Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, HF86 napisał:

Możesz se i 3 razy sypac jak maj i czerwiec pewnie 20 litrów w 11 deszczach 🥺

u mnie w maju 5 w 3 deszczach 🤦 dzisiaj w nocy i rano za to ze 30...

Edytowane przez slawek74
Opublikowano
59 minut temu, lukasz20 napisał:

@Qwazi było widać że u Was się dzieje... w nocy 15l spokojnego deszczu i teraz 17,5l z burzy na szczęście bez gradu

10 minut temu, Buszmen11 napisał:

@Qwazi przyszło od Ciebie. póki co 15 min spokojnego deszczu. 

Efekty

IMG_20240607_151128_086.jpg

IMG_20240607_151308_202.jpg

• Sad 2
Opublikowano (edytowane)

To niezły opad. U mnie 0,001 spadło. Specjalistów od pogody mamy pierwyj sort. Tak potrafią przewidzieć gdzie i ile spadnie. Zresztą tak samo jak i od obronności kraju 

Coraz krótsze te pory deszczowe u mnie. Najpierw 1,5 miesiąca posuchy. Jeden dzień z deszczem i od dwóch tygodni znowu pora sucha trwa. Może teraz 2 miesiące bez deszczu będzie 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano
19 minut temu, pedro2 napisał:

Z ubezpieczalni kasę łykniesz, a jej nic nie będzie wielce 

Nawet gdybym miał ubezpieczone, to bym nie zgłaszał 

5 minut temu, lukasz20 napisał:

Kukurydza się pozbiera, nieraz gorzej było a dawała radę. 

Wiem, kiedyś miałem tak ściętą, ze wstążki wisiały i też dała radę 

12 minut temu, krzychu121 napisał:

Pozazdrościć. Ja mogę pomarzyć o takim opadzie

Życzę Ci opadu, ale spokojnego, bez wygłupów 

6 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Było by Zomo to  nie było by problemu 

Oddział Prewencji to jest to, co w poprzednim systemie nazywało się ZOMO. Oni tam sobie dadzą radę, ale nie o to mi chodzi z tym, że tego nie komentuję...

• Confused 1
Opublikowano
Qwazi napisał:

10 godzin temu, kris91 napisał:

Patrzę, że benzyna to by i gazu dla oszczędności zamontowal 🤔

Ta Skoda była w gazie. To był mój najlepszy samochód jak dotąd 

bo skody są dobre

Opublikowano
Qwazi napisał:

1 godzinę temu, Bananek napisał:

no jak nie słyszeliście. wczoraj gadałem z kumplem co jest we wojsku. powiedział, że to co media podały (bo już nie było innego wyjścia) to jest kropla w morzu co się tam na granicy dzieje. no i opowiedział kilka historii i pokazał parę filmików nagranych jego telefonem. nie chciał bym tam pracować. a zapytany czy by strzelił do uchodźcy bez zastanowienia powiedział, że tak, bo woli żyć w więzieniu, ale żyć.

Zawsze powtarzałem, że wolałbym, żeby mnie sześciu sądziło niż czterech niosło...

Burdel jest wśród samych żołnierzy, ale przede wszystkim w gronie dowódczym. Nie ma tam ludzi z jajami, którzy byliby w stanie najpierw wydać odpowiednie polecenie a potem wziąć za nie odpowiedzialność i powiedzieć, że wszystko było legal i bronić podwładnych. Podam przykład z policji. Pamiętacie takie zdarzenie, gdzie policjantka kogoś postrzeliła na ulicy? Bodajże w Gorzowie to o było. Jak się wtedy zachował gen. Szymczyk? 

A tego zatrzymania żołnierzy wolę nie komentować, bo na pewno jest ono na podstawie postanowienia prokuratorskiego nakazującego zatrzymanie. Żandarmeria może zatrzymać, jako żandarmeria, w trybie czynności niecierpiących zwłoki, czyli niezwłocznie. Czynności niecierpiące zwłoki trwać mogą do 5 dni od zdarzenia...czyli ktoś (prokuratura) prowadzi jakieś postępowanie, uzyskał w tym postępowaniu podstawy do zatrzymania i wydał nakaz zatrzymania. Nie wiemy co tam się dokładnie zadziało, a każde zdarzenie jest badane indywidualnie...oczywiście patologię przy takich czynnościach też są...

jeżeli chodzi o te rozkaz czy polecenia służbowe czy podjąć jakaś decyzję to chyba ta kadra wyższa ma z tym problem w każdej dziedzinie branży nie ważne czy to wojsko czy polityka czy handel (wiadomo że w każdej dziedzinie mogą być inne konsekwencji i skutki) ta nowa kadra zarządzającą jest chyba źle szkolona uczona fakt że władza ciągle zmienia prawo ustawy itp. Wkurza mnie tylko to że każda władza od prawa do lewą wycierają się w kampanie i w czasie rządzenia mundurem nie ważne czy to wojskowym czy policyjnym czy strażackim I to jest najgorsze. Nie potrafią podjąć konkretnej uchwala o obronie granic w czasie pokoju czy jakoś tak. Jak to mówią ryba psuje się od głowy

Qwazi napisał:

4 minuty temu, Leszy napisał:

Nawoływanie do realnego strzelania z ostrej amunicji do każdego kto się nawinie, to dla mnie życie w odrealnionej wizji absurdu. 

Takie nawoływanie to domena ludzi, którzy nigdy w podobnej sytuacji nie byli, nic na ten temat nie wiedzą i nawet nie chcą wiedzieć. Żeby nie było, to jestem za tym, żeby żołnierz używał broni, bo po to mu ją ojczyzna dała. Ale, żeby używał jej zgodnie z zasadami i przeznaczeniem, był do tego właściwie przygotowany i czuł na plecach wsparcie przełożonych i państwa, kiedy już dojdzie do tego użycia. Co z tych elementów u nas kuleje🤔🤷...

dokładnie 👍🤝

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, wojtal24 napisał:

jeżeli chodzi o te rozkaz czy polecenia służbowe czy podjąć jakaś decyzję to chyba ta kadra wyższa ma z tym problem

To dlatego, że od pewnego pułapu w górę stanowiska są polityczne, pomimo, że takie być nie powinny...i potem zmienia się władza, to zaczyna się karuzela kadrowa. I czemu to ma służyć 🤔

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v