Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 29.02.2024 o 20:17, jacus napisał:

wyruszyla w pole wiara.. ja jutro ruszam na piasek. lubin na doplaty sieje. kurna pojdzie amazonka w miare rowno ?  troche od miedzy recznie trzeba bedzie dosiac..zeby agencja sie nie czepiala. 

19 minut temu, jacus napisał:

cos doszlo pewnei ze 220 juz jest ..

Szybko...

Opublikowano
54 minuty temu, 12Pafnucy napisał:
1 godzinę temu, jacus napisał:

cos doszlo pewnei ze 220 juz jest

Kiedy?

Jacuś co robiłeś w tym roku ciągnikiem i ile czasu Ci to zajęło? I ile zbiorników zatankowałeś?

Opublikowano

za chwile ide do pracy wiec -przez tydzien sie czlowiek odzwyczail..

robilem co chcialem,zajelo tyle ile zajelo. zatankowalem cale paliwo letnie co kupilem na jesien po 5,99 zl a wczoraj juz po 6,79 placilem.. nawet 2 razy skydda dolalem do niego..

zapraszam w lipcu na wczasy nad baltykiem -ustornie morskie.ul.rolna -zebyscie w szoku nie byli ,wtedy pogadamy przy piwie..

i wam radze nieroby wziac sie do roboty..

1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał:

Kiedy?

A ty wiesz ze dwie ostatnie cyfry to po przecinku?😆

bylem pary razy na wegrzech ,ale ni wuja nie znam jezyka. a na nim pisze made in hungary wiec ci nie podpowiem czy to prawda..

1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

Latem byłem w Międzyzdrojach i Świnoujściu to juz było otwarte, bardzo ten tunel poprawił komunikację :o

w tamtym roku stara wybrala cieplejsze rejony- miala pecha ledwo 2 dni bylo 40 w cieniu,ale wtym roku juz mam zarezerwowane niedaleko, wiec na pewno podjade ..

1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

Szybko...

ten lubin nadal w workach lezy-czekam az bociany wszystkie zaby wybiora z wody..

cwoki niejedno pole mam ..

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jacus napisał:

zatankowalem cale paliwo letnie co kupilem na jesien po 5,99 zl a wczoraj juz po 6,79 placilem.. nawet 2 razy skydda dolalem do niego

Dziękuję za tę jakże konkretną i wyczerpującą odpowiedź 🥴

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
7 minut temu, soltys48 napisał:

Sporo

143 brutto wychodzi mi teraz z transportem do domu

Tylko ty jesteś takim łowcą okazji 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Strongman napisał:

tam wyrodku jest ładunek wybuchowy, ten aluminiowy czubek to taka spłonka zapalnik uderza w przeszkoda i zapala ten ładunek co jest w pocisku.

Stukam, stukam i nic, trzeba odrdzewiacza 😅😅😅

Edytowane przez kris91
  • Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, kris91 napisał:

Co to może być? Wygląda jak jakis zapalnik czasowy czy cóś 🤔🤔🤔

20240322_093041.jpg

20240322_093023.jpg

carski zapalnik od szrapnela 122mm, pokręcając te talerzyki ze skalą zmieniało się długość ścieżki prochowej, która powodowała rozerwanie pocisku z kulkami w powietrzu nad głowami  piechoty, z tego powodu w armiach około 1916 roku zaczęto wprowadzać hełmy

Opublikowano
5 minut temu, gregor1284 napisał:

Na kurpiach stosowane było bo tych kulek leży po lasach

wszędzie tam , gdzie toczyły się walki w czasie IWS , bo obie strony powszechnie wykorzystywały ten typ amunicji

z tego powodu, że pocisk rozrywał się w powietrzu, zapalniki, a właściwie opóźniacze nie są zniszczone (zazwyczaj) poza urwanym gwintem, całe są też doły pocisków

Opublikowano
49 minut temu, jacus napisał:

ten lubin nadal w workach lezy-czekam az bociany wszystkie zaby wybiora z wody..

cwoki niejedno pole mam ..

Możesz mieć i 50 ale 220 godzin od początku roku to dosyć dużo biorąc pod uwagę że u was pewnie sezon zaczął się na początku marca a i codziennie nie da robić 

Opublikowano
1 godzinę temu, MonteChristo napisał:

Tylko ty jesteś takim łowcą okazji 

Każdy może w tej cenie kupić. Normalna cena z lasów państwowych 

1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

Z nadleśnictwa, a do odbioru 500m ode mnie... 

Kupione z nadleśnictwa. Od 30km od domu. Rusek przywoził 

Opublikowano
5 godzin temu, stempos1980 napisał:

No wiadomo ale przeważnie wie co komu będzie potrzebne nie znając realia gospodarstwa czyjegoś 

To prawda. Tak samo mnie uświadamiał ze potrzebna jest u mnie miniladowarka a nie wie ile by mnie wyszło przerobienie żeby ładowarką wywalać obornik ale on wie lepiej co dla kogo jest najlepsze. Taki typ człowieka.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

Możesz mieć i 50 ale 220 godzin od początku roku to dosyć dużo biorąc pod uwagę że u was pewnie sezon zaczął się na początku marca a i codziennie nie da robić 

Żeby zrobić 220 mth od początku roku musiałby każdego dnia pracować prawie 3 godz na optymalnych obrotach, lub 20 takich godzin tygodniowo. Nawet zakładając, że na orkę hektara zrobi 3 mth ( co jest moim zdaniem mało prawdopodobne), to musiałby zaorać 82 ha. Jakie jest prawdopodobieństwo, że Jacuś tyle godzin spędził w ciągniku od początku roku? Moim zdaniem nikczemne 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

zatankowalem cale paliwo letnie co kupilem na jesien po 5,99 zl a wczoraj juz po 6,79 placilem..

ja tez w zeszłym tygodniu ostatni kanister 30l z tej promocji wylałem do baka , w lutym były bony w 

auchan 30zł na zakupy za paliwo kupione za 200zł to tez jakieś 150l zapasu jest 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Żeby zrobić 220 mth od początku roku musiałby każdego dnia pracować prawie 3 godz na optymalnych obrotach, lub 20 takich godzin tygodniowo. 

Jacuś po prostu źle odczytuje licznik mtg, zrobił nie 220mth tylko 22,0mth xD A w 22mth akurat zaorał całe swoje włości xD 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
  • Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v