Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, HF86 napisał(a):

Od lat przecież zysku nie ma. Wszyscy dokładają 😪🥺

Ano.

Taki los zbawicieli świata 

Ja to czasami myślę żeby bochenek chleba wysłać jak tak czytam...

Kurła tak gadata o tym rozwoju, że chyba jadę w poniedziałek wezmę ten kredyt od tuska 🙄 

Bo wiadomo kto się nie rozwija...... 🤔 

Edytowane przez pedro2
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Akurat miekiszony z dnia na dzień zdrowieją, w poniedziałek ciężko chorzy a we wtorek już zdrowi i zeznają w prokuraturze xD

Zbigniew już zdrów?

Żeby go sprawiedliwość nie dopadła czasem.

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Nogi siadały

Powiem Ci w styczniu. Za ubiegły rok było u mnie około 1 zł

Nie liczą prawidłowo. Zaraz Ci kalkulują jakieś karkołomne działania matematyczne, które nijak się mają do rzeczywistości 

ale to nie licząc swoje pracy chyba 1 zł bo policzyć swoją prace w niedziele i święta i dyspozycyjność to..

• Like 2
Opublikowano

Rtsiek zobacz ile chinoli. Czas odkurzyć zabawki

i w las ruszać.

20241019_134110.jpg

3 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

ale to nie licząc swoje pracy chyba 1 zł bo policzyć swoją prace w niedziele i święta i dyspozycyjność to..

A kto tam liczy. Ważne żeby więcej mieć od somsiada złodzieja.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

To jest przychód netto liczony najprościej, jak to możliwe, czyli w relacji pieniędzy wydanych do pieniędzy pobranych. Jak sobie z tego odliczyć jakieś koszty pracy wyjdzie dochód. W ubiegłym roku z całego gospodarstwa, nie tylko z mleka wyszło mi, że oboje z żoną mieliśmy po 3600zl z jakimś małym kawałkiem, na osobę, miesięcznie 

Można to jeszcze policzyć w relacji do czasu pracy i wtedy wyjdzie, że kokosów nie ma, ale tragedii też nie ma

Edytowane przez Qwazi
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
44 minuty temu, marulekk napisał(a):

No następny choruje .. co z wami jest, jesteście polskimi twardymi chłopami czy miękiszonami w rurkach 🤠

Będzie git, piguły już działają, pewnie w poniedziałek do roboty będę zdolny. Szkoda tylko bo jutro mielim jechać na jakieś kukurydziane występy, a będzie posiadówa w domu😒

Opublikowano
59 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

@gregor1284 żyjesz? Właśniem powrócił ze szpitalika z workiem piguł. Gorączka u mnie od rana pod 40... Mówią że przeżyję. Wsio mnie boli jakby mnie skopali na zabawie pod remizą

Co Cię dopadło?

Opublikowano
14 godzin temu, konteno napisał(a):

znajoma z pracy tak samo do mnie gadała , oboje po gastronomii/kucharstwie a jej mąż robił jako monter instalacji ppoż , po paru miesiącach bez wypłaty dał se spokój z tym etatem, z kolegą po informatyce/elektronice założyli swoją firmę w tej samej branży w której pracowali, stać spłacać nowe mieszkanie i prywatnie 2 nowe peugeoty 

do tego co roku wakacje za granicą 

a ja ze swojej kasy moge se tylko pomarzyć o takich możliwościach czy osiągnięciach

zawsze też możesz założyć swój biznes 

nikt Ci nie broni

Opublikowano

Ciężko policzyć zysk z produkcji mleka i najławiej zysk ogólny z gospodarstwa , czasem zdechnie krowa i już co najmniej 5 tys do tyłu ,sprzedaż wybrakowanych krów , cielaków itd , ogólnie ci co likwidują to nie z powodu nieopłacalność .   To jest jakas pandemia panuje ksztusiec i covid  , ja mam ksztusca już kilka dni mię męczy i połowe wioski 

Opublikowano

A uj wie, co to jest. Człowiek się spocił, owiało mnie przy robocie. Szyja sztywna, gardło, zatoki i gorączka pod 40. Porządny antybiotyk, jakieś przeciwzapalne i już jest lepiej. Ostatnio tak mnie siekło jak był srovid.

Jutro gdzieś pod Łęczycą jakieś pokazy qq są. 

3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Co Cię dopadło?

Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał(a):

Ciężko policzyć zysk z produkcji mleka i najławiej zysk ogólny z gospodarstwa , czasem zdechnie krowa i już co najmniej 5 tys do tyłu ,sprzedaż wybrakowanych krów , cielaków itd , ogólnie ci co likwidują to nie z powodu nieopłacalność .   To jest jakas pandemia panuje ksztusiec i covid  , ja mam ksztusca już kilka dni mię męczy i połowe wioski 

W moich stronach ci co likwidują to najczęściej z powodu braku rąk do pracy. Jeden kolega  jeszcze jak rodzice zqpieprzali to był urabura. Rodzicom zdrowie wysiadło to pół roku z żono pociągnął i do końca października doi.

Opublikowano

Wystarcza że ze dwóch się wyłamuję, zaczynają żyć i reszta się dziwnie ogląda, jak to jest możliwe bez krów. 

Przecież powinni głodować, a tu żyją i jeszcze śpią legaty w weekend nawet do 8mej 😁

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Mam jeszcze troszkę , ale siedzę od 1,5 do max 2 godziny zależy jak się streszczam 

Może zamiast siedzieć zacznij chodzić i pracować 🤔 napewno szybciej Ci pójdzie....🤭

Teraz, slawek74 napisał(a):

Może zamiast siedzieć zacznij chodzić i pracować 🤔 napewno szybciej Ci pójdzie....🤭

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Niby tak ale zobacz ile firm szlag trafia. Powoli wchodzimy w kryzys.

