Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, Qwazi napisał:

Dokładnie tak. Moja to jest oryginał PZ, czyli to co Kuhn kupił i produkuje pod swoją nazwą. Części do PZ, Kuhn i Mesko są te same, bo Mesko robi na licencji PZ, co nawet na maszynach jest pisane. Nie ma z nimi najmniejszego problemu. Jeden telefon do Mesko i przysyłają wszystko, co potrzebne i w rozsądnych cenach. Nigdzie nie mogłem kupić tych uchwytów zęba, a tam od ręki.

To jest chyba jedyna maszyna z centralnym zagrabianiem, która porusza materiał pod zgrabianym wałkiem.

U siebie też części kupowalem w Mesko ,ale to były lata temu jak af ledwie powstawało ,w tym czasie maszyny te były na tyle nieliczne że w skladach cęści ,części do nich nie było,a internet z częściami jeszcze w fazach początkowych .Teraz to ceny nie szokują ,ale kiedyś wyrywały z butów .Obecnie te maszyny u nas prawie poznikały ,lub nie używane ,bo po prostu gospodarzy z 15 krowami nie ma ,a większy nie używa bo za mało wydajne ,ale roztrzepać zieloną trawę żadna nie roztrzepie tak jak ten trzepak .Wyciągnąłem prasę trza ją ,,przepatrzeć''

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Karol6130 napisał:

Jaki tam dobry

Muszę dziś trawy kosić, a słabe są 

Serce boli oczy łzawią w tym roku 

Nie będzie towaru 

Taki tam dziadek w mojej rodzinie kiedyś kartoflisko orał w nocy, by kartofli pozostawionych nie widzieć. Spróbuj te trawy kosić po zmroku bez świateł 😅😅

• Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, Karol6130 napisał:

Turbo

Drogi zięciu czy mógł byś...

A nie tryb rozkazujący 

Trawę kosze 

20240515_194151.jpg

Taka sałata ta trawa, lepiej żrą jak jest sztywne źdźbło 

9 godzin temu, szymon09875 napisał:

@12Pafnucy co do tych ścieżek Marcina, weź się przyjrzyj, zobaczysz że wygniecione jest, bo dalej widać że nie jest to ścieżka, jakby była ścieżka to by równo rzędy były wyłączone. 

Dobrze Szymon że tu jesteś,bo zostałem pomówiony 😉

• Haha 1
Opublikowano
9 godzin temu, Qwazi napisał:

Hybob 300 nie. Dlatego kupiłem zgrabiarkę karuzelową i jak słabsza trawa, to najpierw zgrabiam a potem dosuszam hybobem. Hybob 360 tak, bo to jest na zasadzie zgrabiarek dwukaruzelowych w systemie "do boku"

I to jest najważniejsze, żeby mieć to co komu najbardziej odpowiada i jest przydatne

Kiedyś nawet myślałem nad tym haybob 360 , ale Sławek twierdził że jak do wszystkiego to do niczego 🤷

360 grabi tylko do boku czy centralnie też można ustawić 🤔

Opublikowano
11 godzin temu, 12Pafnucy napisał:

O masz...

A łu nas, na tej dzikiej Polsce B...są wulkanizacje co to zrobią....szybciej...

Ale co ja tam wiem....u nas zacofanie....

Zbyszek u mnie to chyba Polska C 🤔 a nawet mobilna wulkanizacja na pole przyjeżdża 

Opublikowano
1 godzinę temu, kizak napisał:

traw nie zaczynam jeszcze bo wolę więcej zdrewniałowatego materiału niż trochę bel lux i bez szans na odrosty  ,może w sobotę z jeden kawałek ,może po niedzieli

Kizak chyba znowu suche dno butelki zobaczyłeś. 

Na niskich terenach, torfach ok zgoda. Sam zostawiłem bo młodziutkie. Ale polne użytki to już nie rosną tylko się starzeją. 

Życice i kostrzewy też już czubek kłosa było widać. 

Czy wykoszone czy nie to i tak już tam popiół jest 

Opublikowano
10 godzin temu, MonteChristo napisał:

Mam takiego znajomego jak dziadki co wspomagali rentami zmarło jedno po drugim miesiąc to się skończyło kupowanie działek co roku

10 godzin temu, 12Pafnucy napisał:

Sporo takich.

Znam tu jednego tak ....pracującego...

Mnie nikt nie chce dokładać, wszystko muszę sam 🤷 , tylko marudzą po co Ci to 

4 minuty temu, Leszy napisał:

Trawy na gruntach ornych to już się niektóre żółte robią jak ktoś zostawił. 

Gdzie, u mnie czekają na deszcz , troche kupkówki się wykłosiło a tak to drobnica 

Opublikowano
10 godzin temu, MonteChristo napisał:

Mam takiego znajomego jak dziadki co wspomagali rentami zmarło jedno po drugim miesiąc to się skończyło kupowanie działek co roku

Co to za renty były? O.o Gdzie ci dziadkowie pracowali wcześniej??? o.O

Opublikowano
5 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Gdzie, u mnie czekają na deszcz , troche kupkówki się wykłosiło a tak to drobnica 

Życice też już puściły kłosy, i żółte się robią. Chociaż większość ludzi ścięła. już ponad tydzień temu.

Opublikowano
21 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Kiedyś nawet myślałem nad tym haybob 360 , ale Sławek twierdził że jak do wszystkiego to do niczego 🤷

360 grabi tylko do boku czy centralnie też można ustawić 🤔

Nie robiłem 360-tką i nie wiem, ale wydaje mi się, że nie da się jej ustawić na zagrabianiem centralne. Aż tak uniwersalna raczej nie jest. W przypadku hyboba to powiedzenie się nie działa. Polowałem na hyboba na cztery wirniki, ale kupić to graniczy z cudem. W okolicy jest jeden, to wszelkie przetrząsarki bije na łeb. Ale sprzedać nie chce😡. To już jest 6 metrów...

Opublikowano

Pewnie dopiero na żmiwa popada chyba to będzie kolejny rok tylko na przetrwanie bez żadnych inwestycji 😒😏

Opublikowano
5 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Im bliżej weekendu tym mniej deszczu wiec zapewne nie bedzie go wcale...

U mnie burze w weekend odwołane, dopiero w następny czwartek coś prognozują... 

Wieje troszkę, ale niebo bez chmurki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v