Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Cybulek przelicz raz jeszcze koszty albo podbij wagę bo wcześniej pisałeś że zostaje 1500 a mi tutaj nie wychodzi tyle😂😂😂😂😂

Prawda taka że zboże padło a bydło nie, ale po podpisaniu umowy z Mercosur stanie się tak

Dycha z groszami za byka brutto 

A kosztów 8430

Opublikowano
1 godzinę temu, Cybulek17 napisał:

5 lat temu to było a nie 1.5 , przyznałem się do błędu i poprawiłem . Swoją drogą długo nie czekaliśmy na jęczmień po 600zł 

Jęczmień u mnie od 800 do 900 i po tyle liczę, bo za tyle kupują 

Opublikowano
23 minuty temu, szymon09875 napisał:

Dycha z groszami za byka brutto 

A kosztów 8430

Myślałem że wszystko Netto 

21 minut temu, Cybulek17 napisał:

Aa dopłat do 40 sztuk nie wliczyłem + te śmieszne dobrostany za ściółke i zwiększoną powierzchnię o 50%

Upadków też nie…..

Prasowania, zwózki słomy rozwiezienia obornika plus zakupu wszystkich maszyn do obsługi stada też nie liczysz 

Opublikowano

ważne że sie nie dokłada- a przy etacie to sie nawet wydaje że "cicha dokładka" kasy z etatu wraca się z procentem... taka inwestycja fchuj oprocentowana i wtedy sie biznes  sam "rozkręca i narkęca"

• Haha 1
Opublikowano
32 minuty temu, HF86 napisał:

Jęczmień u mnie od 800 do 900 i po tyle liczę, bo za tyle kupują 

U mnie nie podlasie , pszenica konsumpcja prawie po tyle chodzi , ale liczę po 800 , za 750 można kupić z olxa

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Cybulek17 napisał:

Dawka TMR koszt 

Kiszonka z kukurydzy 12kg - 2.4zł

Sianokiszonka z lucerny 8kg - 1.6zł

Wysłodki buraczane mokre 8kg - 0.8zł

Śruta  zbożowa 3.5kg - 3.85zł 

Śruta rzepakowa 0.3kg - 0.5zł 

Słoma 1kg - 0zł 

Paliwo 0.5zł 

Suma ok 33kg 

Średni koszt dzienny  9.65zł 

365 dni x 9.65 = 3530zł 

Szczepienie 200zł 

Zakup odsadka 4700zł 

Waga sprzedaży ok 750kg - 5% 

Cena sprzedaży 13 netto 

Upadki jaki procent liczysz? Bo jak jeden fajtnie na koniec opadu to 7 innych musisz liczyć na odrobienie strat. 

Edytowane przez Grzesiu90209
Opublikowano
5 godzin temu, Cybulek17 napisał:

Dawka TMR koszt 

Kiszonka z kukurydzy 12kg - 2.4zł

Sianokiszonka z lucerny 8kg - 1.6zł

Wysłodki buraczane mokre 8kg - 0.8zł

Śruta  zbożowa 3.5kg - 3.85zł 

Śruta rzepakowa 0.3kg - 0.5zł 

Słoma 1kg - 0zł 

Paliwo 0.5zł 

Suma ok 33kg 

Średni koszt dzienny  9.65zł 

365 dni x 9.65 = 3530zł 

Szczepienie 200zł 

Zakup odsadka 4700zł 

Waga sprzedaży ok 750kg - 5% 

Cena sprzedaży 13 netto 

Soi nie dajesz ?

Mocznika?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v