Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Bogdan_ja napisał(a):

tylko  ten projekt to tylko wsad do kosza i tyle ...bo nikt tego nie klepnie i tak 

Kogoś zamkną lub jakąs aferę zrobią a ten projekt przejdzie po cichu. 

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Cybulek17 napisał(a):

Pracownikowi żebra połamały byki na łańcuchu więc argument lekko z d*py . Jak ktoś wchodzi do kojca z bykami jeszcze sam ,  to  może rzeczywiście niech się zajmie hodowlą jedwabników . 

Jesteś daleko od rzeczywistości ze swoją hodowlą i realiami. 

Akurat dobrze wiem co jest z luzu i z łańcucha. 

Jest u mnie mnóstwo małych gospodarstw gdzie jeszcze i na łańcuchu się pasą nawet do zimy. 

I może nie uwierzy sz, ale to dzięki takim hodowlom jest mit tej zdrowej i smacznej wołowiny, a nie brojlerom tuczonym wszelakim odpadem, aby tylko kg się zgadzały. 

Opublikowano
Godzinę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

No  jak się pobiera krew do badania od takich byków na luz ,powiedzmy 10 sztuk w kojcu 🤔 

U mnie było kilka razy brane, zastawa drewniana zrobiona, byki pod ścianę, dwóch trzymało barierę lekarz brał krew. Jak byki nauczone przeganiania to tylko tyle co stres związany z innymi ludźmi w okol.

A taki na łańcuchu narwany bo nigdy nigdzie poza krokiem w tył i w przód nie był.

• Thanks 1
Opublikowano

Dokładnie , szybciej ten z łańcucha ręce pourywa niż z luza zaatakuje 

23 minuty temu, HF86 napisał(a):

Jest u mnie mnóstwo małych gospodarstw gdzie jeszcze i na łańcuchu się pasą nawet do zimy. 

I może nie uwierzy sz, ale to dzięki takim hodowlom jest mit tej zdrowej i smacznej wołowiny, a nie brojlerom tuczonym wszelakim odpadem, aby tylko kg się zgadzały. 

Jest dokładnie tak jak mówisz . Jak  przyjeżdża audyt naszych importerów wołowiny z Chin na przykład , to ich zabierają do Gienka z Plutycz , no przecież nie do żadnej "tuczarni" typu Jacek Klimza czy Zbigniew Kołoszyc

38 minut temu, ab23 napisał(a):

Biskupie LM 15 netto  PL  na export szukają 

Oho , narażasz się na atak 

Opublikowano
36 minut temu, HF86 napisał(a):

Swojego czasu najlepsze mieso było ze swiń z wielkiej hodowli , w latach 2000 r mieli około 2-2,5 tys sztuk swiń mieli swoje zboża , a od małego rolnika róznie to bywało ato zlewki , woda po sledziach była modna itd 

Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał(a):

Swojego czasu najlepsze mieso było ze swiń z wielkiej hodowli , w latach 2000 r mieli około 2-2,5 tys sztuk swiń mieli swoje zboża , a od małego rolnika róznie to bywało ato zlewki , woda po sledziach była modna itd 

Ludzie są jednak dalej widać nie rogarnieci. W biedrze jajko 40 gr, u mnie 1,1

Pierś z kurczaka po 9.99 

U mnie cały brojler po 20

Kaczka po 13 ,u mnie 35

,tucznik na ziarku bez certyfikatu 12 u kolegi, a Lidl szyneczkę ma po 10,99🤣

Dziwne te ludzie, bo zazwyczaj takie wykształcone, a tak liczyć nie potrafią 😂

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, HF86 napisał(a):

Ludzie są jednak dalej widać nie rogarnieci. W biedrze jajko 40 gr, u mnie 1,1

Pierś z kurczaka po 9.99 

U mnie cały brojler po 20

Kaczka po 13 ,u mnie 35

,tucznik na ziarku bez certyfikatu 12 u kolegi, a Lidl szyneczkę ma po 10,99🤣

Dziwne te ludzie, bo zazwyczaj takie wykształcone, a tak liczyć nie potrafią 😂

oszukujesz bo jajko niespodzianka w biedrze 5,49 😂

Opublikowano

Dobrze się czyta jacy wszyscy zaradni z tym łapaniem i przeganianiem. U mnie chyba lekko inna genetyka tych mieszańców bo krowie mix angus/bb żeby założyć kolczyk trzeba było dać głupiego Jasia nie lubi igieł. Cielak po niej w sumie już byk ponad 900 kg nie chciał iść do handlarza i potrzebna była lina holownicza do aut ciężarowych. Nisko osadzona masa robi swoje. Później Cybulek pisze że zioła podaje...

• Like 1
Opublikowano

U mnie każdy cielak nauczony od małego pastucha, przy wyrzucaniu gnoju idą w kojec z kołków drewnianych i w koło dwa druty i taśma. 

Przejście z wiaty do kojca zakładam siatkę od balota. Nieraz pies któregoś podgoni jak nie chce iść ale w większości przypadków wystarczy otworzyć bramę i idą same. 

Do ścielenia też wchodzę między nie, wiadomo trzeba respekt czuć, ale przechodzą tam gdzie chce żeby stały 

Opublikowano
18 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Dobrze się czyta jacy wszyscy zaradni z tym łapaniem i przeganianiem. U mnie chyba lekko inna genetyka tych mieszańców bo krowie mix angus/bb żeby założyć kolczyk trzeba było dać głupiego Jasia nie lubi igieł. Cielak po niej w sumie już byk ponad 900 kg nie chciał iść do handlarza i potrzebna była lina holownicza do aut ciężarowych. Nisko osadzona masa robi swoje. Później Cybulek pisze że zioła podaje...

• Like 3
Opublikowano

Większość produkcji jest na prowizorce i nie posiada setek hektarów i cukrowni, czy browaru obok na odpady. 

Jednak klijent kupuję wyobraźnią o danym produkcie. 

Ostatnio z dosyć bogatymi ludźmi miałem pogadankę i oni kupują argentynska wołowinę, albo irlandzką. Twierdzą że tam jest wypas na trawie i krowy są szczęśliwe, a u nas już się bydła na pastwiskach nie widuję o oni fermy nie chcą jeść. 

Opublikowano
5 godzin temu, marulekk napisał(a):

U mnie z luzu nigdy nie pobierali bo nikomu z doktorów nie chciało się szarpać 😄

Jeśli jest wet w porządku to oki. Ale jak trafisz na służbiste to nie ma zlituj- musisz udostępnić mu bezpieczny pobór. 
Sam miałem też farta, że nie trzeba było się szarpać 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v