Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
39 minut temu, Krzysztof81 napisał:

To przyjeżdżaj do mnie. Za 300 to nie będe swojego odpalał.

Albo swoim pojade na zarobek po 450.

Jakim kombajnem?

Tucano 320

21 minut temu, szymon09875 napisał:

Od 300 do 550 u nas.

Za triona ponoć 1600zł/h

Opublikowano
1 godzinę temu, Nieustraszony1044 napisał:

Mogę pani zrobić po 300 za hektar ale bizonem 

Żniwa pewnie z dwa tygodnie by trwały bo cos zaraz w bizonie zdechnie

31 minut temu, Rolnik1973 napisał:

P0 500

PO sąsiedzku jakiś rabat

Opublikowano
14 minut temu, 6465 napisał:

Rzepak bizonem🤔 jak będzie kosił to obejdź go w koło czy gdzieś połowy plonu nie gubi 

U mnie do tej pory to bizonem chłop najlepiej kosił, reszta to aby szybciej i się odpier**l

Opublikowano
5 minut temu, malaczarna napisał:

Żniwa pewnie z dwa tygodnie by trwały bo cos zaraz w bizonie zdechnie

PO sąsiedzku jakiś rabat

Rabat to stolica Maroko.

4 minuty temu, MonteChristo napisał:

U mnie do tej pory to bizonem chłop najlepiej kosił, reszta to aby szybciej i się odpier**l

Dokładnie. Nie ma znaczenia czym. Najważniejszy jest łącznik. U mnie przez miedze Claasem tak skosił w tamtym roku że nie trzeba było siać poplonów.

Opublikowano
25 minut temu, Andpol napisał:

Tak się zrobi ale to stary kombajnista na zarobkach u bambrów kosił więc zna się na rzeczy.

Bizona to się najpierw w jęczmień z dwa dni puszcza i wtedy jest gotowy do koszenia rzepaku 😉

23 minuty temu, Agrest napisał:

Tucano 320

Za triona ponoć 1600zł/h

Jak duże kawałki to te 3 hektary powinien położyć.

Jednak od hektara lepsze rozliczenia 

• Haha 1
Opublikowano
39 minut temu, szymon09875 napisał:

Pisał że raz zarobił. 

Do dobrego się łatwo przyzwyczaić. Widocznie jak nie zostanie na mieszkanie po sezonie to znaczy że nie zarobione 🤷

Każdego roku zarabiam bo każdego roku zapierdalam na to. Nie zawsze tylko zarobek jest adekwatny do pracy i oczekiwań.

Generalnie ludzie by chcieli by równać do nich, a broń boże mieć więcej. Więcej pracy jest ok, najwyżej będą pod sklepem stali i się śmiali że tylko robi. Ale więcej pieniędzy już nie jest ok. Najlepiej by coś zdechło ukradli albo opodatkowali.

Jako że liczyć umiem to wiem że przy tegorocznym plonie zboża i obecnych cenach nie da się u mnie wypracować zysku, ale kolega niżej nie łapie. Może jak młodego ziemniaka ukopie 15t i po 0,4zł sprzeda to załapie.

1 godzinę temu, PAN88 napisał:

Czy Ty kiedyś zarobiłeś? Jak czytam to cały czas na dokladce. Pytanie tylko dla skąd cały czas brać na dokładkę? Rodzice duże emerytury mają 😂🤣

Nie tylko ciebie. Ale teraz część zaczęła mądrzeć. Szkoda tylko że jak zawsze mądry Polak po szkodzie 

Kup sobie maści... I dalsza część komentarza niżej...

24 minuty temu, Michal2399 napisał:

Zawsze najbogatsi najwięcej narzekają ,że się nie opłaca itp. Gdyby się nie opłacało to by wogóle nie siał albo nie sypał tyle nawozów.                                                                Jak również nie kupował co roku kolejnych hektarów. Te narzekanie to jest dla zmylenia konkurencji żeby każdy likwidował albo oddawała w dzierżawe 🤨

... usiądźcie sobie na leśnej polanie i smarujcie sobie nawzajem.  

Opublikowano
35 minut temu, malaczarna napisał:

650 zł jd ma mi kosić niby tyle samo co zeszły rok

Jeszcze kogoś do łubinu poproszę bo ten mi nie wykosi. 

Tona zboża 

Tak by było w okolicy to zaraz znowu kombajny by przybyły na gospodarstwa

Opublikowano
21 minut temu, MonteChristo napisał:

Omłot nie tyle zależy od kombajnu ile od kombajnisty...oczywiście kombajn też nie może być dziurawy jak sito...

