Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, Krzysztof81 napisał:

Oczywiście że nie. Nie licząc mundurówki to górnicy, nauczyciele, pracujący ileś tam lat w szczególnych warunkach. Rolnicy bodajże do końca  2017  jak mieli 30 lat płaconego Krusu to mogli przejść na emeryture w wieku 60 lat mężczyźni  i kobiety 55 ale to już nieaktualne.

99 zł kosztują, nie pomyłka z dostawą, tak  78.99 https://allegro.pl/oferta/lampa-robocza-halogen-led-12v-24v-27w-professional-15213431331

Ojciec tak odszedł na wcześniejszą. Miał 36 lat krusu to coś na początku zawrotne 700zl brał na miesiąc. Co tu słychać @gregor1284🤔

54 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Chmury Nie ma a deszcz pada 🙆‍♂️🤩

20240904_155757.jpg

Oddaj jak nie pasuje 😀

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, slawek74 napisał:

a to u mnie jest jeszcze kilka ha do ogarnięcia...pomożesz 🤔

Ale tylko z grabiami mogę wpaść...

Tylko że ...nie opłaca sie 😆

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Buszmen11 napisał:

Popatrz w zeszłym tygodniu wyszło u mnie 68 roboczogodzin. Odstaję od średniej.  Idąc tym tokiem myślenia tydzień teraz mogę leżeć 😁

Albo lubisz być dymany, albo myślisz, że masz zdrowie z żelaza i zwojujesz świat. Pracuj tak dalej a starość szybko Cię dopadnie.

4 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał:

Urzedasy to mają lux życie , siedzą w klimatyzowanych pomieszczeniach i tylko narzekają 

A kase każdy by chciał brać 

Skoro mają tak za***iście, to czemu nie pójdziesz, tam do pracy? A tam trzeba wykonywać polecenia nie zawsze mądrego szefa i słuchać roszczeniowych petentów, którym wszystko się należy.

4 godziny temu, jahooo napisał:

gdyby nie urzędnicy, nie byłoby potrzeby ani naliczać, ani kontrolować, a i podatki byłyby niższe

Myślałem, że Ty trochę rozsądniej myślisz? Od kiedy to urzędnicy uchwalają przepisy i rozporządzenia wg których muszą pracować.

Edytowane przez jacor73
Opublikowano
50 minut temu, Leszy napisał:

Toć to rolnicy są z litery prawa. Od jednego nawet agregat kupowałem kiedyś. Może większe hodowle to mają własność jakiejś spółki, ale np. mogą je stawiać normalnie na ziemi rolnej. 

W skrócie -Zależy wg jakiej ustawy i na potrzeby czego. Wg ustawy o ubezpieczeniach społecznych 

Tak 

Wg ustawy o ustroju rolnym i tak i nie xd

Opublikowano
12Pafnucy napisał:

54 minuty temu, slawek74 napisał:

a to u mnie jest jeszcze kilka ha do ogarnięcia...pomożesz 🤔

Ale tylko z grabiami mogę wpaść...

Tylko że ...nie opłaca sie 😆

dawaj z grabiami 😁 a czy się opłaca to się okaże 🤭😁🤣🤣🤣

Opublikowano
31 minut temu, PAN88 napisał:

Ojciec tak odszedł na wcześniejszą. Miał 36 lat krusu to coś na początku zawrotne 700zl brał na miesiąc. Co tu słychać @gregor1284🤔

Oddaj jak nie pasuje 😀

A nic. Coś tam się kłóciem później nie I tak w koło. Ryśkowi traktor się zepsuł a Pjoter z Pafnucym kartofle wykopali

Opublikowano
1 minutę temu, jacor73 napisał:

Albo lubisz być dymany, albo myślisz, że masz zdrowie z żelaza i zwojujesz świat. Pracuj tak dalej a starość szybko Cię dopadnie.

Skoro mają tak za***iście, to czemu nie pójdziesz, tam do pracy? A tam trzeba wykonywać pole nie zawsze mądrego szefa i słuchać roszczeniowych petentów, którym wszystko się należy.

Myślałem, że Ty trochę rozsądniej myślisz? Od kiedy to urzędnicy uchwalają przepisy i rozporządzenia wg których muszą pracować.

Pracowałeś kiedyś w korporacji? IWesz, jakie zasady nią rządzą i jak działa ? Myślisz, że procedury piszą dyrektorzy ? Czy może zwykli pracownicy na ich polecenie ?

