Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Belaruss820 napisał:

Sypnął okrągłe 1,5t/ha. Tak źle jeszcze nie było. Dobrze że z tamtego roku mi zostało sporo to biedy nie ma. Pszenżyto zapowiadało się dobrze,ale im dalej w łan tym gorzej, dużo wypalisk i wymoków...ale średnio 3t/ha sypnęło. Kombajn już gotowy na zdemontowanie hedera, zwieźć słomę i można odpocząć od żniw

Jęczmień jary u mnie deko lepiej, blisko 3 ha skoszone i pelna jedna przyczepa. Jakieś 2t z ha 😑

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)

A to ja się Wam też pochwalę, tym, żem jeszcze nic nie tknął. Nawet jednego kłoska. Wczoraj byłem u sąsiada, jak zdejmował z przyczepy, wziąłem w rękę i mówię Wojtek szału nie ma. A on zadzwonił do kolegi, ten przyjechał z wilgotnościomierz i psie żyto miało 14,5🤷. Mówi "patrz a mi się suche wydawało, to owsa nawet nie mierzę". Potem wieczorkiem była burza i tak se jeszcze poczekam trochę...

Edytowane przez Qwazi
  • Confused 1
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

wielkopolskie można powiedzieć, że 95% zboża + rzepak zniknęły z pól. tu na Żuławach z 50% zbóż stoi. rzepaku brak. Podlasie jak odjeżdżałem w poniedziałek to praktycznie 100% zbóż nie ma już na polach. ale po przejechaniu przeszło 700km, uprawek pożniwnych widziałem zrobione może z 5 kawałków. słomę drą ludziki jak szalone.

IMG_20240722_181426.jpg

Edytowane przez Bananek
Opublikowano
10 minut temu, Qwazi napisał:

A to ja się Wam też pochwalę, tym, żem jeszcze nic nie tknął. Nawet jednego kłoska. Wczoraj byłem u sąsiada, jak zdejmował z przyczepy, wziąłem w rękę i mówię Wojtek szału nie ma. A on zadzwonił do kolegi, ten przyjechał z wilgotnościomierz i psie żyto miało 14,5🤷. Mówi "patrz a mi się suche wydawało, to owsa nawet nie mierzę". Potem wieczorkiem była burza i tak se jeszcze poczekam trochę...

Marcin Cię zaraził?🙆‍♂️

Opublikowano
24 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

No i doceniam.

Nudzą mnie już te przechwałki u niektórych.

1000 mtg zetorem, 8 ton zbiór, bo susza...

Na co te bzdury komu??

Ja może mało zbieram za to koszty mam wysokie 🫣

A propos

IMG_20240723_204913.jpg

Opublikowano
szymon09875 napisał:

Ja już sam nie wiem co robić. 

Chęci do rycia w tej ziemi mi przechodzą...

🤔🤔 a🐄🐄🐄🤔🤭

12Pafnucy napisał:

Chyba wielu tak ostatnio ma..

stawiam że bardzo wielu...

Opublikowano
6465 napisał:

Za młodu to się człowiek z dziewczyną na kanapie w maluchu zmieścił i się wyspał. A na starość to trzeba było łóżko 1,6x2m kupić.Ech kiedyś to było.

I to jeszcze w zimę przy -13 a każdy wie jak maluch grzał

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, Bananek napisał:

&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005wielkopolskie można powiedzieć, że 95% zboża + rzepak zniknęły z pól. tu na Żuławach z 50% zbóż stoi. rzepaku brak. Podlasie jak odjeżdżałem w poniedziałek to praktycznie 100% zbóż nie ma już na polach. ale po przejechaniu przeszło 700km, uprawek pożniwnych widziałem zrobione może z 5 kawałków. słomę drą ludziki jak szalone.

IMG_20240722_181426.jpg

Jednak przez Licheń jechałeś?

Opublikowano
Qwazi napisał:

33 minuty temu, wojtal24 napisał:

chyba nie przejeżdżałeś koło moje 😄😄😄😄 bo powierz że się chwale

34 minuty temu, wojtal24 napisał:

a co szukasz?

No nie zbaczałem w Twoją stronę. Tam na pewno ładne 🤔. Do Rościszewa się wybrałem po wygrodzenia

Robert ma tam sprzętu i tych gratów

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Agrest napisał:

24 minuty temu, Bananek napisał:

&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005wielkopolskie można powiedzieć, że 95% zboża + rzepak zniknęły z pól. tu na Żuławach z 50% zbóż stoi. rzepaku brak. Podlasie jak odjeżdżałem w poniedziałek to praktycznie 100% zbóż nie ma już na polach. ale po przejechaniu przeszło 700km, uprawek pożniwnych widziałem zrobione może z 5 kawałków. słomę drą ludziki jak szalone.

IMG_20240722_181426.jpg

Jednak przez Licheń jechałeś?

nie przez. do.

IMG_20240722_132201.jpg

IMG_20240722_194012.jpg

Edytowane przez Bananek
Opublikowano
wojtal24 napisał:

6465 napisał:

Za młodu to się człowiek z dziewczyną na kanapie w maluchu zmieścił i się wyspał. A na starość to trzeba było łóżko 1,6x2m kupić.Ech kiedyś to było.

I to jeszcze w zimę przy -13 a każdy wie jak maluch grzał

a grzał 🤔 nie miałem malucha ...

Opublikowano
malaczarna napisał:

40 minut temu, 6465 napisał:

co jak co ale za młodu to się nie spało w takich miejscach, łożko od ściany odsunąć na pewno wygodniej będzie

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

nie rób siary 25-30zł...

ej 22 za sztukę siana płaciłam teraz 

jak jest łóżko przy ścianie to kobieta tak szybko nie ucieknie

Opublikowano
1 godzinę temu, malaczarna napisał:

co jak co ale za młodu to się nie spało w takich miejscach, łożko od ściany odsunąć na pewno wygodniej będzie

ej 22 za sztukę siana płaciłam teraz 

To już w ogóle się przeze mnie nie przeturla 🤭

Opublikowano
malaczarna napisał:

Przed chwilą, Belaruss820 napisał:

Sypnął okrągłe 1,5t/ha. Tak źle jeszcze nie było. Dobrze że z tamtego roku mi zostało sporo to biedy nie ma. Pszenżyto zapowiadało się dobrze,ale im dalej w łan tym gorzej, dużo wypalisk i wymoków...ale średnio 3t/ha sypnęło. Kombajn już gotowy na zdemontowanie hedera, zwieźć słomę i można odpocząć od żniw

Sasiad dzis kosił mówi że tragedia. Ja nie liczę na super plon ale ziarko to sama plewa. Nawet tu gdzie dało się popruszyć obornikiem z wiosny to słabe

4 minuty temu, Bananek napisał:

dobra 😉

jeszcze 1,5 tygonia i jestem

gdzie ruszacie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v