Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał:

ale co jest brudne w bezorce? odpowiedni płodozmian i żadnych samosiewów nie ma. nikt nie sieje zboża po zbożu

Otóż to. Przypominam, że Tomasz cały czas poucza Ryśka, który uprawia tylko zboża.

Opublikowano
12 minut temu, Tomasz0611 napisał:

No nic nie poradzę, tylko dlatego trzeba liczyć średnią z wielu lat a nie patrzeć że jeden rok był dobry, tylko co z tego jak pozostałe 5 ujowych ... Na zbożach ostatnio raczej było dobrze ale to się zmienia, takich lat że po 20.000 za kukuryszkę z ha się brało szybko nie będzie ...

Nie pij Tomek 20000 z ha qq to chyba mocne musiałeś spożyć 

• Like 3
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Jak to nikt? Wielu dużych jęczmień ozimy po pszenicy sieje w okolicy... 

niestety są tacy, może przyjdą czasy że za zły płodozmian będą ziemie odbierać 

• Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Łolek napisał:

Nie mówię o dochodzie, tylko o przychodzie. Kukuryszka ze zbiorów w 2021. 14t suchej z ha naleciało po 1350zł ... Chociaż i dochód akurat wtedy dobry był bo na tanich nawozach zasiane a potem cena dobra była. Tylko taki rok to się może i do końca życia nie trafi.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, Mateusz1q napisał:

Sam sieję przeważnie zboże po zbożu. Bo co mam siać? Przecież rzepaku nie posieję. Obudź się z tego bambrowego snu. 

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A zapomniałem o gradowym xD To niech przyjdzie dobry rok to kosztów 100zł na ha a zostaną dopłaty, gradowe i suszowe xD Znajdź lepszy sposób na 1500zł z ha kompleksu sosnowego ...

A już...

Suszowe....

Opublikowano

Nalewki z bobu się chyba napił 😁

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, MonteChristo napisał:

Nalewki z bobu się chyba napił 😁

Opisałem wyżej, rekordowy 2021, kto na mokro sprzedał na jesieni to cienko było, ale kto wysuszył i przetrzymał do kwietnia to nie widział co z pieniędzmi robić. A i opady akurat u mnie tak się ułożyły że plony rekordowe były.

Opublikowano
4 minuty temu, Mateusz1q napisał:

bo? Twoje toto? Twój portfel? Też sieję głównie zboże po zbożu i co? 🤣,

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Opisałem wyżej, rekordowy 2021, kto na mokro sprzedał na jesieni to cienko było, ale kto wysuszył i przetrzymał do kwietnia to nie widział co z pieniędzmi robić.

tak było, później w 2022 mokra z pola po 950 netto i tak samo wyszło z 10 tys dochodu

Przed chwilą, Popier96 napisał:

bo? Twoje toto? Twój portfel? Też sieję głównie zboże po zbożu i co? 🤣,

sieje ale nie możesz później na cokolwiek narzekać 

Opublikowano
34 minuty temu, Agrest napisał:

Chwaliłeś dzień przed zachodem słońca🤣

I będę chwalił. Dachowcy tyle ile było wstępnie wycenione -5tys ,pełna fv ,nic pod stołem. Robota wykonana na najwyższym poziomie.

Zaskoczyli mnie z pianą 

33 minuty temu, Łolek napisał:

Tak eco

No wiem coś o tym ,ale jak robota dobrze zrobiona to nie szkoda u mnie w tym tygodniu 

IMG_20240829_182058.jpg

Ujowa na maxa. Do lucerny się nie nadaje. Uraczyli mnie 10 rolkami tego czegoś 

26 minut temu, 12Pafnucy napisał:

No tanio ni ma...

Cza sie było... łuczyć...fachu...

No trza było a ja gupi poszedł w wyższe aspiracje a w międzyczasie ukochał ziemię 

• Like 1
  • Sad 1
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Opisałem wyżej, rekordowy 2021, kto na mokro sprzedał na jesieni to cienko było, ale kto wysuszył i przetrzymał do kwietnia to nie widział co z pieniędzmi robić. A i opady akurat u mnie tak się ułożyły że plony rekordowe były.

