Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6465 napisał:

1 minutę temu, szymon09875 napisał:

Dwie różne maszyny. Bezorkowiec lepiej pomiesza, ale pług dlutowy z podeszwą sobie lepiej będzie radził. 

Pług dlutowy to taki nie głębosz nie bezorkowiec. Elementy robocze drogie, koń musi być konkretny też do tego. 

Ja osobiście tych pługów nie uważam. Bardziej mi odpowiada głębosz konkretny. Lepszą robotę zrobi, a mieszać nie ma po co 

Tak się zastanawiam żeby może jakiego grata do bezorki kupić i nie wiem co lepsze. Pługiem dlutowym w tym roku mi zrobili 10ha pod kuku. Na głębokość 35-40cm. Po tym poleciałem talerzowką i siew. 

najlepiej kupić jedno i drugie

Opublikowano

U mnie pada wieje grzmi tak grzmoty wala, że aż mnie w kolanie kłuje 

Opublikowano
6 minut temu, Łolek napisał:

Połowa mogła by u mnie spaść 

Jutro szybko z rana w interesach ruszyć potem szybko mulczera po qq i wsio pod ozime i łubin do talerzowanie bo ło 

5 minut temu, galan99 napisał:

Suszowego nie potrzeba wypłacać . Wody  nie braknie .

W nocy i jutro ma jeszcze padać ale jak nie będzie to jutro wieczorem tu się będzie kurzyć...

3 minuty temu, 6465 napisał:

A unie tyle co nic. Tyle że asfalt mokry 

Na radarze patrząc to bardziej na północ poszło. Co do tego bezorkowca to znajomy kupił do Reni 150 kunia 3m runer. Po ziemniakach na 25cm idzie elegancko ale po pszenicy już czuję 

17239921437072271186434326966914.jpg

Opublikowano
Łolek napisał:

Przed chwilą, superfarmer02 napisał:

Ehhh... Za PiSu takich deszcze nie było... 

Połowa mogła by u mnie spaść 

za pisu pewnie by spadło 🤭🤣🤣🤣

jacus napisał:

7 godzin temu, Agrest napisał:

Miałeś marzenie podróży koleją transsyberyjską.  Miałbyś czas i pieniądze, tylko co w tych czasach? Czy nie była by podróż w jedną stronę? Byś bił króliki i gotował w guagu dla reszty turystów😜

gdzies w internetach czytalem o takiej podrozy- chlopaki bardzo zachwalali.ale to bylo przed wojna..

6 godzin temu, 12Pafnucy napisał:

Przy okazji ...

Widzę teraz przy niektórych autach taki pasek gdzieś w zderzaku....

Co to i po co?

gdy wyciagam ludzi be zwyobrazni to czesto nawet nie wiedza gdzie jest wkret do holowania.

4 godziny temu, Agrest napisał:

Chyba z Małopolską pomyliłeś. Wszystko po za to Polska C i D.  Bród smród kiła i mogiła🤣

A na poważnie to co cię urzekło?

Może na Solec leciałeś przez Raj i krajobraz Józefowskich kamieniołomów wapiennych po drugiej stronie Wisły podziwiałeś?

wlacz tvp sport- to sobie poogladasz.. tylko nie zazdrosc za bardzo..

2 godziny temu, radekz200 napisał:

kurła widziliście Franciszek Smuda nie żyje 

to nie moja bajka ale wybitnym trenerem byl

2 godziny temu, MonteChristo napisał:

Pewno powikłania poszczepienne 

zaloz foliowa czapeczke bo ci slonko grzeje

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Weź załóż jakąś koszulkę cieciuritas żebyśmy cię poznali, bo pewnie sporo dziadów takich jak ty będzie machać xD 

szkoda ze cie bie nie bedzie -kazdy by rogacza rozpoznal 😂

33 minuty temu, 6465 napisał:

W życiu. 3m robił koniem 300km.

