Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, GRZES1545 napisał:

Kiedyś traktorem do kościoła się jeździło w niedzielę  i wóz ciągnęło,  a i sąsiadów się zabierało 🙆‍♂️ to były czasy, bryczką też pamiętam i tzw. drabinki.

Za małego pamiętam że jak ktoś sobie ciągnik odremontował to do kościoła przyjeżdżał i centralnie przed wejściem stawał. Raz pamiętam 3p z zetką ktoś przyjechał 😂

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, GRZES1545 napisał:

Co Bzdura?...Zrobiłem szwagrowi CO, piec defro ekogroszek 5kl, 127m² dom, wszystko podłogówka 2 kondygnacje . Rocznie przez ostatnie  nie przekroczył 3t zużycia, czwarty sezon i zadowolony chlopak jak nie wiem, w sezonie pieca nie wygasza. Sam nie wierzyłem ale to prawda...ocieplenie 20cm, podłoga 15cm

Nie doczytałeś o czym pisałem, a pisałem o mniejszej kaloryczności peletu względem ekogroszku.

• Thanks 1
Opublikowano
11 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Na fotce.ziemia wygląda na wmiare. Dobra maszyna do zbierania kamieni, najlepiej ta wąska w typie kopaczki i będzie ok.

zgarniaczem takim przejechać i w wały jak siano pograbić ,później kopaczką elewatorową z wałów w łyżkę 

IMG_2088-1024x683.jpg

Opublikowano
10 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Chyba u was na zadupiach po tych małych wioseczkach... 

Chyba czytać umiesz ze zrozumieniem, czy małe wioseczki? Takie jak w całej Polsce, ale co taki ktoś jak Ty może wiedzieć jak tylko w norze siedzisz w tej wielkiej Polsce A. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Ale nie mamy jak u was, że gmina ma x rozrzuconych wioseczek po kilka domów...

U mnie gmina 36 sołectw, nie znaczy 36 wsi, bo na moim okręgu są 3 sołectwa, a 5 wsi. Najmniejsza wieś 2 siedliska🤷

Opublikowano
8 minut temu, Leszy napisał:

U nas konno jeździli a potem traktorami. Parafia ma 10 wsi. Ludzi mało ale obszar duży. 

A u nas odwrotnie... Obszar mały ale gęsto zaludniony... Kościoły w każdej wsi, w latach 60 to już ośrodki zdrowia były, że nie musieli chorych nie wiadomo jak daleko wozić.

Przed chwilą, GRZES1545 napisał:

Chyba czytać umiesz ze zrozumieniem, czy małe wioseczki? Takie jak w całej Polsce, ale co taki ktoś jak Ty może wiedzieć jak tylko w norze siedzisz w tej wielkiej Polsce A. 

No to ile kilometrów mieliście po tych wioskach, że musieli traktorami czy furmankami jeździć? 

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

2 minuty temu, slawek74 napisał:

sam mieszkasz na zadupiu 😛🤭

Ale nie mamy jak u was, że gmina ma x rozrzuconych wioseczek po kilka domów...

ta twoja okolica to takie zadupie 😛

Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Grzesiu coś Ty taki...agresywny🤔😱

• Confused 1
Opublikowano
15 minut temu, GRZES1545 napisał:

Kiedyś traktorem do kościoła się jeździło w niedzielę  i wóz ciągnęło,  a i sąsiadów się zabierało 🙆‍♂️ to były czasy, bryczką też pamiętam i tzw. drabinki.

Jest nie daleko mnie taka rodzina co nadal traktor kościelny mają 

Ale tam jest i nowy rozrzutnik a gnój wozem wożą i ręcznie trzęsą 

• Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

A myślisz, że u was było wiele bogaciej? Ojciec i jego rodzina jest z rejonu Kolna, tam dopiero było dziadostwo na tych piachudrach. Mieli po 5-6ha a żyli gorzej niż u nas na 3-4.

Ja jestem ogólnie z Suwalszczyzny,a rodzina ze strony ojca to zesłańcy z okolic Ukrainy, których car przesiedlił za udział w  powstaniu styczniowym.

Pewnie że też biedny rejon ale nie pisze głupot że bogaty. Jeden tutaj z Polski A czy Wielkopolski chwalił się jakie to u nich bogactwo, a jak wstawił zdjęcie swojego bydła w oborze to rozpierdolone budy jak u Gienka w Plutyczach albo gorsze, podwórko tak samo - błoto po kolana. Więc nie ma co generalizować.

