Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał:

A jeszcze co do socjalu, to czy np MR lub PROW bądź nawet te ekoschematy lub inne dofinansowania to nie są przypadkiem rzeczy rodzące zachowania o cechach patologicznych🤔

A pewnie że podjeżdża pod patologię. 

• Like 1
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

2 minuty temu, Qwazi napisał:

A jeszcze co do socjalu, to czy np MR lub PROW bądź nawet te ekoschematy lub inne dofinansowania to nie są przypadkiem rzeczy rodzące zachowania o cechach patologicznych🤔

Też jest, w ten sposób nas trzymają na smyczy ... Czy nie dużo lepiej by było gdyby za nasze produkty była godna płaca i byś kupował co chcesz a nie to na co pozwolą. A i młodych by nie trzeba było zachęcać jakby z wsi można było godnie żyć ...

nie zawrócisz kijem wisły... można sobie tylko pogadać ... to ci ponad partiami i ponad kontynentami nami grają i ksrty rozdaja a my musimy nauczyć się z tego co możemy korzystać...

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

nie zawrócisz kijem wisły... można sobie tylko pogadać ... to ci ponad partiami i ponad kontynentami nami grają i ksrty rozdaja a my musimy nauczyć się z tego co możemy korzystać...

Bo kupili tą głupią większość pieniędzmi do ręki i im to pasuje ...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, slawek74 napisał:

może Ty to tak postrzegasz...🤔 ale spełnić wymagania w prow to już trzeba się wysilić i pracować a nie za darmo...

Szukali  dzierżaw brali na papier na 10lat po to żeby większe maszyny dostać. Na tych dzierżawach siali łubin i słonecznik 🌻 nigdy nie odchwaszczanie. A maszyny stały nie używane pod wiatą. Po 10 latach oddali ziemię zajebaną chwastami a maszyny sprzedali z zyskiem 200%. 

Edytowane przez 6465
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, 6465 napisał:

A pewnie że podjeżdża pod patologię. 

Gdyby mleko było po 4zl, ziarko po 1100-1400 w zależności od gatunku itd itp to nie było by to potrzebne bo sami byśmy sobie zarobili na ten sprzęt ... Mówię o cenach przy obecnych kosztach produkcji .

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
14 minut temu, Qwazi napisał:

Oczywiście że tak.

• Like 2
Opublikowano
13 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Też jest, w ten sposób nas trzymają na smyczy ... Czy nie dużo lepiej by było gdyby za nasze produkty była godna płaca i byś kupował co chcesz a nie to na co pozwolą. A i młodych by nie trzeba było zachęcać jakby z wsi można było godnie żyć ... Wtedy ten pracowity by się rozwijał bez problemu a patus jak był patusem tak by nim był ... Im mniej socjalu tym lepiej, ludzi trzeba zachęcać do pracy a nie do wyciągania łapy po pieniądze ...

O widzisz Tomek...tutaj się zgadzamy🤝

Opublikowano
32 minuty temu, HF86 napisał:

Nigdy nie pobierałem i pobierał nie będę. 

Patol jarek nie potrafił w ustawie zastrzec że są to pieniądze na utrzymanie dziecka i teraz jest to bonus dla mamusi po rozwodzie, bo ojciec w alimentach musi pokryć ponad 50 % utrzymania dziecka. 

800 plus nie jest w tym ujęte. 

Trzaskam alimenty każdego miesiąca regularnie. 

Opiekuję się młodą prawie w połowie, kupuję jej wszystko, ale żeby w tym sądowym kuwidolku otrzymać opiekę naprzemienną to potrzeba zgodę mamusi. 

Jak myślisz, zgoda jest?

Współczuję.

Okropnie hvjowa sytuacja.

Mam dwóch kolegów takich. Co ja się tam nasłucham zawsze. Non stop wojna, sądy, matka kvrwiszon, pół województwa ją dobrze zna, a wg sądu oczywiście ojciec niedobry. 

Mamusia ma bogatą rodzinkę, wynajęli detektywa żeby wyciągał brudy na ojca.

Z piwem gdzieś się pokazał, zaraz zdjęcia 

Sam napieprza przy krowach, czasami nie ogarnia, w sądzie nawet wyciągnęli hvjowe wyniki z mleczarni. 

Jeszcze szczęście, że się nie zdążyli ożenić. Córkę na razie wydziedziczył bo w razie nieszczęścia mamusia by ro***bała w 5 minut wszystko 

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

Nigdy nie pobierałem i pobierał nie będę. 

