Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, Belaruss820 napisał:

nie masz przypadkiem ziemniaków do sadzenia na handel?

Nie mam.

Naszykowane po zbiorach tyle co dla siebie.

Soraya głównie będzie.

No i areał będzie mały. Nie ma kto robic przy przebieraniu.

Opublikowano
16 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

W tym roku będzie sadzenie długie - muszę drugiego człowieka znaleźć bo mam wszystkie podkiełkowane i będzie sadzenie jedyneczką, dwie skrzynki na sadzarkę i nakładanie na każdy koszyczek. 

Też tak sądzę z Małżonką 🙂

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

...i to w osiem ludziów...

Jak 🙆‍♂️

Opublikowano
9 minut temu, Karol6130 napisał:

I młody pojechał do miasta se po upcyć 

A ja dziś w doma siedzę 

20240406_201311.jpg

Zaopatrzyłeś go w ogumienie chociaż?

Opublikowano

Sezon w pełni. Nie ma czasu na przepinki 😁 czwarty pod małym opryskiwaczem z belką herbicydowa.

Jednego dnia zdarzyło się że każdy był w użyciu. Dziś na luzie  tylko dwie beczki zrobione. Od poniedziałku znowu pełna mobilizacja. 

20240406_192103.jpg

Opublikowano
6 minut temu, GRZES1545 napisał:

Też tak sądzę z Małżonką 🙂

Nie wiem czy sam nadążę na oba łańcuchy obsługiwać. Bo ja za sterami ciągnika nie będę raczej. 

17 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Brawo Pioter 

Co jak co, ale Ty piszesz zawsze tak jak czujesz...

No i zawsze prawdę.

Jacus za mocno w te fantazje pojechał.

Dobrze że nie tylko ja to widzę.

Ja rozumiem, czasem coś można podkoloryzować ale nie przesadzajmy... 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie wiem czy sam nadążę na oba łańcuchy obsługiwać. Bo ja za sterami ciągnika nie będę raczej. 

To pełzaki i na 3 małym gazem .

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

Znajomy łał dziś gnojowicę z pod ruszt w porzeczki. Smród jak skur....syn.

I po krzewach?

Przecież wszystko kwitnie, liście rozwinięte. Toć popali kwiat i liście od szlamu, a jutro chyba oste słońce. 

Opublikowano

Nie takie portki miał założone na wylewkę i ta zupa szła pod krzaki. 

1 minutę temu, Agrest napisał:

I po krzewach?

Przecież wszystko kwitnie, liście rozwinięte. Toć popali kwiat i liście od szlamu, a jutro chyba oste słońce. 

Opublikowano
44 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Ja zostałem pospieszony przez małżonkę do prac polowych. Mówię,tłumacze że mokro,że wlało sporo deszczu,a ta że ktoś tam coś robi. No to pojechałem orać, 2ha zaoralem a gdzie niżej to tragedia. W poniedziałek się zaorze i może coś wkoncu posieje na innych działkach. 

Ale ty masz tam gorzej jak w obozie 🤭

Moja to mnie zawsze spowalnia i każe siedzieć w domu a nie zajęcia sobie szukać na siłę 🤨 

Tak źle i tak nie dobrze 🤷

Opublikowano
25 minut temu, Belaruss820 napisał:

przepuszczalny piach

Też pozdrawiam Marcin. Piach nie jest przepuszczalny. Jak popada, to na wierzchu stoją kałuże, a kiedy w tej kałuży kopiesz butem to się będzie kurzyło. To jest prawdziwy piach 🤷😉.  

12 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Oj tam oj tam..kawałek kreseczki ...🤷‍♂️

Zażarciłem se troszeczkę...wiem, że Ci słownik figla wywinął😉

7 minut temu, artek27 napisał:

A co właśnie oznacza suchą noge

Wysoko postawiony staw skokowy, kości niezbyt grube, ale wyraźnie mocne, bez narośnietego owłosienia na pęcinie. Konie girącokrwiste mają takie nogi. Konie zimnokrwiste mają słabszy kościec, często obrośniętą pęcinę i niżej osadzony staw skokowy, pęcina sprawia wrażenie jakby siadała w dół tylną częścią. No i gorącokrwiste mają mniejsze i bardziej kształtne kopyta...

• Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, GRZES1545 napisał:

To redakcja i na 3 małym gazem .

Na trójce C-330 to sadzi się i dwóch ludzi na sadzarce jako obciążenie i do dokładnia brakujących i zrzucania naddatkowych. Trzeba mieć wtedy dość dobrą koordynację. Jeszcze ten opryskiwacz skończyć, opryskać sobie i nie tylko, tunele, warzywa i z tydzień wolnego, później 13 królików i spora dwucyfrówka brojlerów w kolejce.

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja rozumiem, czasem coś można podkoloryzować ale nie przesadzajmy... 

Problem w tym, że chyba sam już wierzy w te bajki...

Normalnie alternatywna rzeczywistość...

Tylko że mało już tych co wierzące te bajania.

Opublikowano
12Pafnucy napisał:

13 minut temu, Belaruss820 napisał:

nie masz przypadkiem ziemniaków do sadzenia na handel?

Nie mam.

Naszykowane po zbiorach tyle co dla siebie.

Soraya głównie będzie.

No i areał będzie mały. Nie ma kto robic przy przebieraniu.

ale dolary byłoby komu liczyć 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, szymon09875 napisał:

Ale ty masz tam gorzej jak w obozie 🤭

Moja to mnie zawsze spowalnia i każe siedzieć w domu a nie zajęcia sobie szukać na siłę 🤨 

Tak źle i tak nie dobrze 🤷

Bo cię oszczędza żebyś jeszcze mógł w sypialni popracować 😁

Opublikowano
Przed chwilą, 12Pafnucy napisał:

Problem w tym, że chyba sam już wierzy w te bajki...

Normalnie alternatywna rzeczywistość...

Tylko że mało już tych co wierzące te bajania.

Ja rozumiem, że można sporo motogodzin robić ale nie przesadzajmy... Dziś sam jakoś koło 4 czy 5 zrobiłem ale ileż jeszcze tej wiosny? 

• Like 1
Opublikowano
28 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

W tym roku będzie sadzenie długie - muszę drugiego człowieka znaleźć bo mam wszystkie podkiełkowane i będzie sadzenie jedyneczką, dwie skrzynki na sadzarkę i nakładanie na każdy koszyczek. 

Ja tydzień temu zasadziłem prawie 200kg🤭 w tym roku C2 Ricarda i Jurek.

Jeśli zwykłą sadzarkà to połamie kiełki bo raz z korytka wysypie sadzeniaki na spód pierwszego korytka, a potem rypnie o glebę. A takie nieoberwane a połamane jeszcze dłużej się regenerują.

Sadzone w tunelu i pod folią w gruncie podkiełkowane już wzeszły

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v