No tam już od zeszłych żniw nie ruszane.

do valtry zalozyli takiego to brakuje mocy.. 

ma zbierałeś tych pustych bidonów 🤔 do pracy na herbatę będziesz miał 🤣🤣🤣🤦

12Pafnucy napisał:

Gregor które moje?

IMG_20240818_154447.jpg

dbaj o choresterol 🤭😁

• Haha 1
Opublikowano
24 minuty temu, slawek74 napisał:

za pisu pewnie by spadło 🤭🤣🤣🤣

ma zbierałeś tych pustych bidonów 🤔 do pracy na herbatę będziesz miał 🤣🤣🤣🤦

dbaj o choresterol 🤭😁

nie wiem czy wiesz ale sa czajniki i to elektryczne nawet ..

8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

@jacus oglądałem TdP i na prawdę nie widziałem kiedy niby miało być to bogactwo, nic lepszego niż w Polsce C nie widziałem, a często była jeszcze gorsza bida, mają rację że u was Golicja i Głodomeria .

to zmien dilera-po poprzednim towarze miales lepsze wizje..

jakos nie moge zrozumiec ze o waszego bogactwa jakos nie chca jechac ... w czym gorsze mazowsze, lubelskie czy lodzkie od malaopolski.ba nawet lepsze .. 

rok w lubelskie pojechali i tyle a tak to ile lat juz jezdza w kolo malopolski ?? 

taki kolarz to nawet wc nie potrzebuje-wiem ze u was z tym problem ,tylko leje na sfalt .

Opublikowano (edytowane)

Kurna, aż skróciłem przejażdżkę 🏍️, bo groźnie to wyglądało, a tu się wszystko ....rozłazi...

...no jednak jest i woda..

Warto było auto umyć....

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Kilka lat temu. 

Po talerzowanym to byle drapką zrobisz. Tylko że to bez sensu jeździć po dwa razy i palić paliwo. Do rego 2 belkowy z podcinaczami robi w miare jak nowe podcinacze. Zetrą się trochę i ziemia nieruszona. Pożyczyłem kiedyś od kolegUnie Kosa. Dzięki bardzo za ten wynalazek. Teraz mam starego Vaderstada 3 belkowego  i robota idzie.

Opublikowano

Talerzowane było pewnie jesienią po zbiorze kukurydzy, a wiosną obornik i mieszane agregatem. Tak samo jakbyś zerwał ściernisko, a za jakiś czas zaorał. Przejazdów wcale nie więcej. 

8 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Po talerzowanym to byle drapką zrobisz. Tylko że to bez sensu jeździć po dwa razy i palić paliwo. Do rego 2 belkowy z podcinaczami robi w miare jak nowe podcinacze. Zetrą się trochę i ziemia nieruszona. Pożyczyłem kiedyś od kolegUnie Kosa. Dzięki bardzo za ten wynalazek. Teraz mam starego Vaderstada 3 belkowego  i robota idzie.

Opublikowano
10 minut temu, Krzysztof81 napisał:

U siebie tylko talerzówką robiłem  te unijne poplony co miały po ponad metr w listopadzie.  Dwubelkowiec z podcinaczem ładnie robi gdy ma szybkość. Widzę to po zmianie konia na większy. Fakt że jakichś zwięzłych gleb nie mam. W paliwie lepiej wychodzi niż bawić się w tradycyjną orkę i uprawę agregatem

Opublikowano
35 minut temu, jacus napisał:

jakos nie moge zrozumiec ze o waszego bogactwa jakos nie chca jechac ... w czym gorsze mazowsze, lubelskie czy lodzkie od malaopolski.ba nawet lepsze .. 

Bo może u nas są normalne, płaskie tereny nadające się do rolnictwa a nie jakieś górki dołki które ciężko uprawiać i przez to ludzie muszą uciekać na cieciówki bo z gospodarstwa nie idzie się utrzymać ?

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v