Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
41 minut temu, Buszmen11 napisał:

Mogłeś mu zaproponować 20. Radek by odkupił od Ciebie za 40 jeszcze by pronarke dołożył

38 minut temu, superfarmer02 napisał:

Jedna działkę by sprzedał i ziemia za darmo zostaje. U nas jeden się tak dorobił 

Można się wypowiadać na odległość.

Jedna działka 8m szeroka druga 15m. Praktycznie bez dojazdu dla maszyn.

Teraz jest dojazd bo se jadą przez moją placówkę po żniwach do czasu siewów.

Droga jest ale jakby nie było bo wąwozy na obu końcach a mieszkańcy mają w doopie by przejazd zrobić.

Dałbym i 70tys ale za 3klasę i blisko domu.

Dzierżawca ponoć 15 mu daje albo i mniej

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

U mnie ten co od niego dzierżawie powiedział że 1200 do ha to za malo, place podatek i spółkę, ale wszelkie dopłaty i zapomogi dla mnie. To powiedziałem niech szuka nowego dzierżawcy, za 2 tygodnie był żebym dalej obrabiał...

I to może być na papierze 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Qwazi napisał:

I to może być na papierze 

I jest na papierze. Na innych warunkach jak opisałem nie widzę sensu dzierżawić ziemi pod zboża czy kukurydzę, te 1200 czynszu to akurat w dopłatach, eko schematach do mnie wraca, czyli wychodzi tak jakbym obrabiał oddając dopłaty, ale ewentualne suszowe,nawozowe czy ziarkowe szło na mnie a nie na właściciela.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

U mnie też banka pękła. 

Jeden z większych ze 100 hektarów dzierżawionej ziemi pooddawal. Ze 3 na emeryturę przeszli to trochę pokarmili też. Tusek z Jarkiem też socjal dają ale papier trzeba I jakoś tak pęd do ziemi ustal. 

Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

Można się wypowiadać na odległość.

Jedna działka 8m szeroka druga 15m. Praktycznie bez dojazdu dla maszyn.

Teraz jest dojazd bo se jadą przez moją placówkę po żniwach do czasu siewów.

Droga jest ale jakby nie było bo wąwozy na obu końcach a mieszkańcy mają w doopie by przejazd zrobić.

Dałbym i 70tys ale za 3klasę i blisko domu.

Dzierżawca ponoć 15 mu daje albo i mniej

To zmienia postać rzeczy 

Opublikowano
1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

Jedna działkę by sprzedał i ziemia za darmo zostaje. U nas jeden się tak dorobił 

Teraz każdy by na działki najlepiej chciał sprzedać. 

Ale kto za to będzie płacił. I jeszcze dom stawiać przy tej drożyźnie to mało kogo stać 🙆‍♂️😲

Opublikowano

Dla wielu inwestycja życia w działkę która miała być polisą na starość, okaże się zmorą inwestycyjną. Za czyszczenie trzeba płacić, podatek płacić a niż demograficzny i  zielony ład powie sprawdzam.

Iiiiiiii... Po biznesie, gorący kartofel. Ale to jeszcze chwileczkę

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Dla wielu inwestycja życia w działkę która miała być polisą na starość, okaże się zmorą inwestycyjną. Za czyszczenie trzeba płacić, podatek płacić a niż demograficzny i  zielony ład powie sprawdzam.

U nas narazie jakoś to idzie. O koszenie sporo chętnych jest ale albo puszczę wyhodowali i by to trzeba wgłębnym zrobić albo płacić nie chcą bo przecież chłopek to plac 1000m za 100zł zrobi z pocałowaniem... 

Opublikowano

Jeszcze kilka lat i cena działek pierdolnie a na pewno będzie zastój, chyba teraz jest. U mnie ceny nakręcają biznesmeni oraz ludzie typu lekarz, notarjusz, sędziowie, prokuratorzy, którzy kupują jak leci bo nie mają co robić z kasą.

Opublikowano

A ja już nie walczę o każdy ar. Teraz część wyłączam trwale z dopłat i uprawy. Na razie kawałeczdk, ale kto wie czy kiedyś jakiego mini parku sobie nie założę🤭 

Na razie posadzić krokusy i zasiać na nich trawę.

Jeszcze żeby zmienili prawo pochówku, to by se miejsce naszykował w obejściu🤣

20241014_125728.jpg

Opublikowano

Witam. Trochę dopadało deszczu. Córka w nocy zwymiotowała i już została w domu,syn wolne w szkole i tak robię za niańkę. 

Odnośnie dzierżaw,rozmawiam ostatnio z gościem z drugiego końca gminy,mają lepszą klasę ziemi i mówi że tam ludzie oddają pola w dzierżawę,że nie problem. A u mnie słabe ziemie i nie ma chętnych na oddawanie.

4 minuty temu, Agrest napisał:

A ja już nie walczę o każdy ar. Teraz część wyłączam trwale z dopłat i uprawy. Na razie kawałeczdk, ale kto wie czy kiedyś jakiego mini parku sobie nie założę🤭 

Na razie posadzić krokusy i zasiać na nich trawę.

