Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Łolek napisał:

Każdy ma wybór,ty wybrałeś tak ja bym tak nie mógł przez 25 lat ganiałem teraz myślę trochę odpuścić i zacząć coś innego 

Właśnie jedna krówka już sprzedana 

Zdrowie nie pozwala? Czy zmadrzałeś? 

Opublikowano
marulekk napisał:

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

powstawali 🤔🙋‍♂️ 5 i chłodno może dzisiaj będzie lżejszy dzień to się poświętuje 🤭🤪

Na dziś trochę świąt jest dla każdego coś się znajdzie 🙋🤭🫣

Nietypowe święta:

Dzień Efektywności Energetycznej
Międzynarodowy Dzień bez Przemocy
Światowy Dzień Zwierząt Hodowlanych
Europejski Dzień Ptaków
Dzień Anioła Stróża
Dzień Pamięci o Cywilnej Ludności Powstańczej Warszawy

no to trzeba świetować... jak się trochę popracuje 🤭😛

Opublikowano
Michal2399 napisał:

2 minuty temu, Qwazi napisał:

Dzień dobry. 8°, słonecznie...

@Michal2399 ile Ty w tym stadzie masz krów?

Zmniejszyłem o połowę krów teraz 12 i 3 jałówki 

A najwięcej miałem 24 krowy i 25 reszty

jak się robi luka trzeba będzie ją wypełnić 🤭😁

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał:

Jeszcze gorzej bo z kredytem za studia do spłacenia. Mi do głowy nie przyszło takie pitolenie jak tobie. Po prostu za dobrze masz.

Nie wiem jakie tam macie relacje, ale u nas na wsi i wsiach okolicznych wszyscy rolnicy gospodarzą na gospodarstwie odziedziczonym. Wszyscy więcej dostali niż nasz forumowy rolnik z Polanki. 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

Zawsze możesz zostać prywaciarzem i ludzie będą Ciebie dorabiac. 

Przecież toto takie proste. 

Szef ze żwirowni zaproponował żebym kupił wywrotkę i jeździł u niego na swojej działalności 🤦 

Jeszcze tego mi trzeba... 

Dostałem propozycję na ciężarówkę do firmy co drogi budują. Ale to w delegacje trzeba latać. Fajna robota i kasa, ale na miejscu to na miejscu 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, PAN88 napisał:

Zdrowie nie pozwala? Czy zmadrzałeś? 

Mix i jedno i drugie i brak następcy młodzieży rozwija się zawodowo i nie chce hodowli 

Do wiosny i zostaną tylko jałówki bez mlecznych 

• Like 3
Opublikowano

Czasami chłop se wsadzić musi, inaczej się zadusi...🤣

Jak sarny i pędraki nie opierdolą to będzie kontrast dla kwiatów.

20241002_114235.jpg

Opublikowano
11 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Chwilą na tymbarka

Tak se myślę ciężkie czasy w rolnictwie w P0 równaniu z robotą na dniówki. 

Dzień rypać na beczkę gnojowicy

P0szło 22 beczki 

Tydzień na bańkę 5 l oprysku na zboża. 

Na wsi też biznes, po 3t z ha za 700 zł kosza ... A później w lesie muszą pracować żeby do rolnictwa dołożyc xD

Opublikowano
13 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Chwilą na tymbarka

Tak se myślę ciężkie czasy w rolnictwie w P0 równaniu z robotą na dniówki. 

Dzień rypać na beczkę gnojowicy

P0szło 22 beczki 

Tydzień na bańkę 5 l oprysku na zboża. 

Ech 

Dniówka na tone jeczmienia, albo psiegozyta toto raczej nigdy tak dobrze nie było. 

Nawet lopaciarz zarobi pół tony ziarka. 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, HF86 napisał:

Dniówka na tone jeczmienia, albo psiegozyta toto raczej nigdy tak dobrze nie było. 

Gdzie ten jęczmień czy psiezyto po 300zl ?

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
Dnia 2.10.2024 o 12:19, HF86 napisał:

🤔

Edytowane przez Michal2399
Opublikowano (edytowane)

Kasjerka czy inna pracownica sklepu też nie wiem czy netto zarobi pół tony ziarka w ciągu 8h etatu ..

Tonę ziarka netto dziennie w 8h bez nadgodzin zarabiać to trzeba mieć już doooobry etat.

Opublikowano
16 minut temu, HF86 napisał:

Szukasz nadal tego do betoniarki, za tonę ziarka dziennie mogę przez 10h mieszać beton ;)

Opublikowano
30 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Szukasz nadal tego do betoniarki, za tonę ziarka dziennie mogę przez 10h mieszać beton ;)

Tobie 300 jak będziesz dobrze machać. 

Wszyscy liczą netto, a bierzesz do roboty na parę dni to trzeba coś dołożyć. Chociaż I do brutto. 

Cwani płacąc minimum z netto. 

A gdzie chorobowe, emerytalne, gdzie w tym wszystkim urlop za który przecież pracownik na umowę kasę dostaję. 🤔

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, HF86 napisał:

Tobie 300 jak będziesz dobrze machać. 

No i gdzie ta tona ziarka dziennie na etacie ? Średnia krajowa netto to obecnie 4100, czyli 200zł dziennie przy 8h pracy, gdzie do tony ziarka, trzy dni na tonę ziarka trzeba robić ... To że pracodawca będzie miał całkowitych kosztów dużo więcej to inna sprawa ...

Opublikowano

A czego Ty nie rozumiesz?

Hf ma fach w ręku, sam sobie panem i w budowlance tonę dniówki wyciąga.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Agrest napisał:

Hf ma fach w ręku, sam sobie panem i w budowlance tonę dniówki wyciąga.

Już wielu takich było, szarpało tą budowlankę, a potem w wieku 50-55 lat plecy pozrywane, ręce to samo, a do emerytury jeszcze 10-15 lat, emerytury minimalnej oczywiście bo przecież od całości dochodów składek nie odprowadzał tylko minimalna a reszta pod stołem ... Który mądrzejszy to w coś to zainwestował żeby coś mieć na stare lata, a ci mniej rozumni co kasę przebawili zostawali z minimum ... A później płacz bo on całe życie robił i 1500 emerytury ...

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v