Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Desperado napisał:

W 1986 roku, styczeń- luty, w najcieplejszym momencie dnia było -26 -28 st. i tak przez miesiąc, półtora. Jak zrobiło się -10, o jakie ciepełko przyszło.  :P

w 1985 zacząłem prawko robić ,zdawałem  jakoś w marcu 86r ,tak że przez te miesiące ponad 5 km z buta ,lub rowerem ,i dalej autobusem , latem ,,otworzyli stację pkp ,500 m ode mnie  Tak że się ,,udzieliłem '' tej zimy 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

§ 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża się:

14) w gaśnicę umieszczoną w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia; przepisu nie stosuje się do motocykla;

§ 44. Ilekroć w niniejszym dziale jest mowa o "pojeździe", rozumie się przez to naleśny i pojazd wolnobieżny oraz przyczepę przeznaczoną do łączenia z tymi pojazdami.

§ 45. 1. Ciągnik rolniczy, pojazd wolnobieżny oraz przyczepa przeznaczona do łączenia z tymi pojazdami są zbudowane, wyposażone i utrzymane tak, aby:

2. Do pojazdów, o których mowa w ust.1, stosuje się przepisy § 7 ust.1 i 7, § 8 ust. 4 pkt 2 i ust. 5, § 9 ust.1 pkt 2, 3, 5, 6, pkt 7 lit. a, pkt 9 i pkt 12, § 11 ust. 1 pkt 2 oraz § 41.

§ 46. 1. Pojazd silnikowy, o którym mowa w § 44:

2) powinien odpowiadać warunkom określonym w § 9 ust. 1 pkt 12, § 10, § 11 ust. 1 pkt 1, pkt 5 lit. b, pkt 11, 12 i 14 oraz ust. 7 pkt 1 i 4-6.

I to jest własnie ten problem, o którym piszę , że przepis jest zaszyty gdzies zupełnie w z du... wyjętym miejscu.

Opublikowano (edytowane)

Poprawiłem bo ucielo mi w 44paragrafie ciągnik rolniczy 

§ 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża się:

14) w gaśnicę umieszczoną w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia; przepisu nie stosuje się do motocykla;

§ 44. Ilekroć w niniejszym dziale jest mowa o "pojeździe", rozumie się przez to ciągnik rolniczy, leśny i pojazd wolnobieżny oraz przyczepę przeznaczoną do łączenia z tymi pojazdami.

§ 45. 1. Ciągnik rolniczy, pojazd wolnobieżny oraz przyczepa przeznaczona do łączenia z tymi pojazdami są zbudowane, wyposażone i utrzymane tak, aby:

2. Do pojazdów, o których mowa w ust.1, stosuje się przepisy § 7 ust.1 i 7, § 8 ust. 4 pkt 2 i ust. 5, § 9 ust.1 pkt 2, 3, 5, 6, pkt 7 lit. a, pkt 9 i pkt 12, § 11 ust. 1 pkt 2 oraz § 41.

§ 46. 1. Pojazd silnikowy, o którym mowa w § 44:

2) powinien odpowiadać warunkom określonym w § 9 ust. 1 pkt 12, § 10, § 11 ust. 1 pkt 1, pkt 5 lit. b, pkt 11, 12 i 14 oraz ust. 7 pkt 1 i 4-6.

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
48 minut temu, GRZES1545 napisał:

Chłopaki jakie macie wyposażenie w ciągnikach? Znajomego zatrzymała policja, i prosili okazać gaśnice kamizelkę, trójkąt 🤔

To jakiś młody 🐕 musiał być i chciał zaplusować

Opublikowano
24 minuty temu, bratrolnika napisał:

A właśnie, jak to jest, bo coś mówili że od tego roku czarne tablice już nie ważne, co z tym zrobić jak komuś został sprzęt na starych blachach???

16 minut temu, MajsterMarian napisał:

Z tego co wiem to czarne tablice przy przerejestrowaniu muszą być wymienione na białe, a jeśli masz np. Na traktorze czarne blachy to nic nie musisz z nimi robić jak są czytelne. Poprawcie mnie jak coś źle myślę

Jak blacha czytelna to ok. Przy przerejestrowaniu lub wymianie DR trzeba zmienić na nową bo czarnej system nie puści. 

• Thanks 1
Opublikowano
17 minut temu, 12Pafnucy napisał:

No wymienić cza

Coś więcej??? Dwie przyczepy są na czarnych blachach, zarejestrowane jeszcze w czasach kiedy mnie na świecie nie było 

Może to sobie dalej być na czarnej tablicy czy konieczna wymiana na białe???

13 minut temu, marulekk napisał:

17041935438053308812291285744696.jpg

Wygląda jakbyś miał nadstawkę z cegły murowaną na tej przyczepie 

• Haha 2
Opublikowano
7 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Ciekawe czy w sklepie mają naklejki trójkąty?

Nie bardzo mam miejsce na klasyczny trójkąt.

Se bym na tylną szybę pyknął.

