Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, malaczarna napisał:

Jaka cena? To jeszcze letnie. Zimowe chyba jest po 15 

Od 1 października jest przejściowe. Na takie zimy jak są obecnie spokojnie wystarczy.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Kupujecie paliwo i nawozy?

Jak potrzebne, to się kupuję. 

W panikę nie wpadam i wszystko prawie na bieżąco. 

Chociaż z paliwem to różnie, bo teraz beczkę zimowej rozlałem po swoich trupkach 😁

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Agrest napisał:

Ja 10t saletry zamówiłem. 

Mi to by na 4 lata tyle saletry wystarczyło xD Saletra u mnie tylko na oziminy wiosną idzie i niewielkie ilości po skoszeniu liści na truskawki.

4t 5-15-30, 5t mocznika i 2-3t saletry wystarcza żeby cały rok opędzić. Do tego paleta bezchlorka 12-12-18 i pół palety saletry wapniowej. A, jeszcze o Polidapie pod QQ zapomniałem, 1200-1500kg w zależności od roku i nieraz trochę soli potasowej na niektóre działki się dołoży jak za mało potasu w badaniach wychodzi.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, HF86 napisał:

Jak potrzebne, to się kupuję. 

W panikę nie wpadam i wszystko prawie na bieżąco. 

Chociaż z paliwem to różnie, bo teraz beczkę zimowej rozlałem po swoich trupkach 😁

Ja paliwo odpuszczam. Martwy sezon a glutów lał wiosną nie będę.

Ale azot wolę mieć. Lubię mieć zapas. Obecnie najniższa cena i zaczyna ponownie rosnąć. Mocznik na świecie drygnął w górę A jeśli pejsaci się nie uspokoją to będzie zawierucha na rynkach

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
11 minut temu, malaczarna napisał:

Z czym? Moje hobby nieszkodliwe. 

No z tymi grzybami, co to są efektem 38 minut z językiem w lesie...z kolegą🤷😉🤭...

To tak dla wyjaśnienia tych głupawych podtekstów 🤷

Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

No z tymi grzybami, co to są efektem 38 minut z językiem w lesie...z kolegą🤷😉🤭...

To tak dla wyjaśnienia tych głupawych podtekstów 🤷

Biegiem 38 minut ciekawe ile przeoczyłam 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Agrest napisał:

Ja paliwo odpuszczam. Martwy sezon a glutów lał wiosną nie będę.

U mnie jeszcze do zimy sporo pójdzie, kolejne porcje kurzaka do odbioru, rozrzucić pod jare i pod kukurydzę, zaorać, agregat talerzowy po kukurydzy, z 500l do grudnia spokojnie się przepali.

2 minuty temu, gregor1284 napisał:

A nie trzeba było nic spominac o hajsie za bób i truskawki 

A czy ja im bronię zasadzić ?? Jak chcą to im nawet pewne i zdrowe nasiona Rambosa po 25zł/kg mogę załatwić ;) 

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

U mnie jeszcze do zimy sporo pójdzie, kolejne porcje kurzaka do odbioru, rozrzucić pod jare i pod kukurydzę, zaorać, agregat talerzowy po kukurydzy, z 500l do grudnia spokojnie się przepali.

To faktycznie za***iście dużo. 

6 razy busa zatankować😁

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Agrest napisał:

To faktycznie za***iście dużo. 

6 razy busa zatankować😁

Dla Ciebie nie dużo, u mnie to 1/5 zużycia rocznego w gospodarstwie będzie ;) 

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A czy ja im bronię zasadzić ?? Jak chcą to im nawet pewne i zdrowe nasiona Rambosa po 25zł/kg mogę załatwić ;) 

Skąd kurczak bierzesz? Suchy czy taka pulpa?

Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, superfarmer02 napisał:

Skąd kurczak bierzesz? Suchy czy taka pulpa?

Słomiasty spod brojlerów. Zawożę słomę i za około 2 miesiące odbieram towar.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Znaczy ile wypalasz w rok?

Bardzo chyba jakoś źle liczę...

2500-3000l. W kukurydzy wychodzi mało litrów na ha bo tam tylko orka, nawozy, opryski i 2 razy agregat talerzowy, i rozwalenie tego kurzaka. Osobówki benzyna, tylko dostawczak w dieslu, ale coraz mniej się jeździ z towarem, coraz więcej odbiorów z domu. Dojazdów na pola jakiś dużych nie mam, wszystko w promieniu 3km od gospodarstwa. To i gdzie wypalić te litry paliwa.

Ja z belarką czy po innych usługach nie latam.

Opublikowano
1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

A co Twoim zdaniem muszę albo powinienem robić?

A rób to co lubisz. Pracowity z ciebie człowiek. Mi by się po prostu nie chciało.  A i nie jeden cwaniak z tego forum nie umiał by zarobić nawet na opłaty z twojego areału. A ty ciągle coś kupujesz. 

• Like 2
Opublikowano
11 minut temu, malaczarna napisał:

Biegiem 38 minut ciekawe ile przeoczyłam 

Masz Ty kondycję dziewczyno...pewnie jakiegoś przeoczyłaś, gdyvza drzewem był kiedy przebiegałaś🤔

Opublikowano
29 minut temu, malaczarna napisał:

Zdechła?

Ta, do wiadra bez łba wpadła... 

Choć i zdechłemu ale jeszcze ciepłemu bym nie przepuścił... Kiedyś indyczkę tak obrabiałem, indor ją zamęczył ale jeszcze ciepła była. Przecież 13 kilo mięsa nie wyrzucę.

1 minutę temu, 6465 napisał:

A rób to co lubisz. Pracowity z ciebie człowiek. Mi by się po prostu nie chciało.  A i nie jeden cwaniak z tego forum nie umiał by zarobić nawet na opłaty z twojego areału. A ty ciągle coś kupujesz. 

Co robić? Pić non stop? Rozmyślać cały czas? Coś trzeba robić.

Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

Piotr ma wszystko przemyślane, przeanalizowane i poukładane. Tam nie ma przypadku. Jest konkret i satysfakcja

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v