Patol jarek nie potrafił w ustawie zastrzec że są to pieniądze na utrzymanie dziecka i teraz jest to bonus dla mamusi po rozwodzie, bo ojciec w alimentach musi pokryć ponad 50 % utrzymania dziecka. 

800 plus nie jest w tym ujęte. 

Trzaskam alimenty każdego miesiąca regularnie. 

Opiekuję się młodą prawie w połowie, kupuję jej wszystko, ale żeby w tym sądowym kuwidolku otrzymać opiekę naprzemienną to potrzeba zgodę mamusi. 

Jak myślisz, zgoda jest?

Znam identyczny przypadek. A te sądy to jakiś cyrk. Ojciec nie ma nic do gadania. Matka choć najgorsza to i tak wszystko wywalczy.

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

14 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Darmowe przedszkole jak pracuje dwoje rodziców, płatne jak tylko jedno, bo jak Karyna nie pracuje to niech się opiekuje dzieciakiem, takich rzeczy trzeba a nie 800+ nie ważne czy się stoi czy się leży ...

Czy się leży czy się stoi tuska złodzieja się wydoi

to się tylko Tobie tak wydaje @rolniku1973

• Like 1
Opublikowano

Ślubu nie mieli. Ale na wychowywanie dziecka pół na pół mamusia się nie zgodziła i chłopak płaci duże alimenty.a dzieciaka widzi na weekend co dwa tygodnie. Jak go zabiera do siebie to wiezie na zakupy po buty i ubranie bo chłopak by obdarty chodził. A mamusia uj wie na co wydaje 800+ i alimenty.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, wojtal24 napisał:

to się tylko Tobie tak wydaje @rolniku1973

Musi czymś tłumaczyć swą niechęć do pracy...

Za PiS też nie musiał robić, bo mu PiS da...

Teraz nic nie robi w ramach protestu...😆

• Haha 1
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

14 minut temu, Qwazi napisał:

Ale Tomek się cały czas trzyma tego, że to na wódkę dla patologii. A  jeśli tak popatrzeć na samą Łęczycę to jest tych patologicznych rodzin może z 10 na ul. Kopalnianej i drugie tyle na Sienkiewicza i pobliskich razem licząc. Dzieci tak średnio pewnie wyjdzie troje w każdej z tych 20 rodzin. Wychodzi na to, że po Tomkowemu 60 świadczeń 800+ idzie w tym mieście miesięcznie na patologię, chociaż te pieniądze też wracają do budżetu w podatkach, bo ci ludzie również kupują jedzenie czy ubrania, a nawet tą wódkę, która też nakręca obrót gospodarczy. A ile poza tymi dwudziestoma rodzinami jest dzieci w tym mieście, gdzie co najmniej jedno z rodziców pracuje, a z reguły oboje. Wystarczy rano przejechać się ul. Belwederską i poparzeć ile dzieci jest przywożonych do przedszkoli i żłobka. Z tym przeznaczaniem 800+ na wódkę to jest uczepienie jak pchła psiego ogona. Obecnie wg mnie to rodzin patologicznych praktycznie nie ma, w porównaniu do tego co było 20-25 lat temu. Np we wspomnianej Łęczycy ul. Wojska Polskiego, Kilińskiego, Sienkiewicza, Pl. Kościuszki, owa Kopalniana i Sienkiewicza to były praktycznie w 100% zamieszkiwane przez takich ludzi🤷. Po 22 to tam się ludzie bali na ulicę wyjść. Codziennie uliczna impreza do rana

Zamiast kasy do ręki dać darmowe żłobki i przedszkola, posiłki w szkołach za darmo i moment się odetnie patole od kasy ... 

Tomek a myślisz że oni już tego nie mają jeszcze im węgiel na zimę dadzą i rachunki za światło zaplaci opieka

• Like 1
  • Sad 1
Opublikowano
5 minut temu, 6465 napisał:

Znam identyczny przypadek. A te sądy to jakiś cyrk. Ojciec nie ma nic do gadania. Matka choć najgorsza to i tak wszystko wywalczy.

Nie zgodzę się z Tobą bo to od sędzi zależy.

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, slawek74 napisał:

może Ty to tak postrzegasz...🤔 ale spełnić wymagania w prow to już trzeba się wysilić i pracować a nie za darmo...

