Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

Ogólnie to dwóch braci pracuje na gospodarstwie. Kłótnie są, ale do rękoczynów jeszcze nie doszło 😂. Póki rządzi mama, to idzie dobrze. A co będzie dalej, to się zobaczy. Mnie tylko interesuje praca przy zwierzętach, polem zajmuje się drugi brat. A trzeci do pomocy, tu i tam 😁

Leszek kobiety szukaj bo czas leci 

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Leszy napisał:

Pracownika zawsze można zwolnić. Nie jeden się przekonał, że bez aktu notarialnego to dla niby najbliższych nic nie znaczy. Nie twierdzę, że mogą mieć złe rodziny. Jednak trzeba by było się zabezpieczyć na wszelkie możliwości. 

Niedaleko ojciec synom po 10 tyś kładzie co miesiąc. Co z tym robią, ich sprawa. Zasuwają na obrotach, każdy już na swojej chalupie siedzi. Każdy też może odejść. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Uziu92 napisał:

dziś się dowiedziałem że właśnie aktualny dzierżawca zostawił po 2 sezonach 25 ha pola na mojej wsi, także znów jest szansa rozwoju ale czy warto ?

@slawek74 poradź koledze że się nie opłaca 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
szymon09875 napisał:

2 minuty temu, Uziu92 napisał:

wolę 5 ha porządnej ziemi jak 25 piachu, z 5 będę miał więcej plonu jak z 25, do tego roboty 5 razy mniej, mniej kosztów i paliwa.

Ja ostatnio miałem propozycje wzięcia 16 ha ziemi podobnej do tej co te 25 ha u ciebie. 

Jak mi powiedział 2500 za ha to życzyłem powodzenia.

Na swojej ziemi w tym roku na życie jakbym miał sprzedać je w obecnej cenie to trochę poniżej kosztów by wyszło, a gdzie jeszcze 1500 dopłacić 🤔

żyto 550 😁 weź to zepnij... trzeba 5 ton oddać na dzierżawę 🤦a nakososzz 2 przy suszy. 🤷

• Like 2
Opublikowano
28 minut temu, Uziu92 napisał:

trzeba negocjować, ale to ziemię żytnie w przewadze, chłopaki utopili bo poszedł pierwszego roku rzepak a drugiego pszenica, w tamtym roku rzepak utopili agregatem i mało co urosło a w tym pszenicę wypaliło i plony liche, tam siać żyto, owies albo ewentualnie pszenżyto.

pytanie ile to kawałków i czy możesz wziąć lepsze /sąsiadujące z twoimi  , jak weźmiesz to zaraz dłużej zejdzie robota , za wymianą albo dobraniem sprzętów większych trzeba sie rozejrzeć i qń z  prawie 200qni by sie przydał do obskakiwania tego wszystkiego 

Opublikowano
54 minuty temu, Uziu92 napisał:

nie pamiętam żeby tam kiedyś rosła, to mozaika, kawałek lepszej gleby może 4 klasa a reszta 5-6 z przewagą 6, do tego jeszcze dość górne pole. Pali jak na Saharze jak przyjdzie upał i susza.

Qq będzie byle pH dobre było 

Opublikowano
3 minuty temu, HF86 napisał:

Niedaleko ojciec synom po 10 tyś kładzie co miesiąc. Co z tym robią, ich sprawa. Zasuwają na obrotach, każdy już na swojej chalupie siedzi. Każdy też może odejść. 

Różne ludzie mają układy. Nie każdemu to samo pasuje. Jednak dla porównania. Na dzierżawach ludzie kasę też robili, ale to trochę jak życie na beczce prochu. Bo odebrać to zawsze można. 

Opublikowano
6 minut temu, kris91 napisał:

Znachor na zoom, poszaleli 😅😅😅😅😅😅

Zostaw tą medycynę. 

Przestarzałe to trochę, lepiej Hausa po oglądaj 😁

Opublikowano
15 minut temu, gregor1284 napisał:

Toć my nie takie ostatnie żeby z pustymi rękami iść 

Gospodarza jeszcze napoić trzeba 🙃

10 minut temu, gregor1284 napisał:

Zaraz tam durnego. Trza się rozwijać 

Ototo.

"Kto się nie rozwija ten się cofa"

"150ha mamy i z żoną oboje na etacie bo bym nie wyżyli. To wszystko przez łukarine!!" 

