Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, kizak napisał:

kilka cm śniegu ,lekki wiatr ,przy zerze  ,

w tygodniu kupiłem sałatkę z alg japońskich ,ani to nie smaczne ,ani smaczne ,ciężko smak znależdz ,ale przyjemnie się ,,gryzie'' ,ani to miękkie ,ani twarde ,takie w sam raz  ,muszę przyznać nawet na plus .                                     Zadzej jestem na af ,i może odpowiedziałeś nie wiem .  Ale czy sprawdzałeś ten agregat  przy silniczku 3 fazowym ,lub czy obciążałeś jakimś młotem  na dłucie ,czy z obrotów nie schodził . Ja mam takie inne gówno co na nim pisze chyba z 7 kw  ,skąd oni to wzięli to nie wiem ,ale silnika 0,6 kw jedna faza ,sam nie wystartuje ,tak samo 0,6 na 3 fazach . ,silnik chodzi w agregacie ,tylko na sekundę zmniejsza obroty i od razu odcina napięcie . Wiertarki czy młot chodzi ,ale wolniej i napięcia nie odcina  . Jak ten ,,samogaz'' w czasie obciążenia trochę na siłę naciągnąc ,to   życia nabiera  . POnad 40 kilo ,na kólkach ,a Honda 10 kg ,4 razy go w d*p. wsadzi .

Łuparkę do drewna 1.5kw P0dłączałem

To przy włączaniu silnika lekko dygnie nim ale jak silnik chodzi a tłok rozłupuje drewno to nic nie odczuwa

Waży ok 50 kg

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, konteno napisał:

POpieram ale żyjac tak nie czuję satysfakcji że komuś żyje się lepiej ,wciąż jestem w tyle za tymi co będąc w moim wieku więcej POosiągali i sie POdorabiali 

To po co na nich ciągle patrzysz? Mnie już dawno przestały interesować "osiągnięcia" sąsiadów i innych. Bo dla mnie rodzina i dzieci to żaden sukces w życiu. Prędzej wybudowanie domu ale to jak ktoś nie ma gdzie się pomieścić... A satysfakcja... Ja ją mam jak widzę, że posadzę ziemniaki czy kapustę i ładnie rosną albo zwierzaki dobrze przybierają albo miodu dużo czy tak jak teraz - że wszystkie rodziny przezimowały.

Pada - pod 10 litrów już w deszczomierzu będzie... Mgła, pszczoły się dziś chyba nie oblecą...

Opublikowano

3ciego marca chyba będę do Łomży syna zawoził kogo po drodze można poznać 

Screenshot_20240210_074057_com.google.android.apps.maps.jpg

9 minut temu, Bananek napisał:

ja wiem, podpadam ostatnio. 😉

Nie no dlaczego, z jakiego powodu masz mi niby podpadać, ale zawsze możesz się poprawić 😉

Opublikowano
8 minut temu, Łolek napisał:

Screenshot_20240210_074057_com.google.android.apps.maps.jpg

😉

Maskę pgaz weź jak do Ostrołęki jedziesz. 

Łolek napisał:

a wiesz jak najlepiej podziwiać to miasto? przez wsteczne lusterko. jak się oddala. 🤣

• Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał:

@Rolnik1973

Ryśku rzuć pomysł na lekkie życie 

bo z krów już nie idzie żyć 

Buraki jak masz dobre gleby i znajomości w cukrowni 

Czemu żyć nie idzie? Kokosowy nie ma ale chyba najbardziej dochodowe mleko na to co się robi z wszystkim innym

Opublikowano
4 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Buraki jak masz dobre gleby i znajomości w cukrowni 

Czemu żyć nie idzie? Kokosowy nie ma ale chyba najbardziej dochodowe mleko na to co się robi z wszystkim innym

Teraz kolej na mleko. Życia nie oszukasz 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Karol6130 napisał:

Robić mnie się już nie chce

Czas na socjal

Niech inni na mnie robią 

Ja się już narobiłem 

Ziemia 4 6 i zalewowe to lipa trochę

Ale Rysiek ma podobnie

Eee ty ja jeszcze nie wybieram się na parapet to musisz tam pracować żebyś z gołą ręka do centrum nie przyszedł 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał:

Czas na socjal

Niech inni na mnie robią 

Ja się już narobiłem 

Ale Rysiek ma podobnie

To ty starszy myślałem że młody 

Opublikowano

No ja już stary dziad, 37 lat pykło 

1 minutę temu, Bananek napisał:

cholera, dałbym sobie siusiaka uciąć, że jeszcze wczoraj pisali tu, że obsługa krów jest taka fajna i wcale nie wygląda tak źle jak mówiące o tym "stereotypy".

Bo nie wygląda, dopiero jak się jebnie coś to jest ujowo

Opublikowano

Karol, nie wiem jak teraz ale na koniku polskim chyba szło wegetować. Hektary w ekologię, wszystkie możliwe ekoschematy, jakiś strączek i dopłaty do koni.

Tylko nie wiem czy nadal aktualne to.

Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał:

cholera, dałbym sobie siusiaka uciąć, że jeszcze wczoraj pisali tu, że obsługa krów jest taka fajna i wcale nie wygląda tak źle jak mówiące o tym "stereotypy".

Jest to nowoczesne niewolnictwo chociaż możesz z tego nie źle żyć oczywiście jak masz zdrowie i wszystko idzie dobrze 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Łolek napisał:

Eee ty ja jeszcze nie wybieram się na parapet to musisz tam pracować 

A nawet nie pomyślałem o tobie

Wróciłem do swojego hobby, narazie spory minus

Ale odrobię, chyba 

Opublikowano
Bananek napisał:

wszystko bee jak kyoś robi to jak za karę ... nawet leżenie 😉

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Karol, nie wiem jak teraz ale na koniku polskim chyba szło wegetować. Hektary w ekologię, wszystkie możliwe ekoschematy, jakiś strączek i dopłaty do koni.

Tylko nie wiem czy nadal aktualne to.

Kolek się boję u nich

Jak nie masz doświadczenia to może być ciężko 

Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał:

No ja już stary dziad, 37 lat pykło 

Bo nie wygląda, dopiero jak się jebnie coś to jest ujowo

Karol ty może lepiej za handel się weź gratami z zachodu. Ty chyba już trochę doświadczenia masz🤔

Opublikowano
8 minut temu, Karol6130 napisał:

Czas na socjal

Niech inni na mnie robią 

Ja się już narobiłem 

Ale Rysiek ma podobnie

Mam propozycję - sprzedaj, weź trochę grosza żeby z pustymi rękami nie przyjechać i przyjeżdżaj, pomożesz coś i będziemy dziwakować obaj. Alkohol pijesz - to dobrze. Byle żebyś kobit do chałupy nie sprowadzał. Z pszczelarstwa się podszkolisz, kurczaki poskubiesz, ziemniakiem zagryziesz, miodówką zapijesz i przeżyjesz.

• Haha 6
Opublikowano
Bananek napisał:

uważaj 🙋‍♂️🤭😁 chyba że chcesz płeć zmienić 🤢🤦

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v