A zaraz pojadę i zapytam

Są naklejki typu  trójkąty wyróżniające , sam mam ich kilka. 

Opublikowano (edytowane)

Ale czego mieli sie czepiać , to to prawie to  samo co zwykła naklejka na blaszce ze sklepu, tylko  bez blachy. Wymiary zgodne z wymogami, mam umieszczone na przyczepie i rozsiewaczu, na ciągniku  to nie miałem dość dobrego dla nich miejsca.

Masz tu przykładowe ogłoszenie z nimi  https://allegro.pl/oferta/trojkat-wyrozniajacy-pojazdy-wolnobiezne-naklejka-11104322034

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, bratrolnika napisał:

Może to sobie dalej być na czarnej tablicy czy konieczna wymiana na białe??

Poczytaj tu.

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/za-10-tygodni-rusza-obowiazkowa-wymiana-tablic-rejestracyjnych-pol-roku-pozniej/2tdhejm

7 minut temu, szwagier24 napisał:

Nie czepiali jej się na przeglądzie? 

W którym miejscu masz ja naklejona? 

Jak są z homologacją czyvtam certyfikatem to co może być nie tak?

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
13 minut temu, bratrolnika napisał:

Coś więcej??? Dwie przyczepy są na czarnych blachach, zarejestrowane jeszcze w czasach kiedy mnie na świecie nie było 

Wygląda jakbyś miał nadstawkę z cegły murowaną na tej przyczepie 

Cegieł dużo trzeba się jakoś ratować tych trudnych czasach

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, bratrolnika napisał:

Nie ma potrzeby, jesli masz dowód rejestracyjny , tablice, przegląd i opłacane OC, to nic się nie zmieni

wycofane z CEPIK zostaną pojazdy zarejestrowane przez 2008 rokiem, czyli nawet na białych tablicach, jeśli więcej jak 10 lat nie mają przeglądu ani opłaconego OC. Teoretycznie wszytskie pojazdy powinny byc w CEPIK a le jak jest, wiadomo, możesz zadzwonić do WK u siebie i zapytać, czy pojazd jest u nich w ewidencji

• Thanks 1
Opublikowano
bratrolnika napisał:

A właśnie, jak to jest, bo coś mówili że od tego roku czarne tablice już nie ważne, co z tym zrobić jak komuś został sprzęt na starych blachach???

jeżeli są metalowe tłoczone zostają tak ślubna mówiła a ona się zna na tym

• Thanks 1
Opublikowano
55 minut temu, 12Pafnucy napisał:

A zaraz pojadę i zapytam

I co mieli ?

I po co Ci ten trójkąt 🤔

Opublikowano
12Pafnucy napisał:

A zaraz pojadę i zapytam

już się wyspałeś 🤔🤭

Opublikowano
29 minut temu, jahooo napisał:

Nie ma potrzeby, jesli masz dowód rejestracyjny , tablice, przegląd i opłacane OC, to nic się nie zmieni

wycofane z CEPIK zostaną pojazdy zarejestrowane przez 2008 rokiem, czyli nawet na białych tablicach, jeśli więcej jak 10 lat nie mają przeglądu ani opłaconego OC. Teoretycznie wszytskie pojazdy powinny byc w CEPIK a le jak jest, wiadomo, możesz zadzwonić do WK u siebie i zapytać, czy pojazd jest u nich w ewidencji

2 lata temu w wydziale komunikacji byłem wymienić stary dowód, ten czerwony jeszcze wydany przez Wójta Gminy bo miejsca na stemple przeglądu już nie było, mimo że go w systemie WK  nie mieli to bez problemu go wprowadzili. OC cały czas  było opłacane.

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Chłopaki jakie macie wyposażenie w ciągnikach? Znajomego zatrzymała policja, i prosili okazać gaśnice kamizelkę, trójkąt 🤔

Kamizelka nie jest obowiązkowa. Masz ją mieć jeśli się po zmroku zatrzymasz w terenie nie zabudowanym i wyjdziesz z pojazdu 

Opublikowano

no dobra ,kupujesz coś tam by naremontować ,i masz czas miesiąc by zarejestrować  ,no ale jeśli nie zdążysz zrobić ,problem z częściami itd ,więc przeglądu nie będzie ,to jak tego rempa zarejestrować bez przeglądu

Opublikowano
2 minuty temu, kizak napisał:

no dobra ,kupujesz coś tam by naremontować ,i masz czas miesiąc by zarejestrować  ,no ale jeśli nie zdążysz zrobić ,problem z częściami itd ,więc przeglądu nie będzie ,to jak tego rempa zarejestrować bez przeglądu

wszyscy specjaliści mówili o tym problemie - władza ma to w d....

• Like 1
Opublikowano

Kuzyn niedawno kupił  starą osobówkę tak do jazdy do pracy, dupowato dogadał sie ze sprzedającym  w sprawie wypowiedzenia OC czego skutkiem było 12 dni  przerwy w opłacaniu OC. Efekt 8000 zł kary do zapłaty,  2x tyle co auto warte .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v