A zeszły rok 

Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał:

tak było, później w 2022 mokra z pola po 950 netto i tak samo wyszło z 10 tys dochodu

sieje ale nie możesz później na cokolwiek narzekać 

A czy ja narzekam? Niektóry ar w okolicy jest więcej wart niż hektar gdzieś w Polsce, więc bez obaw. Ziemi na monokulturę odbierać nie będą i bambrom nie oddadzą 🤣

Opublikowano (edytowane)

A zeszły rok 

Widzisz, i dlatego mówię że trzeba średnią wyciągać, bo zeszły rok plon 60% tego co wtedy i cena też 60% tego co wtedy ... Jak się te dwa lata zsumuje i podzieli przez 2 to wychodzi średnia wieloletnia ...

Opublikowano
1 minutę temu, Popier96 napisał:

A czy ja narzekam? Niektóry ar w okolicy jest więcej wart niż hektar gdzieś w Polsce, więc bez obaw. Ziemi na monokulturę odbierać nie będą i bambrom nie oddadzą 🤣

A bamber będzie siał kukurydzę przez 10 lat albo, rzepak-pszenica-rzepak-pszenica i tak w nieskończonośc

Opublikowano
Przed chwilą, MonteChristo napisał:

A bamber będzie siał kukurydzę przez 10 lat albo, rzepak-pszenica-rzepak-pszenica i tak w nieskończonośc

Zgadza się, są kawałki kukurydziane które od dziecka pamiętam tylko z tą rośliną. Ale tutaj już pewnie monokultura nie szkodzi? 😁.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Tfusek będzie musiał dać rentę na astmę po takiej robocie 

Szybko zdychają? 

Mam przy smarownicy to działa na razie.

Temu wziąłem te body. 

Może na samej wkrętarce będzie lepiej, bo klucz udarowy to momentalnie rozładowuje je, a ich żywotność też spada. Wtedy u mnie i wkrętarka szybciej zdycha. 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, soltys48 napisał:

I będę chwalił. Dachowcy tyle ile było wstępnie wycenione -5tys ,pełna fv ,nic pod stołem. Robota wykonana na najwyższym poziomie.

Zaskoczyli mnie z pianą 

Ujowa na maxa. Do lucerny się nie nadaje. Uraczyli mnie 10 rolkami tego czegoś 

No trza było a ja gupi poszedł w wyższe aspiracje a w międzyczasie ukochał ziemię 

A to i dla gryzoni poddasze szykujesz? Pianka PUR?

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Popier96 napisał:

Zgadza się, są kawałki kukurydziane które od dziecka pamiętam tylko z tą rośliną. Ale tutaj już pewnie monokultura nie szkodzi? 😁.

Są takie kawałki - mokre łąki po dolinach. Jak z 10-15 lat temu (niektórzy trochę wcześniej) rzucili krowy albo wszystko to oddawali to w dzierżawę i co rok kukurydza. Sąsiad w 2019 pole puścił to od tamtego czasu były tylko trzy uprawy - dwa razy pszenica, raz kukurydza i teraz drugi raz rzepak. Nad moim kawałkiem ma gość od 20 lat pole, cały czas rzepak - pszenica - kukurydza i nic więcej. A nie, przepraszam, raz soja była.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

A to i dla gryzoni poddasze szykujesz? Pianka PUR?

Oczywiście,myszy też chcą żyć 

Między belki pianka i od spodu płyta. Na górze jest deska potem papa,membrana i dopiero blacha

Przed chwilą, 12Pafnucy napisał:

I że to dużo?

Musi zniżkę miałeś...

Materiały tańsze niż jak była wycena

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Są takie kawałki - mokre łąki po dolinach. Jak z 10-15 lat temu (niektórzy trochę wcześniej) rzucili krowy albo wszystko to oddawali to w dzierżawę i co rok kukurydza. Sąsiad w 2019 pole puścił to od tamtego czasu były tylko trzy uprawy - dwa razy pszenica, raz kukurydza i teraz drugi raz rzepak. Nad moim kawałkiem ma gość od 20 lat pole, cały czas rzepak - pszenica - kukurydza i nic więcej. A nie, przepraszam, raz soja była.

Ja już 5 rok mam kukurydzę na tych samych kawałkach. Spadku plonu nie widzę. Nawożenie zawsze podobne plon różnicuje pogoda.

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

Ja już 5 rok mam kukurydzę na tych samych kawałkach. Spadku plonu nie widzę. Nawożenie zawsze podobne plon różnicuje pogoda.

Wynik finansowy na +?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v