Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, radzioRS napisał(a):

Czasy są bardzo dobre porównując co mieli rodzice ,dziadkowie itd. 

Pełna zgoda. Tylko u nas musi być stękanie bez końca, bo jak jest to nikt nie docenia.

11 godzin temu, wojak1986 napisał(a):

Jak skończą się programy na nowe maszyny to nareszcie wróci normalność. Mleko dla bambra droższe o złotówkę niż dla małego i inne typu akcje. Pozniej się dziwić że zawiść u ludzi...

Jak ktoś ma 100 krów to on i bez dofinansowania bo te 200 tyś to zarobi w parę miesięcy 

• Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, lamboEVO100 napisał(a):

Pełna zgoda. Tylko u nas musi być stękanie bez końca, bo jak jest to nikt nie docenia.

Jak ktoś ma 100 krów to on i bez dofinansowania bo te 200 tyś to zarobi w parę miesięcy 

parę miesięcy? góra 2

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, Cybulek17 napisał(a):

Produkcja roślinna miała niedawno .

Był czas żę i opas płacił 2 lata temu , zresztą teraz też na opasie da sie zarobić , srednia wieloletnia zle nie wychodzi .

Opublikowano

tak źle nie wychodzi, szacuje że mi pensja wychodzi 10 tysi na miesiąc,tylko co z tego jak najniższa krajowa 4 tys. tu zapierdzielasz czesto po 14 godzin,niby kasy z tego jest ale ta kase i tak wsadze w rozwój gospodarstwa,nie ma dnia spokoju ani odpoczynku

• Like 3
Opublikowano
2 godziny temu, lamboEVO100 napisał(a):

Ja to jednak inaczej pamiętam, normalnie ludzie szli do sąsiada na kilka godzin czy odpoczywali, w dzień. A teraz idziesz, ale od jednej do drugiej roboty, zimą jakieś remonty, drzewo, drobne porządki a w między czasie bydło. Jak kiedyś było 2 ludzi na 7ha i kilka bydlaków to teraz 1 ale na 5-10 razy więcej 

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano

Co najbardziej narzekają że nie ma czasu to na af w każdym temacie pieprzą głupoty albo siedzą przed telewizorem a do sąsiada to zawsze by się znalazł czas tylko za dużo zawiści. Kiedyś wszystko trzeba było zrobić ręcznie, młócenie w zimę. Jak ktoś chciał coś więcej rozwinąć to w latach 80, 90 pieczarki zakładał, tytoń i cały rok była robota. I weź pod uwagę w jakim komforcie życia kiedyś żyli i ile to kosztowało a ile teraz. 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, robi57362 napisał(a):

tak źle nie wychodzi, szacuje że mi pensja wychodzi 10 tysi na miesiąc,tylko co z tego jak najniższa krajowa 4 tys. tu zapierdzielasz czesto po 14 godzin,niby kasy z tego jest ale ta kase i tak wsadze w rozwój gospodarstwa,nie ma dnia spokoju ani odpoczynku

Dlatego ja idę w krowy mleczne , mięsnych 20 sztuk krów Likwidowałem , zostało tylko 10 byczków na opas na sprzedaż wiosenną i na wiosnę jak już zrobię oborę na luz krowom mlecznym to je wstawiam , to jest takie oszukiwanie samego siebie i tak na nic czasu nie miałem , policzyłem że trzy razy tyle zarobię z 10 mlecznych niż 20 mięsnych .. u mnie doszło jeszcze wkurwienie od kupujących bo dostawałem grosze za LM .. robię odrazu tak oborę że mogę w każdej chwili na opas przejść bez przeróbek . Ale docelowo Mercosur to pewnie i tak likwidacja za kilka lat 

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano
W dniu 6.12.2024 o 22:01, Chota napisał(a):

A tak mi się przypomniało jak pewnie z 15-20 lat temu u nas na okolicy jakiś Włoch brał bydło, jeździł ze swoją kobietą Polką i ona cały załadunek ogarniała a on tylko stał i patrzył a ona przeżywała żeby tylko go nie wku*wić😅 

Później podobno poszedł siedzieć za jakieś przekręty, jak to uczciwy handlarz 😃

Żeby nie odbijać od tematu wiem,ze wałkowane sto razy, ale co polecacie do odrobaczania bydła? 

Epizero 

Opublikowano
Godzinę temu, tomaszmab napisał(a):

Dlatego ja idę w krowy mleczne , mięsnych 20 sztuk krów Likwidowałem , zostało tylko 10 byczków na opas na sprzedaż wiosenną i na wiosnę jak już zrobię oborę na luz krowom mlecznym to je wstawiam , to jest takie oszukiwanie samego siebie i tak na nic czasu nie miałem , policzyłem że trzy razy tyle zarobię z 10 mlecznych niż 20 mięsnych .. u mnie doszło jeszcze wkurwienie od kupujących bo dostawałem grosze za LM .. robię odrazu tak oborę że mogę w każdej chwili na opas przejść bez przeróbek . Ale docelowo Mercosur to pewnie i tak likwidacja za kilka lat 

To teraz już w uja tych małych dostawców nie robią na mleku jak kiedyś?

Opublikowano
3 godziny temu, wojak1986 napisał(a):

To teraz już w uja tych małych dostawców nie robią na mleku jak kiedyś?

Nie, teraz są tylko regiony. Jest takie Podlasie i okolice gdzie płaci 2.50-3 zł za litr a inne regiony jest dziura i jak jesteś duży to jeszcze masz szansę na 2.4 a mniejszy to 2.20 albo i nawet mniej. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v