Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Czyli mamy tu również doczynienia z atakiem na wolność słowa 

Wiesz, już raz byłem tematem kazania, wystarczy ... Oczywiście nie powiedział o mnie wprost, ale wiedziałem o kogo chodziło ... Ja wtedy w kościele nie byłem, ale był ojciec, i jak usłyszałem co mówił to chodze tylko na msze za rodzinę, chrzciny, komunie, śluby i pogrzeby ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał:

Na gładko, na ostro, na gumie albo na hacelach...i to trzymanie na lince, jak koń problematyczny...Kaziu, Ty przypadkiem nie podkuwałeś🤔 u Ciebie chyba kuźnia🤔...

Jest kużnia ,są jeszcze narzędzia do ,kucia'' ,ale z dwadzieścia dobrych lat jak ostatni koń podkuty  ,a przez te dwadzieścia lat to raz był ogień rozpalany,i w zeszłym roku włączyłem dmuchawę do paleniska  ,ot tak bo to zajeb .walono rupieciami ,         i poszła ,i w obroty weszła ,i kurz 🥶 . Nie dobrze wspominam  kucie .    ,,eee ,weż potrzymaj konia,ja stary'' . W ogóle ,kowalstwo i podkuwanie to była ciężka robota , a co gorzały szło 🙆‍♀️  ,i do północy kucie i olele  . Koń przywiązany za łeb ,kleszczami za chrapę ,,a na tył to kółko przywiązwane  do ogona za włosy  [jak końskie włosy na ogonie nazywają się?] .Linka uwiązana do nogi i przez to kółko i do ściany . I robak chcial nie chciał stał z wyprostowaną nogą . A jakie łomoty konie dostawały🙆‍♀️ ,trzeba było go ,,złamać''  ... to już historia .

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, malaczarna napisał:

Co teraz z kasą robić jak lokaty z lepszym procentem się kończą?

Pod jesień zacząć myśleć nimi obracać. 

Panikaze już się wypstrykali z kasy. Wszystko siada. 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Wiesz, już raz byłem tematem kazania, wystarczy ... 

Jeśli i Tobie mówią to znaczy że kogoś twa osoba interesuje a być może mają Cię są wzór do naśladowania? O ludziach bez wartości nikt nie mówi a tu no to pilnuj ich aby nazwiska nie pomyli 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Jeśli i Tobie mówią to znaczy że kogoś twa osoba interesuje a być może mają Cię są wzór do naśladowania? O ludziach bez wartości nikt nie mówi a tu no to pilnuj ich aby nazwiska nie pomyli 

Wolałbym żeby nie wspominał na ambonie o tym o czym rozmawialismy ... W skrócie jestem wielki grzesznik bo znalazłem sobie nową partnerkę po rozwodzie i powinienem żyć samotnie więcej jak chcesz to na priv. A potem w niedzielę nasza rozmowa była tematem kazania, poprzedniemu proboszczowi to nie przeszkadzało, za każdym razem namawiał żeby to wyprostować w ocenie kościoła, ale nigdy tego nie wyciągał...

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Odpowiem tak jak Ty byś to napisał w swoim stylu - szczęśliwe trwam jeszcze poza nim. Tak samo jak pisałeś, że w narzeczeństwie szczęśliwie x lat trwaliście.

Gdybym napisał że zawarliśmy związek to nie czuł byś do mnie urazu że nie mogłeś z nami przeżyć tych pięknych chwil i obserwować początku naszej nowej drogi życia?

Opublikowano
3 minuty temu, HF86 napisał:

Pod jesień zacząć myśleć nimi obracać. 

Panikaze już się wypstrykali z kasy. Wszystko siada. 

Marzy mi się mieszkanko, tańsze będą?

Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Gdybym napisał że zawarliśmy związek to nie czuł byś do mnie urazu że nie mogłeś z nami przeżyć tych pięknych chwil i obserwować początku naszej nowej drogi życia?

Złoże podpis jako swiadkowa

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Wolałbym żeby nie wspominał na ambonie o tym o czym rozmawialismy ... W skrócie jestem wielki grzesznik bo znalazłem sobie nową partnerkę po rozwodzie i powinienem żyć samotnie więcej jak chcesz to na priv. A potem w niedzielę nasza rozmowa była tematem kazania, poprzedniemu proboszczowi to nie przeszkadzało, za każdym razem namawiał żeby to wyprostować w ocenie kościoła, ale nigdy tego nie wyciągał...

Ale zeby tak publicznie? Wspominałeś o polityce ale żeby go jeszcze interesowało co pod kołdrami w parafi się dzieje to już przesada. A napisz na pw co on tam odstawił 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Ale zeby tak publicznie? Wspominałeś o polityce ale żeby go jeszcze interesowało co pod kołdrami w parafi się dzieje to już przesada. A napisz na pw co on tam odstawił 

Może później, dużo pisania a mam zaraz wyjazd. Ale tym sposobem nowy pleban skutecznie mnie zraził do Kościoła, daje aby 50zl na utrzymanie budynku kościoła i tyle ...

Opublikowano
malaczarna napisał:

8 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Można kupić ... Zetora....

Nie namawiaj do poróżnienia...

Zgoda buduje....

