Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 11.06.2024 o 08:20, wojtal24 napisał:

słyszałem o krzesłach elektrycznych ale o takich z piła. pewnie mówisz do łaski siadaj mała zaraz Cię przerzne 😆😆😆😆😉 i dla tego nie masz kobiety

...

to do golenia jaj przed pójściem do przedszkola

8 godzin temu, pedro2 napisał:

Mówił, że nie tylko ja z bydła schodzę, dużo ludzi rzuca. Niedobrze 

nie ma sie co dziwić , coraz mniejszy zysk na sztuce a przy małej skali narobić sie trzeba i usługodawców dorabia sie tylko , zostają ci co maja sporą skalę  , doinwestowali warunki i zaplecze hodowli i/lub chcą lubią przy tym robić 

Edytowane przez konteno
Opublikowano
10 godzin temu, Chłoporobotnik napisał:

Kurna, jutro chyba drugi kawałek na siano zetnę, nigdy w tak krótkim odstępie nie odrosła, bo pierwszy kawałek to się nie dziwię bo pierwszy pokos był końcem kwietnia ale tu jakoś koło 10 maja było koszone i teraz trawa za kolana.

Na cywilizowanych łąkach też już by drugi mógł być, ale nie liczę na 4 pokosy w tym sezonie to chce trochę przeciągnąć drugi. Poza tym roboty mam tyle że nie wiem w co ręce wsadzić 

Opublikowano
Przed chwilą, Karol6130 napisał:

My hodowcy nie mamy ni złotówki dopłaty przy sprzedaży 

A też bydło i trzoda tanie

No jak tanie? przy tanim zbożu co rusz tu piszą jaki to dochód na trzodzie, jeszcze w historii taki nie był, to do czego chcesz dopłaty jeszcze?  :P

• Like 2
Opublikowano
6465 napisał:

Mus wymienić te łożyska w pralce bo boje się na tronie posiedzieć 😳

co się będziesz męczył do Media expert i po kłopocie teraz często w tych nowszych pralkach to bęben zgrzany czy sklejony kabelki cienkie jak w samochodzikach na baterie za moich czasów i pełno jakiejś elektroniki jak kiedyś do jakiegoś modelu chciałem wymienić to trzeba było cały taki bęben z obudowa plastikowa kupić co kosztowało z połowę prali

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, Karol6130 napisał:

To kupuj nowy 

A nie starymi 

Ty zbożowiec to pieniędzy dostajesz od kaczorków

Masz dopłatę do sztuki przecież

Opublikowano

Bezpośrednie są tylko do 20 sztuk

Mało tego, wniosek jest tak zrobiony że niektórzy składają nz 15 sztuk 

Doplaty bezpośrednie to co innego 

Tam są do sprzedaży 

46 minut temu, Desperado napisał:

No jak tanie? przy tanim zbożu co rusz tu piszą jaki to dochód na trzodzie, jeszcze w historii taki nie był, to do czego chcesz dopłaty jeszcze?  :P

Gdzie zboże masz tanie?

Opublikowano

Ech roboczy dzień. Stado drobiu zakupione, jakby jakiego wirusa, czy ruska tam zaczepiali, to magazyn z jedzeniem blisko, a i ziarka może trochę zjedzą 🙂

Opublikowano
11 godzin temu, Qwazi napisał:

(..)A co ja napisałem 🤔

Cytujesz i nie wiesz co ja cytowałem, i co sam napisałeś?🤔🤣🤣🤣🤣🤣

32 minuty temu, Karol6130 napisał:

Tam są do sprzedaży 

Gdzie zboże masz tanie?

A gdzie masz drogie zboże? Łódzkie, pszenżyto po 500 netto  drogo?

Opublikowano
20 minut temu, Karol6130 napisał:

Tam są do sprzedaży 

Gdzie zboże masz tanie?

"Mój" inwestor becy bo mleko staniało, co miesiąc 5k mniej ale jak były strajki to "pier**le nie jadę". Na wybory też nie poszedł.

Co do zboża, koszty urosły na przestrzeni lat a cena wiadomo...

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

To kupuj nowy 

A nie starymi 

Ty zbożowiec to pieniędzy dostajesz od kaczorków

Kolega brał przy dużej skali produkcji mleka 3 złote za litr i wraz narzekał że mało 🤣🤣

Jeszcze nie słyszałem jak tyle lat żyje żeby coś było za drogie 😂😀

Opublikowano
15 minut temu, jacor73 napisał:

A gdzie masz drogie zboże? Łódzkie, pszenżyto po 500 netto  drogo?

Pamiętam jak było po 30

13 minut temu, Buszmen11 napisał:

"Mój" inwestor becy bo mleko staniało, co miesiąc 5k mniej ale jak były strajki to "pier**le nie jadę". Na wybory też nie poszedł.

Co do zboża, koszty urosły na przestrzeni lat a cena wiadomo...

Tylko co by uzyskał strajkami 

Dopłatę do mleka tak jak do zboża 

Już raz do mleka dopłacali, rolnicy 

Kwoty mleczne...

Dali do zboża to wzięło na cenie poleciało 

Dodatkowo trzeba jeszcze papier złożyć żeby to dostać, więc wychodzi że zboże jest tańsze niż było, ponieważ trzeba poświęcić więcej czasu

Opublikowano
21 minut temu, jacor73 napisał:

To nie było pytanie🤷...

Siemanko. Ciepło, słonecznie...

Opublikowano
9 minut temu, PAN88 napisał:

Kolega brał przy dużej skali produkcji mleka 3 złote za litr i wraz narzekał że mało 🤣🤣

Jeszcze nie słyszałem jak tyle lat żyje żeby coś było za drogie 😂😀

Szczerze mówiąc dobrze robił, inni myśleli że dużo, mało tego że będzie tak jak z pszenicą miało być 

A teraz ryją po nocach żeby się utrzymać 

Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

O mleku nawet nie wspominając

A te dopłaty do zboża to chore , w grudniu sprzedałem żyto a znajomy w styczniu w podobnej cenie i dostanie jeszcze kupe kasy 🤦

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, PAN88 napisał:

Masz łeb i ch.j to kombinuj. Tyle samo większe. W tamtym tygodniu przyszła kasa i moja i brata z dopłat 

Jedynie na międzyplony składam bo sieje troche jarego i kukurydzy, reszta mi nie pasuje, słomy nie wiem czy coś zetne bo hodowla , z gnojem na wyścigi nie będe latał, bezorkowo nie uprawiam, na dopłaty do dobrostanu się nie łapie bo wszystko powyżej 10 miesięcy na uwięzi i nie robie wypasu, obsada na tuz też większa , zróżnicowane też nie bo grunty uprawiam głównie pod pasze dla bydła.  Jeżeli  ktoś ma więcej to ekoschemty podpasowały pod gospodarstwo albo produkuje tylko dopłaty 

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

O mleku nawet nie wspominając

A te dopłaty do zboża to chore , w grudniu sprzedałem żyto a znajomy w styczniu w podobnej cenie i dostanie jeszcze kupe kasy 🤦

Powinny być od żniw 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v