Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Krzysztof81 napisał:

3 minuty temu, jacor73 napisał:

A pieniądz źle zainwestowany traci jeszcze więcej.

To fakt. Ja pare zł wpłaciłem na fundusz bankowy i wyszło prawie 9% rocznie, ale można też tam stracić w zależności od funduszu. Mam kupione 2 mieszkania pod wynajem, nie wiem czy nie kupić 3 bo chyba trzymanie kasy w banku jest bez sensu. W hektary nie mam zamiaru inwestować bo to bez sensu tym bardziej że zapowiadają likwidacje dopłat bezpośrednich. Z drugiej strony po teściach (niech żyją jak najdłużej) będzie jeszcze duże mieszkanie i dom. Ogarnąć to wszystko to też trzeba trochę nad tym posiedzieć. A z przyszłych wydatków to chyba kupno nowszego traktora i tyle.

jest sens kupowania mieszkania na 4 piętrze bez windy pod wynajem ? I czy te stropy w blokach są izolowane czy tam nie będzie zimno?

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, wojtal24 napisał:

jest sens kupowania mieszkania na 4 piętrze bez windy pod wynajem ? I czy te stropy w blokach są izolowane czy tam nie będzie zimno?

Lepiej kup w Hiszpanii lub innych krajach południowych UE, tam metr nieraz kosztuje połowę tego co u nas i o ogrzewanie nie trzeba się martwić, obecnie rynek mieszkaniowy w Polsce wygląda trochę jak napompowany balonik ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 godziny temu, gregor1284 napisał:

No kolor budyń, skąd wiedziałeś? Zaraz bys wariowal a taki to trzeba max te 50 jechać żeby ludzie oczy nacieszyli. 

Tyz fakt.

A wiedziałem bo to marzenie każdego chyba. 

Kiedyś mi się B4 marzyło w budyniu. Jeździł taki u nas na taksówce kupę czasu ;)

• Like 1
Opublikowano
44 minuty temu, Azor07 napisał:

To ja intensywnie nie uprawiam bo żadnego nie skracam , a czym by to skrócić i w jakim czasie ? Przetrwa zimę to się zobaczy .

trineksapak etylu

Trzeba pracować choć niektórzy mówią że się nie opłaca.......

IMG20240926134832.jpg

• Like 1
Opublikowano
Uziu92 napisał:

Krzysztof81 napisał:

2 minuty temu, Uziu92 napisał:

a ja już zasialem wszystko, zostało jeszcze niecały hektar zasiać na dziś i może jeszcze hektar dzierżawy wpadnie ale to po niedzieli. Pszenżyto zaraz będzie do oprysku te siane tydzień temu.

A wziąłeś te 20 czy 25 hektarów?

Przed chwilą, Strongman napisał:

A mi jak ładnie wzeszło

Ja wczoraj skończyłem wałować 15 ha żyta i jeszcze może posieje z 11 pszenżyta bezorkowo jak dam rade podrapać. Susza jest🤷‍♂️

nie. Tam 3 lata bez gnoju i już nic nie chce rosnąć, wziął to ktoś, zasiał rzepak ale puste pole, trochę na poprzeczce rośnie.

tytanowyJanusz napisał:

6 minut temu, Uziu92 napisał:

a ja już zasialem wszystko, zostało jeszcze niecały hektar zasiać na dziś i może jeszcze hektar dzierżawy wpadnie ale to po niedzieli. Pszenżyto zaraz będzie do oprysku te siane tydzień temu.

Czym będziesz pryskał?

55 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Co tam oporowcy agrofoto 

Jak myslicie że pierdzę to nie

Kręcę pszenicę

Trzeba 1.5 t

Fiu fiu, jak ładnie zaprawione 

ekspert met raczej i może coś coś dorzuci na samosiewy rzepaku tu gdzie był rzepak, ale zobaczę czy coś jeszcze będzie wyskakiwać.

to hartkorowy jakiś jak w nowa dzierżawę z tego co pisałeś nie za dobra klasa ziemi iw dodatku wyciągnięta jak to dzierżawa w pierwszym roku zasiał rzepak Ci ludzie nie mają mózgu? ja w takiej dzierżawie w 3 roku zasialem rzepak I 2.5t/ha sypna gdzie ogólnie sypie mi średnio 3.5t/ha

Opublikowano
gregor1284 napisał:

41 minut temu, 12Pafnucy napisał: ...tylko patrzeć jak Tusk osobiście medal za robotę wręczy...🤭 Deskę

oby nie deską 🙆‍♂️🤦

szymon09875 napisał:

@gregor1284 mówisz że kupisz wtedy mustanga ? Czy na chudą jawke się zdecydujesz ? 