Tak samo jest z przepisami. Począwszy od regulaminów i dalej wzwyż pisza to pracownicy, podpisują kierownicy a potem zatwierdzają dyrektorzy czy ministrowie. I uwierz mi, żaden urzędnik niewymyśli niczego, co wyeliminowało by go z gry. Co najwyżej jeszcze dołoży pracy, żeby wykazać, jaki jest niezbędny i zajęty.

Widziałeś ostatnio jakies ułatwienie w urzędzie, dzięki któremu mogli zwolnić np 5% urzędników ? Boja przez prawie 40 lat moich batalii z urzędami - ani razu. Za to co i rusz nowa papierkologia dla obywateli

Na przykład - od nowego roku rejestr wszystkich zabiegów chemicznych wykonywanych przez rolnika z dokładnym opisem, dawką środka, numerem zezwolenia, nazwą producenta, datą dopuszczenia itp., fazą BBCH rośliny i pewnie jeszcze wiele innych nieistotnych dla rolnika pierdół, bo aktów wykonawczych jeszcze nie ma

Opublikowano
jacor73 napisał:

5 godzin temu, Buszmen11 napisał:   Popatrz w zeszłym tygodniu wyszło u mnie 68 roboczogodzin. Odstaję od średniej.  Idąc tym tokiem myślenia tydzień teraz mogę leżeć 😁 Albo lubisz być dymany, albo myślisz, że masz zdrowie z żelaza i zwojujesz świat. Pracuj tak dalej a starość szybko Cię dopadnie.

kiedyś w zakładach mięsnych miałem 250goszin w miesiącu powiem krótko ,,nie opłaca się,, 🤣🤣🤣

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Rysiu chyba łursusa intensywnie robi bo milczy od rana 🤔

Że nawet w przerwie na kawę nie zagląda🤔 żeby go nie przycisnął. @12Pafnucy weź no jedź , motorem zarycz przed bramą i zobacz czy wyjrzy z garażu.

14 minut temu, slawek74 napisał:

kiedyś w zakładach mięsnych miałem 250goszin w miesiącu powiem krótko ,,nie opłaca się,, 🤣🤣🤣

O panie, to wiadomo gdzie żeś się tak dorobił. Ja nigdy w robocie nie przekroczyłem 200

Edytowane przez 6465
Opublikowano
12 minut temu, 6465 napisał:

Że nawet w przerwie na kawę nie zagląda🤔 żeby go nie przycisnął. @12Pafnucy weź no jedź , motorem zarycz przed bramą i zobacz czy wyjrzy z garażu.

Jak trzeba to mogę podjechać zobaczyć....ale najzwyczajniej w świecie mi się nie chce😂 Jakoś nie jestem na bieżąco ostatnio....Tomek rzuciłeś robotę?

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Jak trzeba to mogę podjechać zobaczyć....ale najzwyczajniej w świecie mi się nie chce😂 Jakoś nie jestem na bieżąco ostatnio....Tomek rzuciłeś robotę?

Noo. Że tak powiem sama się skończyła. 🤷 Szukam czegoś. Ale jakoś mało ambitnie bo mi nie chce za bardzo. Chyba się już w życiu napracowałem. Pasowała by taka jak ty masz, iść odpocząć i wrócić pracować w gospodarstwie.

Edytowane przez 6465
Opublikowano

No i popadało....tyle co nic...Ale statystycznie....dzisiejszy dzień z deszczem...😆

23 minuty temu, 6465 napisał:

weź no jedź ,

Nie opłaca sie....

6 minut temu, 6465 napisał:

Chyba się już w życiu napracowałem. Pasowała by taka jak ty masz, iść odpocząć i wrócić pracować w gospodarstwie.

Kurna...biedronka blisko, tam byś się nie zahaczył?

Opublikowano
6465 napisał:

14 minut temu, slawek74 napisał: kiedyś w zakładach mięsnych miałem 250goszin w miesiącu powiem krótko ,,nie opłaca się,, 🤣🤣🤣 O panie, to wiadomo gdzie żeś się tak dorobił. Ja nigdy w robocie nie przekroczyłem 200

taa tam odcisków nie szło się dorobić bo mięso miękie 🤦 mie opłaco się 🤣🤣🤣

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v