Zielony kolor mi bardziej do gustu przypadl

mogę sprzedać 🤭😁

Opublikowano

Panowie ,jak wam księdza zarobki tak leżą na sercu ,było iść na księdza  ,i było tego doświadczyć . Jak ty ryja zalejesz to może i sąsiad się uśmiechnie ,ale u biskupa nie będzie nic o tym wiadomo . Jak pograsz w karty i na wytrzeżwiałce za burdy przy tym wylądujesz ,to też tylko pod nosem się roześmieją , a jak księża to nie cała parafia ,a wszystkie obok wiedzą nim księdza z wytrzeżwiałki wypuszczą .  No żućce trochu więcej na tę kolędę ,no co , na karty zajedzie jak biedak ,a jak wygra i plac wykostkuje ? To żle ?😐

• Haha 1
Opublikowano
gregor1284 napisał:

Też się muszę do skarbówki kopsnąć...

do Grajewa na ten przetarg 🤔🤭

kizak napisał:

Panowie ,jak wam księdza zarobki tak leżą na sercu ,było iść na księdza  ,i było tego doświadczyć . Jak ty ryja zalejesz to może i sąsiad się uśmiechnie ,ale u biskupa nie będzie nic o tym wiadomo . Jak pograsz w karty i na wytrzeżwiałce za burdy przy tym wylądujesz ,to też tylko pod nosem się roześmieją , a jak księża to nie cała parafia ,a wszystkie obok wiedzą nim księdza z wytrzeżwiałki wypuszczą .  No żućce trochu więcej na tę kolędę ,no co , na karty zajedzie jak biedak ,a jak wygra i plac wykostkuje ? To żle ?😐

👍😁🤣🤣🤣

Opublikowano
7 minut temu, malaczarna napisał:

zargamanicą prasa trąbi, że nastąpiło załamanie cen mieszkań z powodu wysokiej inflacji i zubożenia społeczeństwa, ale tam jest inny rynek niż u nas

przypuszczam, że u nas tez to  nastąpi, raczej dość szybko, bo społeczeństwo ubożeje w oczach

Opublikowano
27 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Jakiejkolwiek polityki, kościół jest od modlitwy a nie od polityki ... Nie będzie mi pleban mówił z ambony na kogo mam głosować a na kogo nie ...

I chyba większość popiera to co mówię u nas w parafii, byłem teraz na mszy za dziadka to w ławkach pełno miejsca, a przecież ledwo po świętach jest, a jeszcze z 10 lat temu problem z miejscem stojącym by był ... Ludzie się w kościele mieścili ...

U mnie starsi ludzie rzadziej chodzą bo nie mają zdrowia 2 godzin spędzać w kościele, a młodzieży to wcale prawie nie ma

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, MonteChristo napisał:

U mnie starsi ludzie rzadziej chodzą bo nie mają zdrowia 2 godzin spędzać w kościele, a młodzieży to wcale prawie nie ma

Jak się krzyczy a nie zachęca to tak jest, za dzieciaka pamiętam była jakaś liga piłkarska ministrantów, hale ksiądz wikary dostawał od szkoły na 2 godziny w sobotę, aby robić treningi. A teraz aby się krzyczy na ta młodzież z ambony a potem zdziwienie że młodzież do kościoła nie chodzi ... A wtedy w niedzielę ministranci nie mieścili się przy ołtarzu ...

• Like 2
Opublikowano

No właśnie trąbią że u niemca załamanie w budownictwie ,na drugi dzień trąbią że uchodżcy nie mają mieszkań ,nie ma mieszkań na rynku ,ki h*j  . Nemeczek nie gupek ,nie da swej chałupy ukraińcom ,bo widzi co w Polsce wyrabiają ,jak przejęli internat to w dwa lata kapitalny remont bo uje rabate doprowadzili do ruiny ,bo tym ujom słusznie się należy . Czy oni nie widzą że Polacy na to patrzą ,ty pomagasz a on rozpierd... ,no i weś pomagaj . Szfab woli nie wybudować niż mieć zniszczone .

Ile ludzi do kościoła przychodzi to ja tam niewiem ,bo jeżdżę tylko na godzinę siódmą . To jak ze 20 lat wstecz były prawie puste ławki ,tak teraz prawie pełne . A tak naprawdę to idziesz do kościoła do Boga ,nie księdza . Nie podoba się plebanek ,na pewno o 10 minut drogi dalej jest drugi kościół .    Lekki minus ,prawie cisza .

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, slawek74 napisał:

do Grajewa na ten przetarg 🤔🤭

👍😁🤣🤣🤣

Do małopolski po te porszawki. Dobite jak pięty pielgrzyma 

12 minut temu, jahooo napisał:

zargamanicą prasa trąbi, że nastąpiło załamanie cen mieszkań z powodu wysokiej inflacji i zubożenia społeczeństwa, ale tam jest inny rynek niż u nas

przypuszczam, że u nas tez to  nastąpi, raczej dość szybko, bo społeczeństwo ubożeje w oczach

Poczekaj i u nas lada chwila bańka pęknie. 

Opublikowano
24 minuty temu, malaczarna napisał:

Złoże podpis jako swiadkowa

Lewaki przegłosują i tak podatek katastralny, albo dowalc będą na kolejne lokale. 

Elektorat będzie pięknie klaskał i głosował, bo ktoś prywaciarzom i zarobasom do d*py się dorwał. 

Ceny mieszkań w większości lokalizacji miały szczyt w końcówce 2022.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v