Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Qwazi napisał:

A ja smaruję łańcuchy olejem przekładniowym🤷

Też dobry tylko spray wygodny i szybciej 

Opublikowano
5 minut temu, Łolek napisał:

Też dobry tylko spray wygodny i szybciej 

Przed wyjazdem zawsze ropownicą pociągnę. Silnikowego, a tym bardziej przepalonego, nie polecam 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, DANDYS napisał:

przecież wystrzegasz się dzierżaw 🤔

W tym roku ci co mają hodowlę krów czy opasów nie wystrzegają się. Na drugim gospodarstwie mam pół na pół tuzy z go. To już mi jeden powiedział że jak nie kosze to on skosi i zbierze. W tamtym roku jak mu dałem taka propozycję to mnie wyśmiał bo miał mieć zapas na 5lar

Opublikowano
9 godzin temu, pedro2 napisał:

Trzeba było nie czepiać z mału to byś miał. 

Nawet dwa 😉 

Panie @Qwazi jak to jest z kamerami na posesji? Sąsiadka zawaliła bułę 360 obrotową na rogu budynku gminnego, który jest otoczony bezpośrednio placem szkolnym, placem zabaw i boiskiem gdzie cała wieś chodzi. Mieszkanie socjalne jako "biedna rodzina" No i do mnie na posesję ma piękny obraz z 6m nad ziemią. 

Nie rozmawiam z małpą odkąd mnie jej synalek okradł. 

Chyba nie ma prawa w takim miejscu sobie robić takich rzeczy? 

Ehhh, jak kupiłem cielaki to już miały kolczyki na sobie 😉

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

który to?

Niech się sam przyzna. ;) 

1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Ojciec dekady temu bańkę takiego gęstego przekładniowego skądsiś przytargał, to z bańki w środku lata ciężko było przelać, ale jak się posmarowało łańcuchy w rozrzutniku, to na cały dzień roboty starczyło.   

• Like 1
Opublikowano
6465 napisał:

Taki duży pies na działkę to średni pomysł. Miała siostra bernardyna na działce 1000m.  Jak się go pozbyła to była bardziej zadowolona niż jak go nabyli.

bo psy to trzeba lubić...

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Qwazi napisał:

Można sobie montować na swoim i należy uwidocznić informacje, że teren jest monitorowany. Taka informacja jest rozumiana w prawie, jako uzyskanie zgody osoby na rejestrację jej wizerunku. A rejestracja i publikacja wizerunku wbrew woli stanowi naruszenie dóbr osobistych, przy którym można dochodzić swoich praw na drodze cywilnej. Jeśli ona rejestruje Twoją posesję, to nie ma takiego prawa. Stąd np w miastach, gdzie są monitoringi publiczne są tabliczki "miasto monitorowane". Chodzi właśnie o tą domyślną zgodę. Jeśli wejdziesz w taki obszar uznaje się, że się zgodziłeś 

Cześć wszystkim. 16° i pochmurno

Czyli trzeba się udać do zarządcy budynku najpierw i poinformować. Dzięki 👍 

P0padało z rana troszkę 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Może smar półpłynny 🤔

Można zalać EPX-a 00 albo 000

25 minut temu, Leszy napisał:

Niech się sam przyzna. ;) 

Ojciec dekady temu bańkę takiego gęstego przekładniowego skądsiś przytargał, to z bańki w środku lata ciężko było przelać, ale jak się posmarowało łańcuchy w rozrzutniku, to na cały dzień roboty starczyło.   

na łańcuchy do kombajnu czy rozrzutnika grzejesz 10kg smaru "linkor" i 1 kg pyłu grafitowego, mieszasz na gorąco razem i smarujesz, nic tego nie ruszy

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, szymon09875 napisał:

Ja muszę dziś wężyki od centralki przedmuchać, chociaż średnio mi się to podoba bo podaje olej po każdym podniesieniu klapy a łańcuchy wtedy się nie kręcą 

To nie komunizm, że każde ogniwo ma mieć po równo 🤭 

Ja też przekładniowy leję do smarowania. Oczywiście z wymiany, odstany w bańkach. Recykling. 

A jak postoi kilka msc to cały syf na dnie zostaje

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
29 minut temu, pedro2 napisał:

Czyli trzeba się udać do zarządcy budynku najpierw i poinformować. Dzięki 👍 

P0padało z rana troszkę 

Od razu zaznacz, że nie życzysz sobie, żeby monitoring zarządzany przez kogoś innego obejmował Twoją własność 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Qwazi napisał:

Można sobie montować na swoim i należy uwidocznić informacje, że teren jest monitorowany. Taka informacja jest rozumiana w prawie, jako uzyskanie zgody osoby na rejestrację jej wizerunku. A rejestracja i publikacja wizerunku wbrew woli stanowi naruszenie dóbr osobistych, przy którym można dochodzić swoich praw na drodze cywilnej. Jeśli ona rejestruje Twoją posesję, to nie ma takiego prawa. Stąd np w miastach, gdzie są monitoringi publiczne są tabliczki "miasto monitorowane". Chodzi właśnie o tą domyślną zgodę. Jeśli wejdziesz w taki obszar uznaje się, że się zgodziłeś 

Cześć wszystkim. 16° i pochmurno

jeśli montujesz na swoim i nagrywasz tylko swoją posesję to niczego nie musisz wywieszać ....Jesli już za płot posesji  czyli ulica chodnik to musi być informacja ....przestrzeń publiczna jest dostępna dla wszystkich i można nagrywać ale nie oznacza to że można publikować ...prywatny monitoring nie może obejmować bez zgody  posesji sąsiada ...jest to nielegalne ...

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v