Bo firmy z każdej strony w ostatnich latach oberwały, coraz droższa praca, energia, podatki, składki ZUS, to i firmy szlag trafia ... Zresztą do rolnictwa też idzie kryzys, czasy gdy na 6 klasie zasialo się zytko i coś z tego zostawało już chyba minęły ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał(a):

A tak z ciekawości, ile jest zysku netto z 1L mleka?

Ja mam 15 sztuk . Przy swoich paszach wychodzi mniej więcej to co z etatu za najniższą krajową. Da się żyć,ale jak chce się inwestować w  gospodarstwie np.maszyny ,budynki to trzeba chować więcej i mieć też więcej ha

Opublikowano
16 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Widzisz Radosław...ja nie mam programów i zobowiazań, kredytów też nie mam...za to mam luzik i komfort, że mogę robić, co lubię...zrozumiesz, jak dojedziesz kiedyś do takiego stanu 🤷...a wogóle, to mimo tego, że sobie cały dzień śledziłem ten temat, to zdążyłem też coś załatwić i coś zrobić 🤷...i kliknąć się godzinkę też zdążyłem 😎

Wszystko jest dla ludzi z głową trzeba korzystać 

A co byś zrobił jak przychodzi sąsiad do Ciebie przez miedze i mówi że gospodarstwo sprzedaje? Taka okazja drugi raz się może nie zdazyc. Człowiek przed 40 więc trzeba zakasac rękawy ogarnąć tani kredyt z dofinansowaniem i jest. Mija 7 lat przychodzi drugi sąsiad i podobna sytuacja ale człowiek po 40 więc jest dłuższą chwila zawahania 

Ale trzeba wszystko przemyśleć wszystkie za i przeciw i rozważyć różne sytuacje co może się wydarzyć 

5 godzin temu, Michal2399 napisał(a):

Ja również żadnych kredytów nie mam zamiaru brać. Chowam 15 sztuk  tyle aby na życie starczyło.       Znam kilka osób co też na początku chowali te 15 sztuk .Potem pozwoększali  a teraz nie chowają ani 1 🐄

Tak się ucieszyli to robotą lub zdrowie nie pozwala przez te zwiększenie

wszystko jest dla ludzi 

I wódka też 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Bo firmy z każdej strony w ostatnich latach oberwały, coraz droższa praca, energia, podatki, składki ZUS, to i firmy szlag trafia ... Zresztą do rolnictwa też idzie kryzys, czasy gdy na 6 klasie zasialo się zytko i coś z tego zostawało już chyba minęły ...

A co twój guru w tej kwestii zrobił? Obniżył podatki, składki zdrowotne i uprościł system podatkowy? Nie. On wprowadził babciowe, renty wdowie i inny socjal nierobom oraz rozdał miliony swoim dupowłazom np Tokarczukowej,  poobsadzał stołki złodziejami i na wszystko odpowiada że pis kradł to oni też mogą. Jakim to trzeba być debilem żeby na niego głosować. Już płaczek byłby lepszy ale on to przepadnie razem z gumofilcami.

• Like 3
Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał(a):

Ja liczę tak, że mleko to mleko...koszty to pasze treściwe z zakupu, zacielenia, weterynaryjne, ⅔prądu, ½wody, ½ KRUS, ½ pasz objętościowych własnych, ½ pasz treściwych własnych, awarie dojarki czy schładzalnika (jeśli są), ½ paliwa i awarii innego sprzętu do obsługi stada (a to właściwie tylko ciągnik, wycinak, rozwijarka, zgarniacz i jakieś poidło, czy rurka- ogólnie mało tego, generalnie największy kosz tutaj to 600 zł rocznie za linę od wyciągu)...możliwe, że coś pominąłem, bo pisze z pamięci...pozostała część ułamków to koszty stada w połączeniu z zapasem...przychody ze stada, to wybrakowane krowy, cielaki, jałówki rzeźne i cielne. Słomy swojej i gnoju, który idzie na moje pola nie uwzględniam wogóle w liczeniu. Jeśli kupię słomę lub sprzedam gnój wliczam to jako wydatek lub przychód stada. Jeśli chodzi o brakowanie, to często tak bywa, że brakowana krowa pokrywa kwotę, jaką wziąłbym za jałówkę, która wchodzi na jej miejsce, lub brakuje niewiele, żeby się to wyrównało, bo to nie są HF-y 

35 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

A uj wie, co to jest. Człowiek się spocił, owiało mnie przy robocie. Szyja sztywna, gardło, zatoki i gorączka pod 40. Porządny antybiotyk, jakieś przeciwzapalne i już jest lepiej. Ostatnio tak mnie siekło jak był srovid.

Jutro gdzieś pod Łęczycą jakieś pokazy qq są. 

A to zdrowiej tak szybko i skutecznie. Nie wiem nic o pokazach. Masz jakieś dokładniejsze info gdzie i co?

Opublikowano (edytowane)

@Krzysztof81 a który polityk zabierze socjal ?? Ten który to zrobi nie ma co startować w następnych wyborach, będą zaciągać na nas kredyty byle utrzymać się u koryta ... Jeden debil nauczył że pieniądze są z GOPS/MOPS a nie z pracy i ludzie nie chcą powrotu do czasu gdy trzeba zarabiać a nie dostawać ... Ale kiedyś przyjdzie kryzys i nauczy znowu że pieniądze się zarabia a nie dostaje ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v