Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Krzysztof81 napisał:

A po co ci ciepła woda do uprawy bobu?

hemoroidy rozmoczyć żeby było  lżej pierdzieć 

Edytowane przez konteno
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, Strongman napisał:

No mega jestem zadowolony Z tego pługa 

20240822_121948.jpg

Poczekaj z opinią aż wypróbujesz w jakiś wysokich poplonach albo starej łące. 

Edytowane przez Leszy
  • Like 8
Opublikowano

Dokładnie. Nie chwal dnia przed zachodem a teściowej przed zgonem. Siema weekend czas start 

Przed chwilą, 12Pafnucy napisał:

....a jutro soboteczek...🤔

Koło @Qwaziego są takie miejscowości jak Piątek później Sobota. Jak leciałem pierwszy raz na Sieradz to pamiętam 🤣

Opublikowano
29 minut temu, soltys48 napisał:

.......i trudnych warunkach.......jak korpusy będą się podnosiły 

oo , i jak na jednym kawałku ,góry ,zbocza ,równego trochę ,glina ,ił ,czarnoziem i lotny piach . to se wtedy pług ustaw  ,a do tego sucho 

• Like 1
Opublikowano
53 minuty temu, PAN88 napisał:

Dokładnie. Nie chwal dnia przed zachodem a teściowej przed zgonem. Siema weekend czas start 

Koło @Qwaziego są takie miejscowości jak Piątek później Sobota. Jak leciałem pierwszy raz na Sieradz to pamiętam 🤣

Marek ma bliżej do tych miejscowości. Piątek w moim powiecie, ale bliżej niego. Sobota to już ziemię łowickie

4 minuty temu, Kowalsky30 napisał:

To podaj jeszcze dokładną liczbę dni każdego i ci powiem ile co najmniej straciłeś

Też to już wrzucałem na screenie...przedwczoraj bodajże...jeszcze raz Ci powtarzam, że ja nie straciłem, Ty ciągle odczuwasz stratę kiedy ja Przemkowi cielaki sprzedaję🤷...

Dzień dobry wszystkim🙋. Lekko pochmurane, bez opadów, na termometr żem nie patrzał 

Opublikowano
58 minut temu, PAN88 napisał:

Bardziej koło mnie  do Soboty 20 do Piątku 14

Opublikowano
51 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Kup krój talerzowy na ostatni korpus, bo wygląda to tak sobie albo krój nożowy przykręcany do płozy.

Bo płytko orane kółko wyżej i bruzda ładna,pierwszy przejazd na tym polu nie przestawiłem jeszcze z innego głębokości.

Opublikowano
53 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Kup krój talerzowy na ostatni korpus, bo wygląda to tak sobie albo krój nożowy przykręcany do płozy.

To ma orać dobrze,a nie bruzdy piękne robić 

13 minut temu, Kowalsky30 napisał:

To podaj jeszcze dokładną liczbę dni każdego i ci powiem ile co najmniej straciłeś

Weź ty lepiej babce cherbaty zaparz , sprzedał za ile chciał komu chciał po uj drążyć temat 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Strongman napisał:

No mega jestem zadowolony Z tego pługa 

Jak operator kumaty i wie co robi, każdy pług będzie orał. Poczekaj na orkę w suszę , mokrej ziemi albo z poplonem do pasa i wtedy wydaj opinię. Ja mogę ci podesłać fotki mojej orki pługiem UG4 Kobuz - tez mogę powiedzieć, że jestem mega zadowolony, a jednak swoje wady ma. Na razie nie będę go zmieniał, chociaż w przyszłości mam taki plan.

Opublikowano
5 minut temu, Łolek napisał:

To ma orać dobrze,a nie bruzdy piękne robić 

Jak nie masz kroju to ziemia obsypuje się, robi górki, ciągnik podskakuje a wraz z nim pług i wtedy nie orze dobrze. Chyba ktoś po coś produkuje te kroje.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Łolek napisał:

Weź ty lepiej babce cherbaty zaparz , sprzedał za ile chciał komu chciał po uj drążyć temat 

Niech se drąży. Dla mnie z tego drążenia wychodzi, że sznurek to nie waga, a ceny mają być satysfakcjonujące dla obu stron 🤷...

4 minuty temu, jahooo napisał:

Jak operator kumaty i wie co robi, każdy pług będzie orał

Jeden bomet mnie pokonał...nie chciał orać i uj🤦...i to nowe było...

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Jak nie masz kroju to ziemia obsypuje się, robi górki, ciągnik podskakuje a wraz z nim pług i wtedy nie orze dobrze. Chyba ktoś po coś produkuje te kroje.

Pług  zaczepiony na podłużnym otworze hydraulika pływająca z szybkim czasem reakcji i naprzód 

Podskakuje trochę traktor ale orka idzie ładnie ,mam identyczny pług tylko bez resora  , jedynie koło kopiujące wystaje za pług i to wada 

A produkują wiele rzeczy 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Te przykręcane to uj, chyba, że gleba czyściutka bez żadnych kamieni. 

Ja mam na każdej skibie. Piersi się dużo wolniej zdzierają i przy poplonach ścina korzenie. Na ostatnim miałem talerzowe wtedy jest bajka.

Czasami orze się jakoś 20 letnią łąke, ugory czy poplony po pas to wtedy od razu jest oddzielenie pługów od radeł. Przy takim jak na foto to polską sochą typu UG zaorzesz. Orałem kiedyś kvernelandem to nie sprawdzał się przy suszy na górkach i glinach, dokładałem resorów, dokręcałem a i tak wyłaził. Teraz Overumem dopompuje ciśnienie i ogień, ale też wady swoje ma - ciężki jak diabli i siłowniki, przewody, wiadomo więcej do psucia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v