ile ktoś mloci 

mnie interesuje moje 

5 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Po mału do przodu. Jutro okno tarasowe ma wybijać i się biorą za sufity.

Mówi że do połowy stycznia zrobi 🤔

nie ma nic gorszego niż remont 

Opublikowano
13 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Chyba tylko w Twoim ulubionym markecie na grzebalcu 😁 

z tego grzebalca używane grzejniki kupiłem , będzie CO w garażu , glikolem zaleję i bedzie git

15 godzin temu, Rolnik1973 napisał(a):

Plan dnia

😐🔨⚒️⛏️

czyli jakby nie patrzeć u ciebie dzień jak co dzień

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, wojtal24 napisał(a):

czy ktoś Ci na siłę karze zakładać pompę ciepła czy karze kupować Ci elektryka 

masz wybór założyłeś piec na eko groszek jeździsz autem spalinowym 

masz problem z rozrzuceniem obornika w terminie ?

A ja tam wolę przy swoim śmieciuchu zostać, przepali się to bym se drugi kupił. W dwóch chałupach śmieciuchy 

czy ktoś Ci na siłę karze zakładać pompę ciepła czy karze kupować Ci elektryka 

masz wybór założyłeś piec na eko groszek jeździsz autem spalinowym 

masz problem z rozrzuceniem obornika w terminie ?

Tak. Do końca listopada się nie wyrobię 

poczytaj temat o cenach mleka tam mowia że 100tys za hektar to promocja i ludzie kasy nie mają 

nie mieli to przed 2000r wtedy cena ziemi była 4÷7 tys i nikt nie kupowal

Najgłośniej krzycza że tanio Ci którzy ara na siebie nie mają 

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

To po co piszesz jak nie wiesz ... 

Dwa lata temu inny kuzyn budował to mógł też wybrać pellet i zgazowujący na drewno, nie wiem jak jest teraz to nie powiem

A jakbym chciał smieciucha?

2 godziny temu, pedro2 napisał(a):

pier**lisz Krzychu 

Kredyt to rozwój 

Dzierżawa to przyszłość 

A tusek to miły pan 

🤨

Na wieki wieków opór

1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Dej mi spokój z HF kami 🤦. Mam jeszcze dwie też cielne, jedná zacieloną i dwie pod zacielenie. Coś trzeba będzie sprzedać chyba. Nie liczę opadowych i takich co w zasadzie są jeszcze cielakami

Na kiedy to masz cielne?

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

I dlaczego kłamiesz ?? Kuzyn teraz się buduje, ogrzewanie na gaz ...

Do 2030 można montować, używać do 2040.

Jak Niemcy mieli tani ruski gaz i brali za to miliardy, to gaz był super. Jak gaz przestał płynąć rurą to zagraża środowisku. Jak zwykle UE dba o dobro krajów członkowskich tzn Niemiec.

Edytowane przez Krzysztof81
Opublikowano

Można używać jak się chce może ta unia się rozpadnie wreszcie jak za kilka lat konferencja obejmie władze Polska wyjdzie z ue

Opublikowano
8 godzin temu, Strongman napisał(a):

Oby jak najdalej aby ludzie nie widzieli, kupił bym drugie teraz ale dziecko małe nie mamy kiedy szukać .

Oj, bo udzie pomyślą, że dziecko w karierze przeszkadza ;) 

• Like 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v