Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, Qwazi napisał(a):

Pożyczałem skarbówkę 90 cm i rowy nią czyściłem. I kumpel sprzedał swojego Trolla razem z tą skarpówką😱...nie zgadalim się w porę 🤦

Pod większy ciągnik podczepić i można kopać

30 trochę skacze

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jak są idealne warunki pod względem wilgotności i jest mniej kamieni niż u mnie to może jakoś idzie.

Tylko te krótkie ramie, cyklop ma dłuższe i załadujesz rozrzutnik bez przestawiania, tym trzeba było podczas załadunku się przestawić bo nie sięgał na cały rozrzutnik.

Jak na tamte czasy to co chcieć 

Był ładowacz czołowy, trol, cyklop, unhz, skrzat no i widły 

5 minut temu, slawek74 napisał(a):

To prawie 3 sezony 🤔 mój jd przez 4 prawie tysiac zrobił 🙆‍♂️ a tylko pyrka 🤦

Prawie 13 ha pola w kawałku koło domu

Pozostałe 3.5 na wyjeździe, z czego 1.4 ha oddalony z 5km

Opublikowano

I tutaj jest pewna prawda. Mój troll jest z 89 roku, taki szary, nigdzie nie pękł dni się nie zgiął, pomimo, że ramię ma wysunięte na dłuższe. Szwagier ma zielonego z 97 roku, i spawany i prostowany. Wysunął sobie ramię na pół. Po prostu wywiercił otwór na sworzeń na połowie dystansu pomiędzy tymi dwoma, które są fabrycznie. Wg mnie powód jest prosty. Mój z ruskiej stali, jego z demokratycznej. A producent ten sam, Warfama...no bo jak to inaczej wytłumaczyć 🤔. Tomek, jak mam wysunięte ramię, to na cały rozrzutnik sięgnie, tylko trzeba ten rozrzutnik postawić pod lekkim skosem, a nie równolegle z ciągnikiem od ładowacza 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Tomek, jak mam wysunięte ramię, to na cały rozrzutnik sięgnie, tylko trzeba ten rozrzutnik postawić pod lekkim skosem, a nie równolegle z ciągnikiem od ładowacza 

To mój chyba jakiś historyczny bo nie ma regulacji długości ramienia ;) Nie wiem czy takie wychodziły, czy ktoś to przede mną na sztywno zespawał.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Dla mnie zakup nowego nie ma sensu, co wielokrotnie pisałem 

W tym roku może wszystkie zrobią 600

Tyle godzin przy nowych układach paliwowych powinien robić jeden ciągnik

Nawet sprzedając 3 ferguson i biorąc 2 kuboty

Załóżmy m4 i m5 żeby była jakaś ekonomia 

Niech zrobią te 700 godzin w roku, to dalej o minimum 100 za mało 

• Like 2
Opublikowano
19 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Pod większy ciągnik podczepić i można kopać

30 trochę skacze

Jak na tamte czasy to co chcieć 

Był ładowacz czołowy, trol, cyklop, unhz, skrzat no i widły 

Prawie 13 ha pola w kawałku koło domu

Pozostałe 3.5 na wyjeździe, z czego 1.4 ha oddalony z 5km

Mój jd to nsjdalej był 2km na przeglądzie 🤭 reszta znaczy dwa to i po 8 w jedną stronę na łące...

Opublikowano
W dniu 24.10.2024 o 15:14, Nieustraszony1044 napisał(a):

jaki retortowy przecież moralna żmijka,

🤦‍♂️ retortowy pisze nawet na stronie producenta

czemu nie brałeś czegoś z takim palnikiem ? dużo droższy byłby taki tej samej mocy ?

AF1QipMmFmLY4EJsWPcKO3csvqKN5eeFvVm-VbCr

Opublikowano
15 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Jednego dnia moje między dwoma łąkami ponad 30 km robiły 🤭

Zysku tyle co w pysku 🤷 ale jest chociaż oporowo 🤣🤣

Bywało że i po 150 się robiło jak słomę zwoziłem no może 120...

Opublikowano
43 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

To mój chyba jakiś historyczny bo nie ma regulacji długości ramienia ;) Nie wiem czy takie wychodziły, czy ktoś to przede mną na sztywno zespawał.

IMG_20241025_173358_492_LL.jpg

Opublikowano
13 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

o co chodzi, słoma cenna jak złoto a czemu tutaj leży 

Niedaleko mnie też dwa baloty leżą. Pewnie się na transport nie zmieściły a specjalnie jechać im się nie opłaca bo kawałek mają. Jeszcze ściernisko nie ruszone 

Opublikowano

Kurła chłopy tak czytam to wy tymi cyklopami i trollami byśta nawet obwodnicę pobudowali 😁🙆 

Karpy rwą 🙆 

Chciałbym zobaczyć te karpy 🧐 

Chłodno jakoś. Musi do zimy idzie 

• Haha 3
Opublikowano
Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Rysiek Ty jesteś jak ku..a😱...ze wszystkimi byś poprzestawał, aby tylko monety dostać...nieważne, że d..pą się to załatwi 🤷

Muszę Cię uświadomić...

Na Ryśka tak tu nie można napisowac.

Ma tu spore lobby...

A ten co się nazywa jak ...gejowe piwo...za takie coś chętnie doniesie na Ciebie.

O i razem, to filary przyszłych pokoleń...przyszłej Polski...🤷

...tak tylko....żebyś wiedział...jaka sytuacja...

• Haha 7
Opublikowano
4 minuty temu, pedro2 napisał(a):

Kurła chłopy tak czytam to wy tymi cyklopami i trollami byśta nawet obwodnicę pobudowali 😁🙆 

Karpy rwą 🙆 

Chciałbym zobaczyć te karpy 🧐 

Chłodno jakoś. Musi do zimy idzie 

Cyklop i troll są za słabe by kopać w zwięzłej ziemi .  To nie JCB czy Ostrówek 

• Like 2
Opublikowano
55 minut temu, slawek74 napisał(a):

Mój jd to nsjdalej był 2km na przeglądzie 🤭 reszta znaczy dwa to i po 8 w jedną stronę na łące...

No ja małorolny jestem

I mała hodowla, jeśli to można nazwać hodowlą 

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Muszę Cię uświadomić...

Na Ryśka tak tu nie można napisowac.

Ma tu spore lobby...

A ten co się nazywa jak ...gejowe piwo...za takie coś chętnie doniesie na Ciebie.

O i razem, to filary przyszłych pokoleń...przyszłej Polski...🤷

...tak tylko....żebyś wiedział...jaka sytuacja...

Od dzisiaj można się szczepić nową szczepionką, tylko tak dla informacji. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v