Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
54 minuty temu, Qwazi napisał:

Możesz być na dożynkach i nie wydać tam grosza, a potem wrócić do domu i zasiąść że szwagrem do tego co se wcześniej kupicie i przygotujecie, skoro już chcesz tak przyoszczędzić. Dożynki są raz w roku i chociażby warto spoglądnąć na wieńce dożynkowe doceniając wysiłek tych, którzy je zrobili, jeśli już nie masz potrzeby dziękowania za plony...

Zależy w jakiej formie te dozynki. U nas stary burmistrz to sobie robił imprezę dla swoich a nie dożynki dla rolników. Pamiętam dwa albo 3 lata temu jak były żniwa "kradzione" zostało z 50% jak nie wiecej zboża na polach a oni dożynki bo przecież już czas i trzeba robić. Ludzie zbojkotowali 

Pogoda wtedy była, ludzie kosić jechali a nie na  dożynki w sobotę bo przecież w niedzielę trzeba odpocząć żeby w poniedziałek wstać do pracy. 

57 minut temu, jacus napisał:

tak sie nie nadajesz do wspolczesnego swiata, przy krowach jakos dozyjesz do emerytury a potem wegetacja

Żebyś ty jeszcze chociaż kontrolował to co piszesz... 

Opublikowano

Dożynki się planuje kilka miesięcy wcześniej a nie jak wszyscy wykoszą . Kiedy by ten burmistrz nie zrobił dożynek to żle , bo rolników we wsi jest przeważnie dwóch jeden doi na okrągło  i śpi w gumofilcach , a drugi zanim skończy siać to zaczyna młócić  i na odwrót  , bo obrabia pól gminy  , a teraz chyba jeszcze pójdzie na nockę na etat , bo czynsze wysokie a w skupach spadło . Pozostałym nie robi różnicy kiedy dożynki czy po zbiorach czy pośrodku idą pożreją co Koła gospodyń przygotują , popiją  zahulają i chcą się w niedziele wyspać , bo do roboty od poniedziałku , z kolei tych dwóch farmerów by się wolało wyspać w niedzielę w kościele i przy okazji zaliczyć dożynki i dobrze żeby jeszcze w tym czasie polało żeby ich do wożenia gnoju nie ciągło 

Opublikowano
Stach123 napisał:

Dożynki się planuje kilka miesięcy wcześniej a nie jak wszyscy wykoszą . Kiedy by ten burmistrz nie zrobił dożynek to żle , bo rolników we wsi jest przeważnie dwóch jeden doi na okrągło  i śpi w gumofilcach , a drugi zanim skończy siać to zaczyna młócić  i na odwrót  , bo obrabia pól gminy  , a teraz chyba jeszcze pójdzie na nockę na etat , bo czynsze wysokie a w skupach spadło . Pozostałym nie robi różnicy kiedy dożynki czy po zbiorach czy pośrodku idą pożreją co Koła gospodyń przygotują , popiją  zahulają i chcą się w niedziele wyspać , bo do roboty od poniedziałku , z kolei tych dwóch farmerów by się wolało wyspać w niedzielę w kościele i przy okazji zaliczyć dożynki i dobrze żeby jeszcze w tym czasie polało żeby ich do wożenia gnoju nie ciągło 

a to vo za nawy trol 🤔 czyj klon?

• Like 1
Opublikowano

U mnie na gminie już dożynki jusz ogłoszone. 

I to już raczej nie święto samych rolników, a święto społeczności wiejskiej. 

Osp, koła gospodyń, kościoła i innych organizacji co potrafią się zjednoczyć i zrobić cokolwiek razem. 

Samych rolników to już od dawna mało, bo się gryzą między sobą, albo "wszystko to drogo i po co to komu "

Opublikowano

Nie piję piwa. 

To raczej spotkanie z ludźmi i rozrywka dla dzieci. 

A zjeść coś dobrego i wrzucić coś kołom gospodyń do skarbonki też lubię i za dobre jedzenie nie żałuję. 

• Like 1
Opublikowano
HF86 napisał:

Nie piję piwa. 

To raczej spotkanie z ludźmi i rozrywka dla dzieci. 

A zjeść coś dobrego i wrzucić coś kołom gospodyń do skarbonki też lubię i za dobre jedzenie nie żałuję. 

a właśnie, kiedy ten festyn w Bargłowie?

Opublikowano
4 minuty temu, Bananek napisał:

Jeszcze nie ogłosili. 

