Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Karol6130 napisał:

Zboża 5.64

Kukurydzy 6

Może kiedy dojdzie 5 ha

Na tyle to jakiś Biardzki/Tolmet 600l z kilkoma sensownymi dodatkami za gotówkę, a nie jakieś składania hydrauliczne itp ...

Sam teraz kupiłem Tolmeta 600-tke na 25ha, po około 8ha jarego, kukurydzy i ozimego. Jakbym miał wywalić 40-50tys na opryskiwacz na taki obszar to bym musiał chyba być chory umysłowo ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

W modernizacji był kaganiec na 5 lat, do tego czas przed podpisaniem umowy, w sumie się robiło 6-7 lat uwiązania ...

Gorsze. Te starsze 5-6t/ha, nowsze 6-7t/ha, a jak rok podpasuje to 8t/ha. Mówię o plonach na moich glebach, agrotechnika taka sama, tylko odmiana inna.

Temat rzeka...

Lucerny mam stare odmiany, nowe szybko się wypleniają 

Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Nom...

Tylko że to też na węgiel ..

Póki co mogą cmoknąc, ale cholera wie jak będą utrudniać palić węglem.

No zobaczymy, niby 5 klasa może być używana bezterminowo, ale jakie jeszcze głupoty wymyślą to nie wiadomo 

Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

żyto na bez orce po kukurydzy 😛 miesiąc od siewu, może do zimy po wschodzi 

IMG_5918.jpeg

ale jaki komputer bo to też ma znaczenie 😛

Szczerze to mnie bawi wasze zaskoczenie przy tej suszy a u mnie ziemia klasy 4 a nawet i 3 a takie wschody mam co roku. I to nawet jak są bardzo dobre warunki do wschodu. 

Opublikowano
50 minut temu, Karol6130 napisał:

Mi się to trochę nie widzi taki zakup

Z opryskiwaczem mam taki problem że nie wiem jaki mi potrzebny 

Wiem tyle że hydraulika, coś do sterowania w kabinie to minimum 

Pojemność i szerokość nie mam pojęcia 

12-15m i 600-800l

Ale co wybrać gdyby wybierać to nie wiem 

12m pod ścieżki mi pasuje na wąskie pola 

15m pod szersze 

Rozsiewacz bardziej pod 12m znowu pasowny, chyba żebym łopaty co pole zmieniał

Jest kwas 450l 12m

Plan był wymienić pompę na nową, dołożyć rozdzielacz stałociśnieniowy

Ale wraz nie sięgnę z mf ręką do rozdzielacza 

No i może już pora przestać się truć 

Mając rozsiewacz pod duży ciągnik jednak jestem trochę zdrowsze po dniu pracy

Lejek był męczący 

Ogólnie nie wiem, nie znam, nie pamiętam

27 minut temu, Karol6130 napisał:

Ja cały czas bardziej za nie korzystaniem z tego jestem

Na szybko licząc prasa krone i pryskacz tolmet to jakieś 200 brutto

Czyli 100 muszę dołożyć swoją 

Podzielić to przez 5 lat to wyjdzie 20000

Czy to tak dużo? 

Dopłaty są większe

A nawet tak zarobić 20000 to nie jakiś tam problem

A czy ta firma opryskiwacza to taka dobra? Raczej nie 

Rozmawiałem dziś z babką co robi te wnioski 

Mówi że na 11 grup została 1 co ma szansę, reszta to szkoda jej czasu i ich pieniędzy 

Wniosek u niej to 4 tyś 

A później wniosek o płatność swoją drogą 

To już jest 6 czyli z 200 wydanych odzyskam tylko 94

Po drodze i te 4 zginie i mamy już 90tys podzielić przez 5

Tyle co z dwóch wypłat z mleka  odłożę 

Szkoda mojej głowy na myślenie 

Trzeba przywiązać się do nowej prasy, ale jak zerwać związek z sipmą😉

Ja Ci nie doradze zbytnio 

Mój "model biznesowy" totalnie odmienny niż  rozwojowciec na uwięzi 

Chciałbym zobaczyć Cię czy mieszasz śor do beczki w pełnym rynsztunku jak nakazany 😉 widzę nieraz u jutuberów psiukadło za milion, a w pazlotku na baniaku paznokciem robi dziurę 😁 ani rękawicy ani maski

Ja jak składałem na mgr drugi raz stricte na kartofle to trochę ich oglądałem. Krukowiak heros 800L 15m robi wrażenie i taki miał być. 

Rób jak chcesz. Jak masz kasę to jest kupa innych możliwości żeby to mądrze zainwestować... 

