Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Państwo powinno ułatwiać budowanie mieszkań albo same je budować. Kredyty 0% czy inne tego typu tylko podnoszą ceny mieszkań, zyski developerów i banków.

Nie nasze. W przypadku naszego państwa to jedna kadencja przy korycie i do końca życia by żył sobie na spokojnie z wynajmu tych 40 czy iluś mieszkań rozpisanych na pół rodziny 😴

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Nie nasze. W przypadku naszego państwa to jedna kadencja przy korycie i do końca życia by żył sobie na spokojnie z wynajmu tych 40 czy iluś mieszkań rozpisanych na pół rodziny 😴

Dwie, później jełopom się przypomina, że są ruchani w dupe i wybierają poprzedników

Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Co ty, cena jest ok a nawet za wysoka. Zobacz ile ogłoszeń na FB czy OLX że wezme ziemie w dzierżawe. Jakby pszenica była po 400 zł to może, ale tylko może do niektórych by coś dotarło.

Słowo klucz, w dzierżawę. 

Biorą dzierżawy żeby nadrobić ilością 

Tyle że u nas wielu popełniło podstawowy błąd 

Nie sieją pk , sam azot

I teraz dobranie pola nie da nic jeśli nie uregulują braków w pozostałych działkach

Taka spirala błędnego koła 

Ostatnio 70ha gospodarstwo nie przekroczyło 3t zboża w średniej

Tylko dlatego że nie może poradzić sobie z hodowlą i zabiegami agrotechnicznymi na czas

Powód prosty, brak środków pieniężnych 

Gospodarstwo prowadzą rodzice za mlodzi na emerytury, dzieci poszły do pracy bo założyli rodziny

Staży zostali sami, pracownik trudno dostępny a jeśli już to kosztowny 

No i na tak dużym areale sobie nie radzą, brali działki jak leci, koszty szły przyszedł kryzys i zyski z hodowli są pompowane w coś co tylko je pożera 

Ale przecież nie odetnie gospodarz tego ogona tylko szuka dalej pola

• Like 1
Opublikowano

Ba no jeśli jakiś gówno kierunek skończą i słabo zarabiają bo się robić nie chce to można się szkodowac jedynie ich rodziców którzy hajs na ich studia wyłożyli. Merlin ma kuzyna który wolontariuszem jest w jakimś azylu dla zwierząt i jakiś słaby etat ma. Jeździ toto oplem astra jedynką, mieszka u ojca i ten ojciec wprost mówi że mu go nie szkoda skoro tyle rozumu ma 

Ale Astre I to ty szanuj. Mój teść kupił taką w 99 roku za 52 tys- mógł za to kupić mieszkanie ale wolał Opla🤣🤣🤣. Po 10 latach i przebiegu 100tys Opel brał 5 l oleju na 1 tys km a w podłodze miał takie dziury, że jak jechałem piaskową drogą to nie było w środku czym oddychać. Któregoś dnia wracałem z pracy, zagapiłem się i w jechałem w dupe innemu autu a Asterka poszła na złom za 500zł.

Opublikowano
17 minut temu, MonteChristo napisał:

Wyścig szczurów, większe gospodarstwo będzie łatwiej przejąć banksterom niż po kawałeczkach czy gospodarstwa do 10ha, jeszcze dofinansowują scalanie działem to już bajka

Ale kasę trzepie czy nie

Za wynajem nie ma pieniędzy tak jak za sprzedaż 

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Słowo klucz, w dzierżawę. 

Biorą dzierżawy żeby nadrobić ilością 

Tyle że u nas wielu popełniło podstawowy błąd 

Nie sieją pk , sam azot

I teraz dobranie pola nie da nic jeśli nie uregulują braków w pozostałych działkach

Taka spirala błędnego koła 

Ostatnio 70ha gospodarstwo nie przekroczyło 3t zboża w średniej

Tylko dlatego że nie może poradzić sobie z hodowlą i zabiegami agrotechnicznymi na czas

Powód prosty, brak środków pieniężnych 

Gospodarstwo prowadzą rodzice za mlodzi na emerytury, dzieci poszły do pracy bo założyli rodziny

Staży zostali sami, pracownik trudno dostępny a jeśli już to kosztowny 

No i na tak dużym areale sobie nie radzą, brali działki jak leci, koszty szły przyszedł kryzys i zyski z hodowli są pompowane w coś co tylko je pożera 

Ale przecież nie odetnie gospodarz tego ogona tylko szuka dalej pola

To plony mamy jak w USA. Oglądałem na YT jakoś relacje ze żniw - napoerdala gościu ogórem z hederem pewnie z 15 metrów i mówi że mają bardzo dobre plony w tym roku. Poprzeliczałem te ich funty czy tam inne na kilogramy a tam wychodzi 4200 pszenicy z hektara. Poszukałem poczytałem, faktycznie w USA jadą na ilość hektarów a nie na rekordy w plonowaniu. Tam zbierają (oczywiście nie wszędzie) po 3-4 tony z hektara i są zadowoleni. Nawozu sypną jakiegoś azotu pare kilogramów i to wszystko.