Monster trucki w kolejny piątek w Augustowie 

Opublikowano
gregor1284 napisał:

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

a jak 🤣 klepalbym ale mnie ręka boli 🤪🤣🤣🤣 nie opłaca się 🤭

co Ty gadasz 🤔 to chłop światowy 🤭 a jaki wysoko ucony 🙆‍♂️🤪🤣🤣🤣

Klepał jak ja biedę 

a klepiesz 🤔 po dvpie czy po plecach🤔🙆‍♂️ kurla a do czego to ja wcześniej to co pisałem napisałem 🤔 a już wiem 🤪

HF86 napisał:

4 minuty temu, Bananek napisał:

Jeszcze nie ogłosili. 

Monster trucki w kolejny piątek w Augustowie 

to jadą tak przez polskę... z miesiąc temu w okolicy się kręcili...

Tomasz0611 napisał:

To u nas u KGW wypijesz lemoniadę, zjesz popcorn i zjesz chleb ze smalcem ... Taka okolica ... U @6465 niedaleko a jest zupełnie inaczej.

zsleży jakie kgw... i kto tam portki nosi...nasz sołtys prężny działacz zistał radnym i jest czynnym działaczem w kgw to trzeba na siebie uważać🙆‍♂️ a i kgw z innych wiosek to sami znajomi 🤦

A i jeszcze wam powiem.... nie opłaca się 🙊

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, slawek74 napisał:

zsleży jakie kgw... i kto tam portki nosi...nasz sołtys prężny działacz zistał radnym i jest czynnym działaczem w kgw to trzeba na siebie uważać🙆‍♂️ a i kgw z innych wiosek to sami znajomi 🤦

A u nas na całą gminę 2 KGW i to założone pod te PiSowskie dopłaty ... W skali powiatu podobnie, może z 2 KGW są takie z "powołania" a nie doplatowe ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

Raczej nie skory do integracji ... Rolników u mnie na palcach jednej ręki policzysz, gdyby nie kilku sadowników to było by nas trzech co żyją z rolnictwa na 25 siedlisk ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Dzień dobry. 14°, słonecznie, bez opadów...

Nasze KGW fajne...dziewczyny do tańca i do różańca...w gminie są przy każdym OSP i wspólnie z druchami funkcjonują...w gminie jest 5 jednostek OSP, wszystkie remizy po remontach, łącznie z wyposażeniem kuchni. I tam sobie te kobietki szaleją. Obecnie wyplatają wieńce, wieczorami się spotykają i nieraz wracają w "dobrych humorach"...tak się porobiło, że te OSP to teraz takie ośrodki kultury i spotkań z różnych okazji...

Opublikowano (edytowane)

A ja sobie kgw chwale nawet jak biorą jakieś dotacje to nie do swojej kieszeni, każda inna baba zamiast tam robić za free poszła by do roboty i przez ten czas by zarobiła jak się nudzi.

Edytowane przez Strongman
  • Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, Stach123 napisał:

Ty najwyraźniej i doisz na okrągło i siejesz zanim skosisz bo tak to dokładnie opisałeś....

Nie nazywajmy tego dożynkami. 

Niech sobie będzie impreza jak chcą robić ale dożynki to święto z okazji zakończenia żniw.

Opublikowano
Strongman napisał:

Jak dlamnie to cena pszenicy powinna być tak jak kiedyś równa z ceną azotu,tylko ze teraz inflacja i tak 1500 powinna być.

a mleko w cenie ropy 🤔 może być i netto 🤭

Opublikowano
10 godzin temu, 12Pafnucy napisał:

No ale w czym Tobie przeszkadzają?

Notoryczne przekraczanie prędkości, głośność i wrąbywanie się na przykład jak jesteś na rondzie, nie wspominam o staniu na skrzyżowaniu a z boku cyk motorek, dlatego teraz staram się tak stawać żeby się żaden nie zmieścił.

8 godzin temu, HF86 napisał:

To nie pogrzeb rolnictwa, to bolesny powrót do rzeczywistości z poprzednich lat. 

Na chleb i do chleba, a na większe inwestycje nie da. 

I tak było przez większość czasu z tego co pamiętam rolnictwo od dzieciaka. 

Ostatnie parę lat było mocno udane. 

Masz przykład Rysia. 

• Thanks 1
Opublikowano
29 minut temu, Strongman napisał:

A ja sobie kgw chwale nawet jak biorą jakieś dotacje to nie do swojej kieszeni, każda inna baba zamiast tam robić za free poszła by do roboty i przez ten czas by zarobiła jak się nudzi.

już od razu na wsi się nikt nie nudzi tylko sobie zajęcia znależć nie umie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v