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Na tyle to jakiś Biardzki/Tolmet 600l z kilkoma sensownymi dodatkami za gotówkę, a nie jakieś składania hydrauliczne itp ...

Sam teraz kupiłem Tolmeta 600-tke na 25ha, po około 8ha jarego, kukurydzy i ozimego. Jakbym miał wywalić 40-50tys na opryskiwacz na taki obszar to bym musiał chyba być chory umysłowo ...

Podzielam zdanie kolegi. Mam 800l lisickiego, w 2019 kosztował 5k. W tym roku obskoczył blisko 40ha..

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Tymczasem trzeba poświęcić kiedy z 3dni i znowu nawozić taniego gnoju 😁 bo już dzwonił 

30ha qq na wiosnę to na pustowinie nie będzie 🤭

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
48 minut temu, pedro2 napisał:

Ta 😁 za darmo

Nawalisz po 100t/ha, wapna 7t, dzierżawę zapłacisz i dostaniesz kopa w duuu 🤪 

Jak już tak się dochodzicie jakie to wspaniałe życie oddać pole w dzierżawę i żyć jak król to radzę trochę pokory. Bo ktoś na to pole pracował, albo i więcej niż 1 pokolenie żebyś ty w wieku 30 lat się popisywał jak to jesteś ustawiony bo frajerzy będą cie sponsorować. A jeśli sam się tego za 10 lat dorobiłes to gratuluję, nie musisz innych wyśmiewać że pracują skoro ty potrzebowałeś tylko 10 lat żeby coś zbudować. 

• Like 1
Opublikowano

Toć on nie powinien palcem tam ruszyć w tej glebie

10 minut temu, pedro2 napisał:

Ja Ci nie doradze zbytnio 

Mój "model biznesowy" totalnie odmienny niż  rozwojowciec na uwięzi 

Chciałbym zobaczyć Cię czy mieszasz śor do beczki w pełnym rynsztunku jak nakazany 😉 widzę nieraz u jutuberów psiukadło za milion, a w pazlotku na baniaku paznokciem robi dziurę 😁 ani rękawicy ani maski

Ja jak składałem na mgr drugi raz stricte na kartofle to trochę ich oglądałem. Krukowiak heros 800L 15m robi wrażenie i taki miał być. 

Rób jak chcesz. Jak masz kasę to jest kupa innych możliwości żeby to mądrze zainwestować... 

Sterowniki to jest to samo wszędzie 

Tylko te ramy różne 

Opublikowano
1 godzinę temu, PAN88 napisał:

Po co mu będzie jak będzie brał za dzierżawę 3tysiace plus dopłaty a taki parobek jak ty będzie robił i dojeżdżał bo punkty punkciki 

Żeby się jeden z drugim nie przesiep jak będzie liczył te pieniążki 😄

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Miałem kiedyś to Trapero, w porównaniu z Liboriusem czy Tadeusem to ten pierwszy nie wart nawet 1ara pod zasiew ...

Potwierdzam 

Opublikowano
6 minut temu, kampl napisał:

Jak już tak się dochodzicie jakie to wspaniałe życie oddać pole w dzierżawę i żyć jak król to radzę trochę pokory. Bo ktoś na to pole pracował, albo i więcej niż 1 pokolenie żebyś ty w wieku 30 lat się popisywał jak to jesteś ustawiony bo frajerzy będą cie sponsorować. A jeśli sam się tego za 10 lat dorobiłes to gratuluję, nie musisz innych wyśmiewać że pracują skoro ty potrzebowałeś tylko 10 lat żeby coś zbudować. 

Wyluzuj chłopak.

To są żarty. 

Większość kuma w locie. 

Widać nie wszyscy. 

Pozdrawiam serdecznie 🙋 postaram się teraz pisać "UWAGA ŻART" 

dokupiłem połowę tego co dostałem więc chyba niezły wynik.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
7 minut temu, pedro2 napisał:

Wyluzuj chłopak.

To są żarty. 

Większość kuma w locie. 

Widać nie wszyscy. 

Pozdrawiam serdecznie 🙋 postaram się teraz pisać "UWAGA ŻART" 

dokupiłem połowę tego co dostałem więc chyba niezły wynik.

Jakbyś przepierdolił połowę z tego co dostałeś to byłoby gorzej.

Ostatnio analizowałem z młodym czy by nie złożyć na jakiegoś grata. Tego co potrzebuję nie ma w wykazie. To co mógłbym wziąć to mam kupione w używce. Brać nowe po to by mieć to jeszcze mnie nie pojebało. Czyli nie opłaca się 🤭

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

1 godzinę temu, Buszmen11 napisał:

Podzielam zdanie kolegi. Mam 800l lisickiego, w 2019 kosztował 5k. W tym roku obskoczył blisko 40ha..