• Like 1
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Przed chwilą, slawek74 napisał:

ta twoja okolica to takie zadupie 😛

Przyjedź, zobaczysz. Wszystko załatwisz w promieniu 15km od chałupy, włącznie ze szpitalem, biurami podróży, ba, nawet twoim ulubionym obiektem - mleczarnią.

do miasta to ja mam nie 15 a 10 🤦😁

Qwazi napisał:

1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Grzesiu coś Ty taki...agresywny🤔😱

u piotra to nik się nievliczy tylko jego zdupie i jego nora 🤦😁

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, superfarmer02 napisał:

Za małego pamiętam że jak ktoś sobie ciągnik odremontował to do kościoła przyjeżdżał i centralnie przed wejściem stawał. Raz pamiętam 3p z zetką ktoś przyjechał 😂

Poświęcić może 

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Przyjedź, zobaczysz. Wszystko załatwisz w promieniu 15km od chałupy, włącznie ze szpitalem, biurami podróży, ba, nawet twoim ulubionym obiektem - mleczarnią.

Piotrek....udzieliło Ci się po Jacus iu🤔

• Haha 2
Opublikowano
Przed chwilą, Krzysztof81 napisał:

Ja jestem ogólnie z Suwalszczyzny,a rodzina ze strony ojca to zesłańcy z okolic Ukrainy, których car przesiedlił za udział w  powstaniu styczniowym.

Pewnie że też biedny rejon ale nie pisze głupot że bogaty. Jeden tutaj z Polski A czy Wielkopolski chwalił się jakie to u nich bogactwo, a jak wstawił zdjęcie swojego bydła w oborze to rozpierdolone budy jak u Gienka w Plutyczach albo gorsze, podwórko tak samo - błoto po kolana. Więc nie ma co generalizować.

Regiony wschodnie a i nieraz centrum to duży obszar a mniejsze zaludnienie. U nas ludzi zawsze dużo a ziemi mało i to prawda. Dlatego wszystko jest w zasięgu ręki i nie trzeba było nigdy nie wiadomo jak daleko po cokolwiek jeździć. A bieda - oczywiście, że była, choć moi przodkowie tutejsi byli akurat z bogatszych rodzin. Rozdrobnienie największe zaczęło następować po I wojnie światowej i się pogłębiało aż do XXI wieku. Wcześniej gospodarstwa były w większość dość duże - 10 hektarów co najmniej. A niektórzy, tak jak prapradziadek mieli i 30 hektarów bo każda żona wnosiła posag, pożyła kilka lat i do grobu. To następna itd. Im bardziej na południe tym było gorzej.

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

Piotrek....udzieliło Ci się po Jacus iu🤔

Jacuś miał nieraz sporo racji, choć czasem przesadzał.

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, artek27 napisał:

A jakiej firmy byście polecili piec na pellet z dokladanym rusztem na drzewo?

Będę niedługo oglądać piec hybrydowy, dwfro firewood duo, jest filmik na YouTube o nim , jak dla mnie nawet dobre rozwiązanie.  Kolega jest w trakcie montażu zobaczę jak to będzie u niego działać. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, GRZES1545 napisał:

.Zrobiłem szwagrowi CO, piec defro ekogroszek 5kl, 127m² dom, wszystko podłogówka 2 kondygnacje . Rocznie przez ostatnie  nie przekroczył 3t zużycia, czwarty sezon i zadowolony chlopak jak nie wiem, w sezonie pieca nie wygasza. Sam nie wierzyłem ale to prawda...ocieplenie 20cm, podłoga 15cm

W to mogę uwierzyć jak najbardziej, ale nikt mi nie wmówi że na kaloryferach nieocieplony z oknami że wiatr hula aż gwiżdże spali 3 tony ekogroszku czy peletu tym bardziej i ma jeszcze 25 st w domu, chyba w kotłowni przy samym piecu. Węgla też palą 2 tony, tylko nikt nie wspomina ile drewna skopci.

Edytowane przez Desperado
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał:

Nie wiem co jest dobrego w poletkach po 30 arów i podwórkach takiej wielkości, że ciągnikiem nie można się zawrócić. 

W naszym wyobrażeniu nic, bo mamy możliwość mieć większe. Tam z tą możliwością jest lichutko. Właśnie ta nędza ich ukształtowała. Przynajmniej tak mi się wydaje

Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Nie wiem co jest dobrego w poletkach po 30 arów i podwórkach takiej wielkości, że ciągnikiem nie można się zawrócić. 

A wiesz czemu tak jest? Bo wszyscy zamiast dawać jednemu to dawali wszystkim po kawałku. Zresztą teraz podwórka to dla większości przekleństwo. Tylko robota a gospodarzyć to już i tak prawie nikt nie gospodarzy bo ci którym się chciało leżą w większości w grobach. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v