Jeszcze żeby zmienili prawo pochówku, to by se miejsce naszykował w obejściu🤣

20241014_125728.jpg

Tu masz o tyle fajnie że drogę masz swoją to można upiększać teren.

Opublikowano

Taka moda panowała, budować się 100m od drogi.

Teraz może to i fajne, ale zrobić i utrzymać droflgę to kosztuje, pole przed domem ma ograniczone wykorzystanie bo ni pod zboże ni pod sad.

Ale dziś bym tego nie zamienił choć łzami za dzieciaka się zalewałem jak zostałem wyrwany z korzeniami z poprzedniego świata🤣

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Teraz może to i fajne, ale zrobić i utrzymać droflgę to kosztuje, pole przed domem ma ograniczone wykorzystanie bo ni pod zboże ni pod sad.

Ale dziś bym tego nie zamienił choć łzami za dzieciaka się zalewałem jak zostałem wyrwany z korzeniami z poprzedniego świata🤣

U rodziców moda budowania koło drogi z kawałkiem ogródka kwietnego. Tutaj dom też przy drodze co dla mnie jest plusem,sąsiedzi też przy drodze a reszta domów aż do następnej wioski w środku pól. W zimie to tragedia jak zawieje.

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Chyba u Ciebie. Chałup do sprzedania brak, przyczepy w cenach kosmicznych. Szukam wozu na stalowej ramie to bez 1200-1500 nie podchodź. O przyczepie nawet nie myślę przy tych cenach i moim użytku.

wiesz ile kosztuje wyprodukowanie takiego ,,wozu,, jak te dwie kwoty co wymieniłeś dodasz to nie wiem czy starczy.... 🤦

Desperado napisał:

walisz głową w mur 😛🤪🤭

• Like 1
Opublikowano
20 godzin temu, konteno napisał:

to ta sama co na imprezie firmowej pytała czy szukam dvpodajki bo nie dość że było ciasno przy naszym stoliku to jeszcze siedzielismy na winklu stolika , ona w krótkiej spódniczce przy jednym boku , ja przy drugim i niechcący szturnąłem swoim kolanem ją w kolano

później w pracy tez jak byliśmy sami to też gadała że tego chłopa z którym zdjęcie w łóżku wrzucała na IG i z którym miała do Irlandii wyjechać ojciec również popełnił samobójstwo , pewnie próbowała coś sprowokować jakąś bliższą relację ale powiedziałem jej wtedy że nikogo nie szukam 

raczej inna kobieta mi to wmówiła , ta o której dla @wojtal24 pisałem że jak ją zgasiłem szczerą rozmową to już prawie pół roku w pracy nie widzę bo tak jej głupio się zrobiło po tym co mi nagadała i dopracowała mój śwatopogląd w relacjach damsko męskich , że jak nie stać mnie sponsorowanie zachcianek to mam sobie po prostu darować jakąkolwiek kobiete

ale jestem jej wdzięczny bo otworzyła mi oczy bo jak wsiowy dziad nie jestem jakkolwiek atrakcyjny dla miastowych księżniczek 

niech sobie ruchają ci którzy zasłużyli i którym nie szkoda poświęcać na to swoje ciężko zarobione kase 

Z jednorazowych przygód np w pracy to według mnie źle robisz że nie korzystasz.                                       A o dłuższą relację to masz rację nie ma szans. Ty przy najniższej krajowej to ledwo na życie zarobisz i coś tam pewnie odłożysz. A na wspólne życie rodzinę i zachcianki dziewczyny już by brakowało. Z tym że niech inni bogatsi ruchają zgadzam się w 100 %🤝

Opublikowano
31 minut temu, Agrest napisał:

Moja dojazdowa 300 metrów. 

Najbliższy sąsiad pewnie też koło tego w linii prostej. 

Nie wiem czy w ulicowce dałbym radę 🤭

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

rok grzybowy nie chlebowy...

Rzućcie te grzyby 🤮🙆‍♂️🛌

Opublikowano
21 minut temu, slawek74 napisał:

wiesz ile kosztuje wyprodukowanie takiego ,,wozu,, jak te dwie kwoty co wymieniłeś dodasz to nie wiem czy starczy.... 🤦

Taa elegancką jednooskę 2.5t miałem i za 2.7tyś nie było chętnego. Koniec końców poszła za 2.2 w lubelskie 🫣

Cytując znafców interenowych 

"Nigdy nie odzyskasz pieniędzy które w to wsadzileś" 🤦🤦

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Zawsze na takich spekulacjach(bez wydźwięku negatywnego) zarabiali nieliczni. Inni musieli tracić. Ludzie którzy kupili mieszkania z myślą o dzieciach to jednak zyskali, a raczej zyskały ich dzieci, bo mają gdzie mieszkać i nie muszą spłacać kredytów. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v