😁

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Łolek napisał:

Tak, przyjdzie susza, przy dobrych wiatrach 8 ton na mokro po 450 ... A na glebach sosnowych susza szybko atakuje ... Nasiona, siew, kombajn i 1500 nie ma, do tego nawozy, herbicyd, uprawa ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Uziu92 napisał:

żyto 550 😁 weź to zepnij... trzeba 5 ton oddać na dzierżawę 🤦a nakososzz 2 przy suszy. 🤷

Odrazu widać żeś z wyższą matematyką na bakier 

Nie jesteś dobrym gospodarzem który ma kolegów handlowców 

Ludzie nic dalej nie liczą, robią koszta bo jakoś to będzie a później płacz 

I to dziwne przekonanie że rolnik to z lepszej gliny od przedsiębiorcy

I to tłumaczenie że gospodarstwo jest budowane pokoleniami a firma to co innego 

Edytowane przez Karol6130
  • Haha 4
Opublikowano
1 minutę temu, Łolek napisał:

QQ bedzie jak bedzie woda  , z resztą to wszystkich upraw sie tyczy , 

jak przez lata dziadowane to nikt nic nie nakosi , na pociętą słome z mniej wymagających zbóż pulpe da to w nastepnych latach o bardziej wymagające uprawy  można sie pchać  

Opublikowano
3 minuty temu, Leszy napisał:

Różne ludzie mają układy. Nie każdemu to samo pasuje. Jednak dla porównania. Na dzierżawach ludzie kasę też robili, ale to trochę jak życie na beczce prochu. Bo odebrać to zawsze można. 

Zdrowiej taki układ, jak przepisać w młodych latach i chodzić pod dyktando zięcia, czy synowej i się prosić o parę groszy bo się chce np młodsze dzieci trochę wyprawić. 

Albo już kąta brak w chalupie, bo młode gniewne i rozwojowe 🤣

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

No to balanga

Wesele za P0nad 100 000

Screenshot_20240817_152855_com.android.gallery3d_edit_1390884584440365.jpg

Ale, że Cię zaprosili 🙆 

Ze stówę choć dałeś w kopertę?

Czy jęczmienia w skarpecie 🤔

Edytowane przez pedro2
  • Haha 4
Opublikowano
konteno napisał:

28 minut temu, Uziu92 napisał:

trzeba negocjować, ale to ziemię żytnie w przewadze, chłopaki utopili bo poszedł pierwszego roku rzepak a drugiego pszenica, w tamtym roku rzepak utopili agregatem i mało co urosło a w tym pszenicę wypaliło i plony liche, tam siać żyto, owies albo ewentualnie pszenżyto.

pytanie ile to kawałków i czy możesz wziąć lepsze /sąsiadujące z twoimi  , jak weźmiesz to zaraz dłużej zejdzie robota , za wymianą albo dobraniem sprzętów większych trzeba sie rozejrzeć i qń z  prawie 200qni by sie przydał do obskakiwania tego wszystkiego 

te konie co mam to i 100 ha obskocza, maszyny też mam jako takie, jedynie kombajn idzie do wymiany bo już zdrowie mi siadło i nie mogę robić przy otwartym oknie.

Karol6130 napisał:

7 minut temu, Uziu92 napisał:

Odrazu widać żeś z wyższą matematyką na bakier 

Nie jesteś dobrym gospodarzem który ma kolegów handlowców 

Ludzie nic dalej nie liczą, robią koszta bo jakoś to będzie a później płacz 

I to dziwne przekonanie że rolnik to z lepszej gliny od przedsiębiorcy

I to tłumaczenie że gospodarstwo jest budowane pokoleniami a firma to co innego 

a jaką tu matematyka ? oddać dopłatę i 2500 zł to trzeba by kosić 8-10 pszenicy albo 5-6 rzepaku to dopiero coś tam zostanie dla siebie inaczej dokładka. Jeszcze jak się ma swój sprzęt że samemu się wszystko zrobi i skosi, ale jeszcze weź kombajn zapłać czy siew to już dokładka na bank.

• Like 2
Opublikowano
49 minut temu, Karol6130 napisał:

Robiłem, robię i będę robił 

Ja już coraz dalej od tego całego kościoła i jego zwyczaju

Zobaczysz coś dz-dzież coś strzeli nie będziesz mógł się ruszyć pracować i wtedy będziesz myślał po co to mi było.

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Strongman napisał:

Zobaczysz coś dz-dzież coś strzeli nie będziesz mógł się ruszyć pracować i wtedy będziesz myślał po co to mi było.

od braku kościoła prędzej bania wysiada a nie fizycznie, do tego patrzeć jak klechom z nic nie robienia żyje sie lepiej jak ludziom z harówy , i jeszcze stać ich pociupciać choć nie POwinni

Opublikowano
7 minut temu, HF86 napisał:

Zdrowiej taki układ, jak przepisać w młodych latach i chodzić pod dyktando zięcia, czy synowej i się prosić o parę groszy bo się chce np młodsze dzieci trochę wyprawić. 

Albo już kąta brak w chalupie, bo młode gniewne i rozwojowe 🤣

Widać nie ma idealnego rozwiązania. Jednak strona bez własności zawsze będzie tą słabszą. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v