Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
49 minut temu, Karol6130 napisał:

Z dwa lata temu na Żelechowie ojebali cały środek kukurydzy 

Boki zostały 

LLU pada spokojny deszcz 

WG dostało sporym deszczem i wiatrem 

Mf przełożony na jutro 

Siano moknie od tygodnia 

A można było nie kosić, by jeszcze urosło 

Kasiory mu pożyczyłem to teraz chodzi zawiany

Też dziś jednemu pożyczyłem kasiory. Chłopak chce marzenie spełnić a bure w domu by miał jakby ze wspólnego konta wziął. Narobi się jak głupi bo nieraz po 4 godziny śpi albo i wcale a do kasy dojścia nie ma 

• Sad 1
Opublikowano
29 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Cyrograf podpisał że przerwać tego nie może?

Mniej od somsiada złodzieja może by miał wtedy?

2 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Co w zastaw?🤔

Od tego nic. Pomagamy sobie czasami, nie odda to tokarkę mu wyciągnę z garażu albo spawarkę. Nie ma podstaw do obaw. Chyba że tym motorem się rozdupcy 

• Confused 1
Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Mi po prostu nie mieści się w głowie jak można żyć nadzieją na grad czy suszę, to tak ja albo ty byśmy żyli nadzieją na przymrozki które zabiorą cały plon, to jest kataklizm a nie powód do szczęścia ... Gdzie tu niby zasady wiary którą to Rysiek się wyciera w temacie pracy w niedzielę ...

Ja co roku liczę na przymrozki(ostatnie dwa lata nie ubezpieczam, zresztą w przyszłym roku nikt nie będzie chciał ubezpieczyć).

I w sumie prawie co roku je mam, raz mniejsze raz większe. Ale chodzi mi by wystąpiły w dużej części kraju(najlepiej,  by każdy po równo dostał).

Jeżeli znowu powtórzy się 2018 roku, gdzie warunki pogodowe były super. To mi na północy kraju za owoce przemyslowe nawet nie zostanie ujowa cena, tylko pozostawienie towaru na krzaku/drzewie, bo każdy zakład będzie już ofacony.

Opublikowano (edytowane)

U mnie było identycznie. Na koniec ,,ogon" trochę sięgnął i popadało. Miejmy nadzieję że i ciebie sięgnie bo cały czas coś się buduję i idzie na Podlasie. Tamten obszar znowu dostanie solidnie deszczu, więc może i na Podlasie dotrze 

Warmia i Mazury też któryś raz z rzędu dostaję oporowo deszczu z chmury na całe województwo 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Dostałem alert I miałem deszcz z gradem 

15mm ale to już 98mm w lipcu

U mnie za lipiec narazie prawie 200mm.

Słyszałeś newsa, że wiśnia na mroźnie będzie niedługo dostępna tylko dla tych co mają opryskiwacze tunelowe.

Chyba że zarejestrują jakiś inny środek na gorzką.

Opublikowano

Ja wiśnie kasuję w max 3 lata.

W łutówce jakoś ta gorzka tak nie dokucza, bo groniastą to słychać jak chrupie.

W tym roku tłocznia goni mrożenie. Miałem dziś ofertę 5zł za kisten,  mrożenie 5,3

Opublikowano
34 minuty temu, gregor1284 napisał:

Po co 

Bo się ze wszystkich wyśmiewał, że a to słabe zboże, a to legi. Wszyscy byli patałachy tylko on zawsze najlepszy gospodarz. To mu zrobili legi. Nie pamiętam dobrze, ale chyba tego pola nie zebrał nawet, bo nikt mu wykosić nie chciał. I to chłopaki ręcznie tą saletrę posiali 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał:

Cyrograf podpisał że przerwać tego nie może?

1 godzinę temu, MonteChristo napisał:

To może sprzedać przecierz

Może, ale i ziemia potrzebna pod inwestycje z programów 

@Qwazi

Stare auto się znalazło, emerytka narobiła kłopotu policmajstrom, teraz będą musieli wyjaśniać sprawę.

I to jeszcze sprawa będzie w dwóch województwach, dwa posterunki, sąsiednich gmin, powiatów, województw 

Tyle pisania i kłopotu 

A mogli rozebrać na części...

A prawda, ono było stare, to może i się nie nadawało na części 

Opublikowano
6 minut temu, Karol6130 napisał:

Może, ale i ziemia potrzebna pod inwestycje z programów 

@Qwazi

Stare auto się znalazło, emerytka narobiła kłopotu policmajstrom, teraz będą musieli wyjaśniać sprawę.

I to jeszcze sprawa będzie w dwóch województwach, dwa posterunki, sąsiednich gmin, powiatów, województw 

Tyle pisania i kłopotu 

A mogli rozebrać na części...

A prawda, ono było stare, to może i się nie nadawało na części 

Czemu w dwóch województwach?

5 minut temu, jacus napisał:

wtedy saletra tania byla ..

To fakt, ale znając dowcipnisiów, gdyby teraz było tak trzeba, też by to zrobili 

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Ja wiśnie kasuję w max 3 lata.

W łutówce jakoś ta gorzka tak nie dokucza, bo groniastą to słychać jak chrupie.

W tym roku tłocznia goni mrożenie. Miałem dziś ofertę 5zł za kisten,  mrożenie 5,3

To w sam raz się wyrobisz, jeszcze następny rok ma być tak jak aktualnie. A potem, jak dany kraj nie określi wymogów stosowania kaptanu, to będzie w tym kraju zakazany. A jak określi, to trzeba będzie kupić nowy opryskiwacz i to bardziej specjalistycznych od aktualnego.

Druga rzecz jak masz groniasta, to bym likwidował, na lutowkach jeszcze jest sens.

Co do oferty, to bym się nie zastanawiał i rypal w kisten. Przy 50 gr zaczynam kalkulować.

U mnie poprzez gorszą logistykę 4,9 kisten i 5,5 skrzynka( tylko trzeba 30 km na zakład przewieźć). Od około niedzieli zaczynam i na to wychodzi, że pierwsza kwatera poleci w kisten.

I jeszcze jedno spostrzeżenie, że w tym roku zaczęła mocno szkodzić muszka tsuzuki.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v