Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, Krzysztof81 napisał:

Oczywiście że nie. Nie licząc mundurówki to górnicy, nauczyciele, pracujący ileś tam lat w szczególnych warunkach. Rolnicy bodajże do końca  2017  jak mieli 30 lat płaconego Krusu to mogli przejść na emeryture w wieku 60 lat mężczyźni  i kobiety 55 ale to już nieaktualne.

99 zł kosztują, nie pomyłka z dostawą, tak  78.99 https://allegro.pl/oferta/lampa-robocza-halogen-led-12v-24v-27w-professional-15213431331

Ojciec tak odszedł na wcześniejszą. Miał 36 lat krusu to coś na początku zawrotne 700zl brał na miesiąc. Co tu słychać @gregor1284🤔

54 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Chmury Nie ma a deszcz pada 🙆‍♂️🤩

20240904_155757.jpg

Oddaj jak nie pasuje 😀

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, slawek74 napisał:

a to u mnie jest jeszcze kilka ha do ogarnięcia...pomożesz 🤔

Ale tylko z grabiami mogę wpaść...

Tylko że ...nie opłaca sie 😆

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Buszmen11 napisał:

Popatrz w zeszłym tygodniu wyszło u mnie 68 roboczogodzin. Odstaję od średniej.  Idąc tym tokiem myślenia tydzień teraz mogę leżeć 😁

Albo lubisz być dymany, albo myślisz, że masz zdrowie z żelaza i zwojujesz świat. Pracuj tak dalej a starość szybko Cię dopadnie.

4 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał:

Urzedasy to mają lux życie , siedzą w klimatyzowanych pomieszczeniach i tylko narzekają 

A kase każdy by chciał brać 

Skoro mają tak za***iście, to czemu nie pójdziesz, tam do pracy? A tam trzeba wykonywać polecenia nie zawsze mądrego szefa i słuchać roszczeniowych petentów, którym wszystko się należy.

4 godziny temu, jahooo napisał:

gdyby nie urzędnicy, nie byłoby potrzeby ani naliczać, ani kontrolować, a i podatki byłyby niższe

Myślałem, że Ty trochę rozsądniej myślisz? Od kiedy to urzędnicy uchwalają przepisy i rozporządzenia wg których muszą pracować.

Edytowane przez jacor73
Opublikowano
50 minut temu, Leszy napisał:

Toć to rolnicy są z litery prawa. Od jednego nawet agregat kupowałem kiedyś. Może większe hodowle to mają własność jakiejś spółki, ale np. mogą je stawiać normalnie na ziemi rolnej. 

W skrócie -Zależy wg jakiej ustawy i na potrzeby czego. Wg ustawy o ubezpieczeniach społecznych 

Tak 

Wg ustawy o ustroju rolnym i tak i nie xd

Opublikowano
12Pafnucy napisał:

54 minuty temu, slawek74 napisał:

a to u mnie jest jeszcze kilka ha do ogarnięcia...pomożesz 🤔

Ale tylko z grabiami mogę wpaść...

Tylko że ...nie opłaca sie 😆

dawaj z grabiami 😁 a czy się opłaca to się okaże 🤭😁🤣🤣🤣

Opublikowano
31 minut temu, PAN88 napisał:

Ojciec tak odszedł na wcześniejszą. Miał 36 lat krusu to coś na początku zawrotne 700zl brał na miesiąc. Co tu słychać @gregor1284🤔

Oddaj jak nie pasuje 😀

A nic. Coś tam się kłóciem później nie I tak w koło. Ryśkowi traktor się zepsuł a Pjoter z Pafnucym kartofle wykopali

Opublikowano
1 minutę temu, jacor73 napisał:

Albo lubisz być dymany, albo myślisz, że masz zdrowie z żelaza i zwojujesz świat. Pracuj tak dalej a starość szybko Cię dopadnie.

Skoro mają tak za***iście, to czemu nie pójdziesz, tam do pracy? A tam trzeba wykonywać pole nie zawsze mądrego szefa i słuchać roszczeniowych petentów, którym wszystko się należy.

Myślałem, że Ty trochę rozsądniej myślisz? Od kiedy to urzędnicy uchwalają przepisy i rozporządzenia wg których muszą pracować.

Pracowałeś kiedyś w korporacji? IWesz, jakie zasady nią rządzą i jak działa ? Myślisz, że procedury piszą dyrektorzy ? Czy może zwykli pracownicy na ich polecenie ?