Ile ja żem po łbie dostał od takiego starego fachmana na bizonie🙆..."z łanu się tak wyjeżdża, a nie fantazja ułańska, będziesz później tą słomę widłami zbierał", "szybciej te motowidła, po co młócić do zbiornika, lepiej niech przed kosą się młóci"...po całym dniu to nie byłem w stanie powiedzieć czy mam bardziej dosyć warunków w jakich się pracuje, czy upierdliwości "profesora"...ale jak on wykosił🤩...ta obecna młodzież operatorska to nawet mu niegodna butów wiązać, a chłop astmę miał i w maseczce jeździł 🤷

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Andpol napisał:

A czego to tak?

No jęczmień pokaże, gdzie dziury w kombajnie

5 minut temu, Mateusz1q napisał:

ja jak prasuje to wolę nawet jak na przyczach słoma jest "porozwalana" niż jak stanie i uwali kopiec słomy 

Nie mogła być ani porozwalana, ani kopca🤷

Teraz, jak se nieraz spojrzę, to łan się skończy, heder w górę i jednocześnie kierownica max w prawo (z reguły)...jakbym tak zrobił, to by mi Tadek chyba ucho odgryzł wtedy😱. Tak se można, jak się słomę tnie

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
29 minut temu, malaczarna napisał:

Klepisko i lopata

No jeden tu sypie i mówi, że lux do bina. Jeszcze do sprzedaży schodzi ponoć do 14,5% 😁 

Na klepisko bym takiej nie sypał, a gdzie do bina 

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, pedro2 napisał:

No jeden tu sypie i mówi, że lux do bina. Jeszcze do sprzedaży schodzi ponoć do 14,5% 😁 

jak masz możliwość przesypywania między binami to lepiej niż na klepisku 

Opublikowano
9 minut temu, Qwazi napisał:

Omłot nie tyle zależy od kombajnu ile od kombajnisty...oczywiście kombajn też nie może być dziurawy jak sito...

Ile ja żem po łbie dostał od takiego starego fachmana na bizonie🙆..."z łanu się tak wyjeżdża, a nie fantazja ułańska, będziesz później tą słomę widłami zbierał", "szybciej te motowidła, po co młócić do zbiornika, lepiej niech przed kosą się młóci"...po całym dniu to nie byłem w stanie powiedzieć czy mam bardziej dosyć warunków w jakich się pracuje, czy upierdliwości "profesora"...ale jak on wykosił🤩...ta obecna młodzież operatorska to nawet mu niegodna butów wiązać, a chłop astmę miał i w maseczce jeździł 🤷

U mnie ojciec tak odpierdziela, heder w górę i staje gromady nawali, wolę niech jest rozwleczona szlaczkiem niż to.

Opublikowano
4 minuty temu, pedro2 napisał:

Mój Lubin 19% suszylam

Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał:

U mnie ojciec tak odpierdziela, heder w górę i staje gromady nawali, wolę niech jest rozwleczona szlaczkiem niż to.

Przed końcem łanu trzeba zwolnić kombajn na max, potem podnieść heder i pojechać trochę prosto z uniesionym. Na pierwszym przejeździe nie jechać prosto do przodu tylko do tyłu. Kombajn przerobi i nie ma ani kopca, ani szlaczka. Zatrzymać się to grzech, możliwy do popełnienia tylko w przypadku awarii. Zapchanie też jest grzechem. Wg Tadeusza zapchanie kombajnu jest winą operatora, bo źle kombajn ustawił i źlecdonral prędkość do łanu 🤷

• Haha 1
Opublikowano
48 minut temu, MonteChristo napisał:

U nas rzepak mało kto sieje i nie widziałem żeby ktoś bizonem kosił. 

Opublikowano
28 minut temu, Agrest napisał:

Jako że liczyć umiem to wiem że przy tegorocznym plonie zboża i obecnych cenach nie da się u mnie wypracować zysku, ale kolega niżej nie łapie. Może jak młodego ziemniaka ukopie 15t i po 0,4zł sprzeda to załapie.

Było więcej nawozu posiać. Nie robiłem kosztów bo ekologia z wyjątkiem łąk. Na jednym kawałku to chyba i te 15t nie będę miał ale nie przejmuje się i wszędzie nie piszę że dokładam do interesu 🤣 a później chwałę się zakupami 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v