Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak by takich miał cały kojec to bez problemu by dali🙂

19 minut temu, GABBER85 napisał:

widzę żę cena w dolnym zakresie " wzrasta"  ale coś nie ma ssania na 14  od góry

IMG_20241004_164147_401_LL.jpg

• Like 2
Opublikowano

Panowie starajmy się kupować w cenie podobnej do sprzedaży no max 60-80gr różnicy,a będzie dobrze, nigdy nie kupowałem odsadków powyżej 15 zł  brutto i nigdy ostatnio nie sprzedawałem ciężkich poniżej czternastu, brutto, mowa o jalowkach, pozdrawiam 

• Haha 2
Opublikowano
12 godzin temu, kewin123 napisał:

Panowie starajmy się kupować w cenie podobnej do sprzedaży no max 60-80gr różnicy,a będzie dobrze, nigdy nie kupowałem odsadków powyżej 15 zł  brutto i nigdy ostatnio nie sprzedawałem ciężkich poniżej czternastu, brutto, mowa o jalowkach, pozdrawiam 

Piszesz to na poważnie czy początek weekendu wszedł zbyt mocno ?

Opublikowano
2 godziny temu, AdamRo napisał:

Piszesz to na poważnie czy początek weekendu wszedł zbyt mocno ?

Kupić małego cielaka za ponad 30 zł i oddać za 13 zł to już normalne? Nie można zaburzać porządku świata handlarzy🤫

• Like 1
Opublikowano
44 minuty temu, wojak1986 napisał:

Kupić małego cielaka za ponad 30 zł i oddać za 13 zł to już normalne? Nie można zaburzać porządku świata handlarzy🤫

Uważam że duże są za tanie w stosunku do odsadków a do cielaków w szczególności. Ale o cenach odsadków równych z dużymi to nie słyszałem. Zawsze odsadki były droższe o 1,5 do 2,5 zł od dużej sztuki. Obecnie U klasowy byk na ubój kosztuje 13 zł a za odsadka trzeba wyłożyć 17 więc coś tu jest zaburzone. Patrząc nawet mocno optymistycznie w przyszłość nie wydaje się że za rok byki będą po 15 zł.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 5.10.2024 o 16:51, kris82 napisał:

Jakby nawet były po 15 to osadek będzie po 23

Dnia 5.10.2024 o 20:08, Cybulek17 napisał:

To będę produkował odsadki 😁

No no chyba będziecie produkować więcej gówna bo tyle z mamek zostaje ... A jak nie macie pastwisk to możecie sobie faktury wieszać przed łóżkiem za siano 🤣 i za dużo nie oczekujcie .. może ktoś przyjedzie i zdejmie z Was brzemię odsadków żrących coraz więcej 🤣

Sprzedałem właśnie całe stadko 20 krów czystych Limousine i Hereford .. mam dość bycia frajerem hodującym odsadki za bezcen .. tak więc szukam frajerów. Kupię partie odsada LM , HH , BD lub CH lub SM .. najlepiej taki z 250 kg minimum za 3500 zł . Wincyj ni c...h*ja ... Jak ktoś ma to zapraszam na priv . Partia 20 sztuk przynajmniej .. pozdrawiam . Jestem rzetelnym kupującym . Pozdrawiam i zapraszam do współpracy . Płatność gotówką 😁🤣

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano
Dnia 5.10.2024 o 14:38, AdamRo napisał:

Uważam że duże są za tanie w stosunku do odsadków a do cielaków w szczególności. Ale o cenach odsadków równych z dużymi to nie słyszałem. Zawsze odsadki były droższe o 1,5 do 2,5 zł od dużej sztuki. Obecnie U klasowy byk na ubój kosztuje 13 zł a za odsadka trzeba wyłożyć 17 więc coś tu jest zaburzone. Patrząc nawet mocno optymistycznie w przyszłość nie wydaje się że za rok byki będą po 15 zł.

Te 17 zł to powinna być normalna cena minimum .. za dużego przynajmniej 15 i tak to powinno wyglądać .. co chwilę się likwiduje jakieś stado itp . Niedługo nie będzie polskich cieląt na rynku  . Ale ciul mnie to obchodzi w sumie już .. bo dziad dziada pogania w tym biznesie .

Opublikowano
1 minutę temu, tomaszmab napisał:

Te 17 zł to powinna być normalna cena minimum .. za dużego przynajmniej 15 i tak to powinno wyglądać .. co chwilę się likwiduje jakieś stado itp . Niedługo nie będzie polskich cieląt na rynku  . Ale ciul mnie to obchodzi w sumie już .. bo dziad dziada pogania w tym biznesie .

Susza cię dosięgła dodatkowo czy wypalenie materiału?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v