Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
bratrolnika napisał:

1 minutę temu, slawek74 napisał:

a wies,jak z mlekiem? gdybym wczoraj 5 minut wcześniej wyszedł ...🙆‍♂️ rura urwana...

Ej no, zeszliśmy z tematu czy potrzebny jest szybszy ciągnik, na temat że ci wczoraj rurę w oborze rozwaliło 

Każdy, i ty i Agrest mają czas  podczas swojej pracy kiedy doba mogłaby mieć 30 godzin, to nie jest tak że jeden ma wieczny zapierdol, a drugi tylko leży 

chodzi o to że zbierając 5ha łąki 10km od domu muszę to wykonać pomiędzy rannym a wieczornym obrządkiem i jadąc szybszym ciągnikiem 3 razy wykonam tą pracę w tym czasie a jeżdżąc wolniej już nie 🤷‍♂️

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

chodzi o to że zbierając 5ha łąki 10km od domu muszę to wykonać pomiędzy rannym a wieczornym obrządkiem i jadąc szybszym ciągnikiem 3 razy wykonam tą pracę w tym czasie a jeżdżąc wolniej już nie 🤷‍♂️

To jak ja dobrym busem zrobię dwa kursy na giełdę, a żukiem bym zrobił tylko jeden ;) 

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

5 minut temu, slawek74 napisał:

bo lubię to co robię 🤔

No to jak lubisz to nie narzekaj że nie masz czasu i że tak ci ciężko ... Ja na truskawkę nie narzekam, wiem jak to wygląda i nikomu się nie żalę ...

Ludzie mają majówkę, grille, a ja albo opryski, albo rozwijanie włókniny bo przymrozki ;) Chociaż wolę te opryski w majówkę, bo to tylko wieczorem trzeba wsiąść na ciągnik, i jak jednego dnia się dobrze przyciśnie i wypryska to następnego jest wolne ;) Ale tak wybrałem i tak mam ... Mogę jedynie sam na siebie ponarzekać xD 

gdzie narzekam?

Opublikowano
46 minut temu, Uziu92 napisał:

widać jakie masz pojęcie, przyczepa na tendemie gorzej traktorem napierdala jak zwykła na dwóch osiach, chyba że kraniec rozwalony i zaczepy. No i ten obciążnik na tuz do transportu najlepiej 2 tony, cięgno się urwie na dziurze albo coś puści i pod traktor balast idzie i wtedy masz rozpierduche. Widziałem taką akcję u nas na przejeździe kolejowym, dobrze że prędkości nie było.

Jasne. Fabryczna przyczepa z hamulcami na wszystkie koła ma pewnie gorszą trakcje od poklejonych taczkowozów. Piszę tak bo nie miałem takiego czegoś. Już nią pamiętam nawet co to było,jedna to bodajże d35 a druga d55 czy jakoś tak. Jak zaczepiłeś dwie za ciągnikiem to jechało się za***iście a te hamulce jednoprzewodowe to hamowały że głową szybę wybijałem. Bajki to możesz dzieciom opowiadać.

Sąsiad ma Warfame na tandemie 10 ton,zero resorów. To fakt, gówno jakich mało. Jak międzywojenny wóz drabiniasty.

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Przed chwilą, slawek74 napisał:

To jak ja dobrym busem zrobię dwa kursy na giełdę, a żukiem bym zrobił tylko jeden ;) 

załapałeś 😛🙋‍♂️

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Bardzo dużo producentów bierze od jednego producenta na Podlasiu.

Teraz daję z piasta. Wg mojego DORADCY to to samo co de heus

Próbowałeś sam coś takiego wymodzic?

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał:

załapałeś 😛🙋‍♂️

Załapałem też, że nie muszę mieć ani busa, ani żuka jeśli klient przyjedzie po towar do mnie, czyli dla twojego przykładu, jak się nie wyrabiasz i brakuje ci czasu to może część roboty zleć jakiemuś usługodawcy ;) 

• Like 1
Opublikowano

no właśnie się wyrabiam a usługi na te roboty nie ma lub są zbyt drogie a yo zresztą był przykład co miał przemawiać za wyborem szybszego ciągnika przez Wiesia 🤦 on ma gdzieś dalekie pola 🙋‍♂️

Opublikowano
Krzysztof81 napisał:

46 minut temu, Uziu92 napisał:

widać jakie masz pojęcie, przyczepa na tendemie gorzej traktorem napierdala jak zwykła na dwóch osiach, chyba że kraniec rozwalony i zaczepy. No i ten obciążnik na tuz do transportu najlepiej 2 tony, cięgno się urwie na dziurze albo coś puści i pod traktor balast idzie i wtedy masz rozpierduche. Widziałem taką akcję u nas na przejeździe kolejowym, dobrze że prędkości nie było.

Jasne. Fabryczna przyczepa z hamulcami na wszystkie koła ma pewnie gorszą trakcje od poklejonych taczkowozów. Piszę tak bo nie miałem takiego czegoś. Już nią pamiętam nawet co to było,jedna to bodajże d35 a druga d55 czy jakoś tak. Jak zaczepiłeś dwie za ciągnikiem to jechało się za***iście a te hamulce jednoprzewodowe to hamowały że głową szybę wybijałem. Bajki to możesz dzieciom opowiadać.