I w ten właśnie sposób jesteś marionetką w rękach urzędników...będziesz biegał, skakał i aportował, aby tylko dostać dofinansowanie. Oni będą się szarogęsić w Twoich planach i zamierzeniach, a Ty będziesz je pod ich zachcianki zmieniał. Gdzie Twój honor i Twoja wolność🤔. Poszły do kąta, bo urzędaski powiedzieli, że dadzą Ci pieniążki, jak postawisz oborę fundamentami do góry. A Ty postawisz, bo Twoim celem są pieniążki od tych urzędasków. A na koniec się okaże, że gdybyś tych pieniążków nie brał, a logicznie gospodarzył też byś to wszystko ogarnął bez dofinansowań. A że je wziąłeś, to się naskakałeś jak pajacyk, a zarobili na Tobie wszyscy, którzy Ci tą oborę do góry nogami projektowali, budowali, odbierali i dostarczali na nią materiały. Idź do pierwszego z brzegu dealera i powiedz, że chcesz dany ciągnik dziś za gotówkę, zobaczysz ile Ci zejdą z ceny. A powiedz, że na program to ile wtedy zejdą. Wiesiek się brandzlował o drobne. A z drugiej strony powiedz a agencji, że masz w d..ie ich pieniądze, jak im coś nie pasuje. Zgłupieją i będą za Tobą latać. Sytuacja się odwróci. Najgorsze dla nich jak chłop nie chce pieniędzy. Wtedy system nie działa. A musi działać. I po co musi działać 🤔

Pisałem ogólnie. Sławek nie bierz tego indywidualnie do siebie. Po prostu forma odpowiedzi taka mi się przybrała. A dokładnie takie mam odczucia, jak rozmawiam i patrzę na tych wszystkich dofinansowanych gospodarzy. Zero godności. Pieniądz ponad wszystko. Ciśnie mi się epitet, ale wychowanie nie pozwala go napisać...

Nie będę cytował wszystkich, którzy się odnieśli dobrego co napisałem...

Edytowane przez Qwazi
  • Like 6
  • Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, 12Pafnucy napisał:

Musi czymś tłumaczyć swą niechęć do pracy...

Za PiS też nie musiał robić, bo mu PiS da...

Teraz nic nie robi w ramach protestu...😆

P0fnucy co ty z tym nierobieniem

Na czym ono P0lega

Bo ja nie P0jmuje

Opublikowano
6 minut temu, 6465 napisał:

Ślubu nie mieli. Ale na wychowywanie dziecka pół na pół mamusia się nie zgodziła i chłopak płaci duże alimenty.a dzieciaka widzi na weekend co dwa tygodnie. Jak go zabiera do siebie to wiezie na zakupy po buty i ubranie bo chłopak by obdarty chodził. A mamusia uj wie na co wydaje 800+ i alimenty.

Alimenty to współuczestnictwo w pieczy nad dzieckiem. Nikt nie powiedział, że to jest tylko i wyłącznie określona kwota pieniędzy przekazywana matce...

Nie wiadomo, jaka jest dokładnie sytuacja tego chłopaka. Mamy jednostronną relację. Wiem, że zwykle nie wszystko jest znane osobom postronnym. Takie rozstrzygnięcia zwykle są też powodowane tym, że ojcowie nie do końca właściwie walczą o swoje prawa

Opublikowano
8 minut temu, Rolnik1973 napisał:

P0fnucy co ty z tym nierobieniem

Na czym ono P0lega

Bo ja nie P0jmuje

A co robisz? Non stop leżing. Boisz się obcięcia wszelkich dopłat, dofinansowań bo wtedy będziesz tak cienko pierdział, że do roboty się będziesz musiał zabrać. 15ha piachu, bez hodowli cię nie utrzyma i jestem całkowicie za tym żeby ci zabrali wszystko co dostajesz i żebyś ruszył tyłek na etat.

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Qwazi napisał:

Nie będę cytował wszystkich, którzy się odnieśli dobrego co napisałem

Bo najłatwiej jest straszyć zabraniem zabawki, a nie że można jej nie dostać...

Żeś Pan troche przejaskrawil, ale trochę racji masz.

Jednak wielu by nadal końmi robiło gdyby nie te ...."podarowane" zabawki.

Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

A co robisz? Non stop leżing. Boisz się obcięcia wszelkich dopłat, dofinansowań bo wtedy będziesz tak cienko pierdział, że do roboty się będziesz musiał zabrać. 15ha piachu, bez hodowli cię nie utrzyma i jestem całkowicie za tym żeby ci zabrali wszystko co dostajesz i żebyś ruszył tyłek na etat.

👍🏅🤝

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

To napisz co ja dostaje? 

Opublikowano
11 godzin temu, Qwazi napisał:

Rano nam Rochu musi ten sen opowiedzieć 

Muszę was rozczarować. Nie przyszła ani tej nocy ani żadnej innej. Jak już to raczej mam koszmary związane z szkołą. Końcówka roku szkolnego, ważne egzaminy, a ja kompletnie nie przygotowany

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v