Tak samo jest z przepisami. Począwszy od regulaminów i dalej wzwyż pisza to pracownicy, podpisują kierownicy a potem zatwierdzają dyrektorzy czy ministrowie. I uwierz mi, żaden urzędnik niewymyśli niczego, co wyeliminowało by go z gry. Co najwyżej jeszcze dołoży pracy, żeby wykazać, jaki jest niezbędny i zajęty.

Widziałeś ostatnio jakies ułatwienie w urzędzie, dzięki któremu mogli zwolnić np 5% urzędników ? Boja przez prawie 40 lat moich batalii z urzędami - ani razu. Za to co i rusz nowa papierkologia dla obywateli

Na przykład - od nowego roku rejestr wszystkich zabiegów chemicznych wykonywanych przez rolnika z dokładnym opisem, dawką środka, numerem zezwolenia, nazwą producenta, datą dopuszczenia itp., fazą BBCH rośliny i pewnie jeszcze wiele innych nieistotnych dla rolnika pierdół, bo aktów wykonawczych jeszcze nie ma

Opublikowano
jacor73 napisał:

5 godzin temu, Buszmen11 napisał:   Popatrz w zeszłym tygodniu wyszło u mnie 68 roboczogodzin. Odstaję od średniej.  Idąc tym tokiem myślenia tydzień teraz mogę leżeć 😁 Albo lubisz być dymany, albo myślisz, że masz zdrowie z żelaza i zwojujesz świat. Pracuj tak dalej a starość szybko Cię dopadnie.

kiedyś w zakładach mięsnych miałem 250goszin w miesiącu powiem krótko ,,nie opłaca się,, 🤣🤣🤣

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Rysiu chyba łursusa intensywnie robi bo milczy od rana 🤔

Że nawet w przerwie na kawę nie zagląda🤔 żeby go nie przycisnął. @12Pafnucy weź no jedź , motorem zarycz przed bramą i zobacz czy wyjrzy z garażu.

14 minut temu, slawek74 napisał:

kiedyś w zakładach mięsnych miałem 250goszin w miesiącu powiem krótko ,,nie opłaca się,, 🤣🤣🤣

O panie, to wiadomo gdzie żeś się tak dorobił. Ja nigdy w robocie nie przekroczyłem 200

Edytowane przez 6465
Opublikowano
12 minut temu, 6465 napisał:

Że nawet w przerwie na kawę nie zagląda🤔 żeby go nie przycisnął. @12Pafnucy weź no jedź , motorem zarycz przed bramą i zobacz czy wyjrzy z garażu.

Jak trzeba to mogę podjechać zobaczyć....ale najzwyczajniej w świecie mi się nie chce😂 Jakoś nie jestem na bieżąco ostatnio....Tomek rzuciłeś robotę?

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Jak trzeba to mogę podjechać zobaczyć....ale najzwyczajniej w świecie mi się nie chce😂 Jakoś nie jestem na bieżąco ostatnio....Tomek rzuciłeś robotę?

Noo. Że tak powiem sama się skończyła. 🤷 Szukam czegoś. Ale jakoś mało ambitnie bo mi nie chce za bardzo. Chyba się już w życiu napracowałem. Pasowała by taka jak ty masz, iść odpocząć i wrócić pracować w gospodarstwie.

Edytowane przez 6465
Opublikowano

No i popadało....tyle co nic...Ale statystycznie....dzisiejszy dzień z deszczem...😆

23 minuty temu, 6465 napisał:

weź no jedź ,

Nie opłaca sie....

6 minut temu, 6465 napisał:

Chyba się już w życiu napracowałem. Pasowała by taka jak ty masz, iść odpocząć i wrócić pracować w gospodarstwie.

Kurna...biedronka blisko, tam byś się nie zahaczył?

Opublikowano
6465 napisał:

14 minut temu, slawek74 napisał: kiedyś w zakładach mięsnych miałem 250goszin w miesiącu powiem krótko ,,nie opłaca się,, 🤣🤣🤣 O panie, to wiadomo gdzie żeś się tak dorobił. Ja nigdy w robocie nie przekroczyłem 200

taa tam odcisków nie szło się dorobić bo mięso miękie 🤦 mie opłaco się 🤣🤣🤣

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v