Sąsiad ma Warfame na tandemie 10 ton,zero resorów. To fakt, gówno jakich mało. Jak międzywojenny wóz drabiniasty.

a co mnie czyjeś podklejone taczkowozy obchodzą, Ja mam fabryczne przyczepy Autosan, HL i Kruger, wiem w jakim stanie mam opony i hamulce i wiem że działają, bo sam wszystko ogarniam jak coś jest nie tak. Wiem że nie mają luzów na dyszlach, uszach i krańcu i jadę pewnie. Było tu zdjęcie sztruca na różnych oponach pod skp, ja czyms takim bym się zastanawiał czy wyjechać na ulicę a gdzie na przegląd.

Opublikowano
45 minut temu, bratrolnika napisał:

Wiśnia czy malina to nie ziemniak że możesz sprzedać teraz albo za tydzień, czasem wystarczy dwie godziny za dużo, i zamiast na giełdę możesz to wysypać na kupę za stodołą 

🤣

44 minuty temu, slawek74 napisał:

dawno? gwarancjię dali?

365 dni w roku? o 7 dojenie ale 5.45 już w oborze rano a wieczorem 17.30....nie pisz o czymś o czym nie masz pojęcia...

Nie pasuje  to zmień profil gospodarstwa. Tak wybrałeś to tak masz. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma 

• Like 2
Opublikowano
43 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Tak, wiemy, krowiarze mają najgorzej, tylko dlaczego siedzą w tej oborze jak im tak źle ?? Ktoś cię łańcuchem razem z tą krową w oborze uwiązał ??

Miałem świnie, już ich nie mam ...

Może uwiązaly zobowiązania wobec ue mr czy prow? 

Opublikowano
Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

Za mocny

Taką 380 M  bym przygarnął

No to byś się zdziwił ile to słabsze od twojego 5314 ...

Przed chwilą, PAN88 napisał:

Na własne życzenie, nikt na siłę do ARiMR na sznurku nie ciągnął ...

• Like 3
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Ja to wiem  Ty to wiesz.  Ale część  jest ślepo zapatrzona. Miałem  takich dwóch w technikum agrobiznesu.  Zemszcza ue  ale jak jakiś prow jest to pierwsze wnioski składać 

Opublikowano
56 minut temu, konteno napisał:

W niedzielę i w święta raczej w traktorze w uprawach nie jeździ. Chyba że jakieś okienka pogodowe pod jakieś konkretne zabiegi i musi wyjechać.

Tu niektórzy mają kilka hektarów a po nocach i w niedzielę orze, nie wspominając o nawigacji na 2 hektarów działkę. Więc reguły nie ma 

Opublikowano
2 minuty temu, PAN88 napisał:

Ja to wiem  Ty to wiesz.  Ale część  jest ślepo zapatrzona.

Nieraz takie historie mi opowiadał doradca co mi niektóre wnioski pisze, przychodzą chłopy bez pomysłu na biznesplan, ale oni "chcom tom dotacyjkę na nowego John Deera" xD 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Tu niektórzy mają kilka hektarów a po nocach i w niedzielę orze, nie wspominając o nawigacji na 2 hektarów działkę. Więc reguły nie ma 

Cały areał robią jednym opryskiwaczem i jednym rozsiewaczem, znajomy kupił opryskiwacz 600l na 1,67 ha

Edytowane przez MonteChristo
Opublikowano
Przed chwilą, Krzysztof81 napisał:

Tu niektórzy mają kilka hektarów a po nocach i w niedzielę orze, nie wspominając o nawigacji na 2 hektarów działkę.

Ja chyba się mieszczę w definicji tych paru hektarów, ale w święta nie orzę, w święta jedynie żniwa, zbiór owoców i opryski, tu się nie patrzy na niedzielę i święta ...

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

Za mocny

Taką 380 M  bym przygarnął

No to byś się zdziwił ile to słabsze od twojego 5314 ...

Przed chwilą, PAN88 napisał:

już wszystkie weksle przysłali 🤣 przedziurkowane 🙋‍♂️ przeczytajcie jeszcze raz ostatnie posty 🤦😛

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, artek27 napisał:

W Kleszczelach od nas każdy tam wozi.

U mnie w sąsiedniej wsi robi,mi raz robił, myślałem że to akumlator ale zawiozłem sprawdzili pod obcionzeniem w sklepie i jak nowe byli więc rozrusznik i okazało się że szczotki wytarli wirnik, kiedyś takie szczotki byli twarde że w tej chwili są jak nowe i zero jakiegoś osadu z nich ale wytarły te rowki co po nich się ślizgają i przetoczył ten wirnik na tokarni i działa.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Chyba nie wiesz o czym gadasz ... Na 18 musisz naszykować towar, bo przyjeżdża klient, szybki załadunek i na opryskiwacz, żeby zdążyć choć 1ha opryskać, bo w truskawce to się pryska 600-800l/ha a nie jak w zbożu 150-200l/ha. 

I następnego dnia musisz zebrać te 2,5-3t towaru, bo jeszcze następnego dnia możesz go sobie w kisten wywalić za połowę ceny ... Jeden dzień obsuwa i wszystko się po kolei wali ...

To wy też macie nie dobrze 🤔, to po co to robić nikt cie łańcuchem nie wiąże 

Nie wypowiadajmy się na tematy na których się nie znamy, fakt jest taki że nie kupiłbym już ciągnika z wolną skrzynią, a czy on jedzie 40czy 50 to już mniej istotne, jak ktoś ma pusto w głowie to i 30ką sobie krzywdę zrobi

• Like 5
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v