Bo zobacz jakie to ciężkie do utrzymania może być 🤣

jawka to się chwali że niby tłusta jest 🤭🤣🤣🤣

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

4 minuty temu, wojtal24 napisał:

Lepiej kup w Hiszpanii lub innych krajach południowych UE, tam metr nieraz kosztuje połowę tego co u nas i o ogrzewanie nie trzeba się martwić, obecnie rynek mieszkaniowy w Polsce wygląda trochę jak napompowany balonik ...

no niby każdy mówi o tym baloniku napompowanym mieszkaniowym (moja żona tez) I tak obserwuje już od dwóch lat i ceny niepolecialy w dół dużo jeżdżę po różnych miastach w koło Warszawy jak popatrzeć z każdej strony pełno nowych osiedli często pustych a ceny mieszkań nie spadają. myślę że kogo nie stać to nie kupuje tylko wynajmuje a kogo stać to kupuje kolejne i kolejne pod wynajem żeby wynająć tym co niestac ich na kupno. w Warszawie czy Krakowie był moment że fundusze inwestycyjne wykupowali od dewelopera po 40 mieszkań jednorazowo i wszystko pod wynajem. Zagranicą od pada z wielu powodów. a o tym co pisze to jest w Płocku znajomy chce po jakieś ciotce czy babci sprzedać i tak się zastanawiam totalnie do remontu i przeraża mnie to 4 piętro. co do tej banki spekulacyjnej to i z ziemią było podobnie jak kupowałem pierwsza ziemię po 21tys/ha ileś lat temu to też co niektórzy pukali się w głowę że tak drogo dziś ziemia chodzi u mnie koło 50 tys i Ci nadal się pukają w głowę ale to są Ci co nigdy w życiu nie kupili nawet 1 ha .

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Sam wynajmuje ale to nie jest jakiś biznes. Jeszcze jak trafisz normalnych lokatorów to spoko, coś odmalujesz, jakiś mebel wymienić i z głowy, a jak trafisz patusów to nie dość że nie zapłacą to jeszcze zdemolują, kumpel tak trafił, rok się zeszło zanim ich wyeksmitowal, przez ten okres oczywiście nie płacili i jeszcze 50.000 na remont po takich patusach żeby doprowadzić do stanu nadającego się pod wynajem.

Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma ...

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, PAN88 napisał:

Pieniądze lubią ciszę. Przeważnie chwalą się Ci co mało mają 🤣

Siema

pewnie że mało ....ale jednak scislo ci tyłek ....więc warto 🤣🤣🤣😙 uwielbiam takich filozofów bo tacy są przeważnie  nadzy ....to tak jak ci z małymi fiutkami twierdzą że rozmiar nie ma znaczenia 😁

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Twój następca to ma akurat wielkie G, bo to wydojony VACik a nie porządny rolnik ryczałtowy xD

nie  tak wielkie jak ty ....bo ma tatusia na rr 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣nie tłucze się rozdupconym  bajzonem 😙

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Bogdan_ja napisał:

nie tłucze się rozdupconym  bajzonem 😙

A po co mam kupować coś innego, co nigdy na siebie nie zarobi, tym co mam żniwa trwają maksymalnie kilka dni, a jakby się spiął i tłukł od 10-22 to w 3 dni się wykosi wszystkie swoje zboża ... Jak ktoś głupi to niech kupuje na taką robotę kombajn za kilkaset tysięcy ...

I nie rozdupconym ;) Skrzynia jeszcze oryginał, półosie też, silnik też nie ruszany, oleju praktycznie nie bierze bo przez żniwa dolewać nie muszę ... Koła pasowe wszystkie oryginalne, pasek ostatnio jeden wymieniałem to też jeszcze oryginał był od 1989r ...

Opublikowano (edytowane)

Nowe to mam sprzęty które dają dochód ... A nowy kombajn zamiast starego bizona na moich hektarach go nie da ... A zamrozić kilka stówek w grata którego wyciągam na 3 dni w ciągu roku (nowego pewnie na dwa) nie widzę najmniejszego sensu, Bizon się rozsypie to pewnie się przejdzie na usługi zamiast kolejny kombajn kupować.

11 minut temu, Qwazi napisał:

Panowie, dla uspokojenia, małe wspomnienie. Myślę, że Bogdan, Zbyszek i Kaziu i jeszcze kilku innych kolegów pamięta 250- tkę🤗

https://www.facebook.com/share/r/eDcKfjRBeKP1mz1f/

Ja nawet pamiętam 250-tke ojca ;) Sam nie jeździłem, ale kilka razy mnie woził ;) Później niestety sprzedał, by był fajny klasyk teraz ...

Opublikowano
22 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

pewnie że mało ....ale jednak scislo ci tyłek ....więc warto 🤣🤣🤣😙 uwielbiam takich filozofów bo tacy są przeważnie  nadzy ....to tak jak ci z małymi fiutkami twierdzą że rozmiar nie ma znaczenia 😁

Raczej większość to irytuje, dziad się przyznał że zazdrości to masz cel osiągnięty 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v