Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cosik sie przychmuralo.

52 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Fiu, fiu.

No widzisz...a u nas już wtedy sklepy były i polować nie było trzeba.😆

patrz niewiele lat minelo, a u nas sklepy sa i to po kilka w kazdej wsi .a u was zlikwidowali 🤣

w czasach komunizmu zrobili w wojewodztwie bielsko-bialskim ekperyment gospodarczy-na wieksze zakupy jezdzilismy za wisle .. niby polska wschodnia ale bylo prawei wszystko. motur se tam kupilem..

39 minut temu, gregor1284 napisał:

Świętujeta dzisiaj?

jak zwykle -jest tu ktos kto pracuje ??

Opublikowano
9 minut temu, jacus napisał:

patrz niewiele lat minelo, a u nas sklepy sa i to po kilka w kazdej wsi .a u was zlikwidowali

Na wsiach u nas niepotrzebne.

Obwoźne co kilka metrów się zatrzymują.

Po za tym, u nas auta ludzie mają i jak trzeba to do pobliskiego miasta jadą.

11 minut temu, jacus napisał:

motur se tam kupilem..

Ogar to motorower 

Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Chłopaki jakie macie wyposażenie w ciągnikach? Znajomego zatrzymała policja, i prosili okazać gaśnice kamizelkę, trójkąt 🤔

Z tego co wiem to traktora to nie obowiązuje 

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

Z tego co wiem to traktora to nie obowiązuje 

Funkcjonariusze byli innego zdania, dlatego i ja pytam jak jest naprawdę. Trójkąt Zbyszku jaki masz taki rolniczy i gdzie zamontowany? 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, GRZES1545 napisał:

Chłopaki jakie macie wyposażenie w ciągnikach? Znajomego zatrzymała policja, i prosili okazać gaśnice kamizelkę, trójkąt 🤔

§  46.  [Wyposażenie ciągnika rolniczego, leśnego i pojazdu wolnobieżnego oraz przyczepy]
1. 
Pojazd silnikowy, o którym mowa w § 44:
1)
wyposaża się w:
a)
kabinę lub ramę ochronną; przepis stosuje się do zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1993 r. pojazdu o masie własnej powyżej 800 kg,
b)
wycieraczkę przedniej szyby, zapewniającą dostateczne pole widzenia kierowcy; przepis stosuje się do pojazdu wyposażonego w przednią szybę o takich wymiarach i kształcie, że kierowca może obserwować drogę tylko przez tę szybę bez zmiany normalnej pozycji,
c)
prędkościomierz lub inne urządzenia umożliwiające odczyt prędkości jazdy co najmniej na najwyższym biegu; przepis stosuje się do zarejestrowanego po dniu 30 września 1993 r. ciągnika rolniczego, którego konstrukcja umożliwia przekroczenie prędkości 25 km/h,
d)
co najmniej dwa lusterka zewnętrzne, jedno po lewej, a drugie po prawej stronie pojazdu, zapewniające strefę widoczności drogi do tyłu co najmniej:
w przypadku pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 kwietnia 2011 r.:
2
--
o szerokości 2,5 m w lewo od bocznego obrysu pojazdu ciągniętego w odległości 10 m od oczu kierowcy,
2
--
o szerokości 3,5 m w prawo od bocznego obrysu pojazdu ciągniętego w odległości 30 m od oczu kierowcy, przy czym w odległości 4 m od oczu kierowcy odległość ta powinna wynosić 0,75 m,
w przypadku pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 31 marca 2011 r.:
2
--
o szerokości 1 m po obu stronach od bocznego obrysu pojazdu ciągniętego w odległości 4 m od oczu kierowcy aż po horyzont oraz
2
--
o szerokości 5 m po obu stronach od bocznego obrysu pojazdu ciągniętego w odległości 30 m od oczu kierowcy aż po horyzont,
e)
sygnał dźwiękowy o ciągłym i nieprzeraźliwym tonie, o poziomie dźwięku mierzonym podczas postoju pojazdu z odległości 7 m, na wysokości od 0,5 do 1,5 m nad podłożem, mieszczący się w przedziale od 93 do 112 dB (A), stosuje się do pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 31 marca 2011 r.;
2)
powinien odpowiadać warunkom określonym w § 9 ust. 1 pkt 12, § 10, § 11 ust. 1 pkt 1, pkt 5 lit. b, pkt 12, 14 i 19 oraz ust. 7 pkt 1 i 4-6.
1a.  113

Nie jest wymagane wyposażenie ciągnika rolniczego zarejestrowanego przed dniem 1 stycznia 1994 r. w lusterka zewnętrzne, jeżeli pojazd ten nie posiada kabiny lub ramy ochronnej.

Nie ma nic o wyposażeniu w gaśnicę, trójkąt czy kamizelkę - chyba panowie policjanci jeszcze nie wytrzeźwieli.

Edytowane przez jahooo
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

8 minut temu, superfarmer02 napisał:

Trójkąt trzeba mieć. A i gaśnice wypada 

Tak czytam, to może się policja czepić.

Chyba trzeba mieć to co i w aucie

10 minut temu, GRZES1545 napisał:

Funkcjonariusze byli innego zdania, dlatego i ja pytam jak jest naprawdę. Trójkąt Zbyszku jaki masz taki rolniczy i gdzie zamontowany? 

Do doicza to jeszcze nie założyłem. 

W Zetorze to na szybie jest.

Gaśnice mam, bo stwierdziłem że może niech będzie.

Jednak nigdy nie słyszałem że takie wyposażenie dodatkowe potrzebne.

No trójkąt ten rolniczy aby.

W internecie jednak niejednoznacznie o tym.

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Do doicza to jeszcze nie założyłem. 

W Zetorze to na szybie jest.