9 minut temu, gregor1284 napisał:

Ty pewnie byś tak zrobił ale w PO czy PISie jest wielu sprawiedliwych i prawych ludzi, którzy grosza by na tym nie ukręcili. Nie no żartowałem.

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Ale Astre I to ty szanuj. Mój teść kupił taką w 99 roku za 52 tys- mógł za to kupić mieszkanie ale wolał Opla🤣🤣🤣. Po 10 latach i przebiegu 100tys Opel brał 5 l oleju na 1 tys km a w podłodze miał takie dziury, że jak jechałem piaskową drogą to nie było w środku czym oddychać. Któregoś dnia wracałem z pracy, zagapiłem się i w jechałem w dupe innemu autu a Asterka poszła na złom za 500zł.

Miałem gske przez chwilę. Czy Twoja kolizja astrą nie przyczyniła się do rozpadu małżeństwa?

9 minut temu, Krzysztof81 napisał:

To plony mamy jak w USA. Oglądałem na YT jakoś relacje ze żniw - napoerdala gościu ogórem z hederem pewnie z 15 metrów i mówi że mają bardzo dobre plony w tym roku. Poprzeliczałem te ich funty czy tam inne na kilogramy a tam wychodzi 4200 pszenicy z hektara. Poszukałem poczytałem, faktycznie w USA jadą na ilość hektarów a nie na rekordy w plonowaniu. Tam zbierają (oczywiście nie wszędzie) po 3-4 tony z hektara i są zadowoleni. Nawozu sypną jakiegoś azotu pare kilogramów i to wszystko.

Ty pewnie byś tak zrobił ale w PO czy PISie jest wielu sprawiedliwych i prawych ludzi, którzy grosza by na tym nie ukręcili. Nie no żartowałem.

Zgrywus

Opublikowano
9 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Kto nie skąpił to i zebrał 

Opublikowano
1 godzinę temu, MonteChristo napisał:

Mieszczuchów nie interesuje to, że teraz Niemcy będą pisać podręczniki do historii dla szkół więc o czym ty piszesz, po co lotnisko w Polsce jak jest w Berlinie 

Pytanie kiedy ten naród się obudzi

received_1349689172362528.jpeg

• Like 1
Opublikowano

No i rano ryb połowił, popołudniem pszczoły przejrzał- od dzisiaj zaczynam zakarmiać, a tu miłe zaskoczenie w ulach- sporo żarcia mimo, że tylko prewencyjnie ciasto podawałem przez sierpień. Coś musiało spadziować, wraz z nawłocią, a może i komuś się pszczoły w okolicy znudziły... Chgw. W każdym razie, sporo żarcia. Także no, laba. Weekend i po weekendzie. 

Opublikowano
6 minut temu, Popier96 napisał:

No i rano ryb połowił, popołudniem pszczoły przejrzał- od dzisiaj zaczynam zakarmiać, a tu miłe zaskoczenie w ulach- sporo żarcia mimo, że tylko prewencyjnie ciasto podawałem przez sierpień. Coś musiało spadziować, wraz z nawłocią, a może i komuś się pszczoły w okolicy znudziły... Chgw. W każdym razie, sporo żarcia. Także no, laba. Weekend i po weekendzie. 

Powtórka z zeszłego roku - 5kg cukru na rodzinę i wsio. 

Opublikowano

Nie obudzi się. Selekcja naturalna potrzebna do tego 

Tzn. Kto przetrwa ten który się postawi czy ten który będzie posłuszny?

Opublikowano
Przed chwilą, 12Pafnucy napisał:

...ten który się dostosuje ..

Czyli ty

Opublikowano
2 godziny temu, MonteChristo napisał:

90k za 80 ar dał byś tyle?, jakby jeszcze było przy moim to bym kupił, a tak to piernicze, 

Widocznie komuś się opłaca z jakiego powodu to on tylko wie 

1 godzinę temu, MonteChristo napisał:

Niech bierze, a tu dziad i jakiś jeden mnie jebią, że narzekam, no k**wa ta cena jest odklejona

Ja nic takiego nie powiedziałem,to ty narzekasz że ceny chore ,dla jednego chore dla drugiego akurat,, osobiście nawet 50 bym nie dał a jak ktoś chce to nie bronie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v