Też się z Tomkiem zgadzam. Tyle lat się pryskało 400/12, a teraz diabeł pokusił na 800/15...nawet nie mogę całego sukinsyna rozłożyć, żeby za miedzę nie wystawał...taki to ze mnie jest obszarnik😱...chociaż nie powiem, te 800 litrów mi pasuje bardzo

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

2 minuty temu, Karol6130 napisał:

Zboża 5.64

Kukurydzy 6

Może kiedy dojdzie 5 ha

krowy mówi Ci to coś 🤔 i nie chodzi o bogactwo 🤭😁

4* LLU jak sie macie w ten sobotni poranek 🤔 świętujecie dzisiaj 🤔🤭😁 nie opłaca się 🤪

Qwazi napisał:

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

1 godzinę temu, Buszmen11 napisał:

Też się z Tomkiem zgadzam. Tyle lat się pryskało 400/12, a teraz diabeł pokusił na 800/15...nawet nie mogę całego sukinsyna rozłożyć, żeby za miedzę nie wystawał...taki to ze mnie jest obszarnik😱...chociaż nie powiem, te 800 litrów mi pasuje bardzo

pożyczyć Ci kątówkę 🤔🤭

Nieustraszony1044 napisał:

2 godziny temu, slawek74 napisał:

znaczy do zakupu czy likwidacji 🤔😛

dla ciebie za duźo 🤭 dla innych za mało 🤷‍♂️😛

Dzieciaku ja celuje w 1634 😛 

🤣🤣🤣🤣 dzieciaku 🤣🤣🤣 ogarnij się 🤭 na takie stare strucle patrzyć 🤦

Krzysztof81 napisał:

1 minutę temu, Buszmen11 napisał:

Miałem. Awokado lepiej wychodziło

Zobaczymy. W tym roku miałem Trapero i było też fajne, ale 3 odsiew i nie ma co dalej ciągnąć. W tym roku tylko hektar pszenżyta i 15 żyta. Reszta na wiosne owies🤦 Przyjdzie się za***ać i robić po nocach jeszcze 🤣.

owies 🤔 konie hodujesz 🤔🤭

Opublikowano
8 godzin temu, Mateusz1q napisał:

nie kupuj poniżej 1500l opryskiwacza. najważniejsza maszyna w gospodarstwie i jak najszersza belka 

1 na plusie

Teraz toś walnął jak łysy grzywą o beton, na 10 ha opryskiwacz 1500l🤭🤭🤭🤣🤣🤣🤣

• Like 2
Opublikowano
8 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał:

Panie kochany ja już mam posiane i opryskane od chwasta wszystko 🤷

Pasowało by dobrać jeszcze z 10 ha 😉

Jednak laurka zmotywowała do szybszej pracy🤭

8 godzin temu, konteno napisał:

ciekawe czy  samym odchylaniem koncówek łopatek jak w amazonie i ewentualnie zmianą ich kąta byłoby to do ogarnięcia bez ich wymiany

W rauch MDS tarcze MX tak mają, regulacja kąta i długości

• Like 1
Opublikowano
41 minut temu, slawek74 napisał:

4* LLU jak sie macie w ten sobotni poranek 🤔 świętujecie dzisiaj 🤔🤭😁 nie opłaca się 🤪

pożyczyć Ci kątówkę 🤔🤭

owies 🤔 konie hodujesz 🤔🤭

A te Twoje kuniki to może młode z salonu 😂😂😂

• Haha 1
Opublikowano
24 minuty temu, jacor73 napisał:

1 na plusie

Teraz toś walnął jak łysy grzywą o beton, na 10 ha opryskiwacz 1500l🤭🤭🤭🤣🤣🤣🤣

1200l biardzkiego mam żadne cudo,i nie chodzi o areał tylko o czas ,5ha  mam 5 km od domu jeden wyjazd i zrobione 

Wiecie co rześko z rana ,ale wiatru nie ma to jest ciepło,bo najgorszy jest wiatr 

Siemanko 🙋

Opublikowano
48 minut temu, slawek74 napisał:

No to jak nie możesz zdążyć opryskać 5ha zwykłym opryskiwaczem i potrzebujesz rozkładania hydraulicznego to znaczy że nie ty rządzisz w gospodarstwie a krowy ... Jesteś czymś w stylu niewolnika ...

• Like 1
  • Sad 1
Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

sławek ale on rocznikowo będzie młodszy od twojego fendta 😂😂😂😂

• Like 2
  • Haha 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v