Gaśnice mam, bo stwierdziłem dziełem że może niech będzie.

Jednak nigdy nie słyszałem że takie wyposażenie dodatkowe potrzebne.

No trójkąt ten rolniczy aby.

W internecie jednak niejednoznacznie o tym.

w patragrafach jest to tak zaszyte, że konia z rzędem temu, co od razu załapie

dla pojazdów silnikowych wymagana jest gaśnica, czyli w motocyklu tez ma obowiązek być

natomiast w wymaganiach dla ciągników - nie ma o tym ani słowa, i bądź tu mądry

a w jeszcze innych przepisach, że dla ciągników minimum 2kg gaśnica

te przepisy sa pisane chyba przez idiotów dla idiotów

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Na logikę tak by pasowało, apteczka też czasem się przydaje . Kamizelka też nie raz potrzebowałem np. Na skupie zbóż, lub przy zmianie koła na drodze, i tu trójkąt ostrzegawczy składany również. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
GRZES1545 napisał:

gaśnice i trójkąt mam

kamizelka chyba nie jest u nas obowiązkowa

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Jakoś mam tak zakodowane że w traktorze nie było obowiązku 

Grześ znajomy dostał mandat?

4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Na logikę tak by pasowało, apteczka też czasem się przydaje . Kamizelka też nie raz potrzebowałem np. Na skupie zbóż, lub przy zmianie koła na drodze, i tu trójkąt ostrzegawczy również. 

Zresztą w autach kamizelka nie jest obowiązkowa.

Jakieś milicjanty nadpobudliwe.

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano

zamiast kamizelki moze byc kurtka ???🤣

23 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Na wsiach u nas niepotrzebne.

Obwoźne co kilka metrów się zatrzymują.

Po za tym, u nas auta ludzie mają i jak trzeba to do pobliskiego miasta jadą.

Ogar to motorower 

jak masz 14 lat to nie ma znaczenia.

a jak glodny jestes i w korku do pobliskiego miasta godzine albo i wiecej stoisz ?? niedawno miedzy jedna a druga wsia godzine jechalem..

nawet po 100 domow jest i sklepy sa , na wiekszej to i 5 jest..

13 minut temu, brodziak81 napisał:

I jeszcze jaskółkę zrobić. Z wyżej wymienionych nie posiadam  

Ostatnio przegląd podbilem

u naszych braci za wielka woda.na jaskolke sprawdzaja trzezwosc..

bylem niedawno przyczepe rejestrowac- urzednicza 2 razy byla u kierowniczki ,kierowniczka u niej 1 raz... nawet jaka tablice wydac sie zastanawialy..

Opublikowano

Z tego co wiem to czarne tablice przy przerejestrowaniu muszą być wymienione na białe, a jeśli masz np. Na traktorze czarne blachy to nic nie musisz z nimi robić jak są czytelne. Poprawcie mnie jak coś źle myślę

• Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, jacus napisał:

bylem niedawno przyczepe rejestrowac- urzednicza 2 razy byla u kierowniczki ,kierowniczka u niej 1 raz... nawet jaka tablice wydac sie zastanawialy

O widzisz.

Z tym u nas też problemu nie ma.

Pytają jedynie jaka dać.

Kiedyś i do was cywilizacja dotrze.

8 minut temu, bratrolnika napisał:

A właśnie, jak to jest, bo coś mówili że od tego roku czarne tablice już nie ważne, co z tym zrobić jak komuś został sprzęt na starych blachach???

No wymienić cza

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, jahooo napisał:

w patragrafach jest to tak zaszyte, że konia z rzędem temu, co od razu załapie

dla pojazdów silnikowych wymagana jest gaśnica, czyli w motocyklu tez ma obowiązek być

natomiast w wymaganiach dla ciągników - nie ma o tym ani słowa, i bądź tu mądry

a w jeszcze innych przepisach, że dla ciągników minimum 2kg gaśnica

te przepisy sa pisane chyba przez idiotów dla idiotów

§ 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża się:

14) w gaśnicę umieszczoną w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia; przepisu nie stosuje się do motocykla;

§ 44. Ilekroć w niniejszym dziale jest mowa o "pojeździe", rozumie się przez to ciągnik rolniczy, leśny i pojazd wolnobieżny oraz przyczepę przeznaczoną do łączenia z tymi pojazdami.

§ 45. 1. Ciągnik rolniczy, pojazd wolnobieżny oraz przyczepa przeznaczona do łączenia z tymi pojazdami są zbudowane, wyposażone i utrzymane tak, aby:

2. Do pojazdów, o których mowa w ust.1, stosuje się przepisy § 7 ust.1 i 7, § 8 ust. 4 pkt 2 i ust. 5, § 9 ust.1 pkt 2, 3, 5, 6, pkt 7 lit. a, pkt 9 i pkt 12, § 11 ust. 1 pkt 2 oraz § 41.

§ 46. 1. Pojazd silnikowy, o którym mowa w § 44:

2) powinien odpowiadać warunkom określonym w § 9 ust. 1 pkt 12, § 10, § 11 ust. 1 pkt 1, pkt 5 lit. b, pkt 11, 12 i 14 oraz ust. 7 pkt 1 i 4-6.

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, superfarmer02 napisał:

Trójkąt trzeba mieć. A i gaśnice wypada 

Jak Zetora kupowałem to fabryka dała trójkąt taki składany i gaśnice , cały czas jeździ a dodatkowo normalny trójkąt na stałe przekręciłem, kamizelka też cały czas lezy bo tak jak Grześ pisze to na skupie się przydaje

Się wzięło się popsuło a mogłem Ryśka posłuchać i nie robić dzisiaj poleżeć na tapczanie

17041935438053308812291285744696.jpg

Edytowane przez marulekk
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v