Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, radzioRS napisał(a):

Czasy są bardzo dobre porównując co mieli rodzice ,dziadkowie itd. 

Pełna zgoda. Tylko u nas musi być stękanie bez końca, bo jak jest to nikt nie docenia.

11 godzin temu, wojak1986 napisał(a):

Jak skończą się programy na nowe maszyny to nareszcie wróci normalność. Mleko dla bambra droższe o złotówkę niż dla małego i inne typu akcje. Pozniej się dziwić że zawiść u ludzi...

Jak ktoś ma 100 krów to on i bez dofinansowania bo te 200 tyś to zarobi w parę miesięcy 

• Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, lamboEVO100 napisał(a):

Pełna zgoda. Tylko u nas musi być stękanie bez końca, bo jak jest to nikt nie docenia.

Jak ktoś ma 100 krów to on i bez dofinansowania bo te 200 tyś to zarobi w parę miesięcy 

parę miesięcy? góra 2

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, Cybulek17 napisał(a):

Produkcja roślinna miała niedawno .

Był czas żę i opas płacił 2 lata temu , zresztą teraz też na opasie da sie zarobić , srednia wieloletnia zle nie wychodzi .

Opublikowano

tak źle nie wychodzi, szacuje że mi pensja wychodzi 10 tysi na miesiąc,tylko co z tego jak najniższa krajowa 4 tys. tu zapierdzielasz czesto po 14 godzin,niby kasy z tego jest ale ta kase i tak wsadze w rozwój gospodarstwa,nie ma dnia spokoju ani odpoczynku

• Like 3
Opublikowano
2 godziny temu, lamboEVO100 napisał(a):

Ja to jednak inaczej pamiętam, normalnie ludzie szli do sąsiada na kilka godzin czy odpoczywali, w dzień. A teraz idziesz, ale od jednej do drugiej roboty, zimą jakieś remonty, drzewo, drobne porządki a w między czasie bydło. Jak kiedyś było 2 ludzi na 7ha i kilka bydlaków to teraz 1 ale na 5-10 razy więcej 

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano

Co najbardziej narzekają że nie ma czasu to na af w każdym temacie pieprzą głupoty albo siedzą przed telewizorem a do sąsiada to zawsze by się znalazł czas tylko za dużo zawiści. Kiedyś wszystko trzeba było zrobić ręcznie, młócenie w zimę. Jak ktoś chciał coś więcej rozwinąć to w latach 80, 90 pieczarki zakładał, tytoń i cały rok była robota. I weź pod uwagę w jakim komforcie życia kiedyś żyli i ile to kosztowało a ile teraz. 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, robi57362 napisał(a):

tak źle nie wychodzi, szacuje że mi pensja wychodzi 10 tysi na miesiąc,tylko co z tego jak najniższa krajowa 4 tys. tu zapierdzielasz czesto po 14 godzin,niby kasy z tego jest ale ta kase i tak wsadze w rozwój gospodarstwa,nie ma dnia spokoju ani odpoczynku

Dlatego ja idę w krowy mleczne , mięsnych 20 sztuk krów Likwidowałem , zostało tylko 10 byczków na opas na sprzedaż wiosenną i na wiosnę jak już zrobię oborę na luz krowom mlecznym to je wstawiam , to jest takie oszukiwanie samego siebie i tak na nic czasu nie miałem , policzyłem że trzy razy tyle zarobię z 10 mlecznych niż 20 mięsnych .. u mnie doszło jeszcze wkurwienie od kupujących bo dostawałem grosze za LM .. robię odrazu tak oborę że mogę w każdej chwili na opas przejść bez przeróbek . Ale docelowo Mercosur to pewnie i tak likwidacja za kilka lat 

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano
W dniu 6.12.2024 o 22:01, Chota napisał(a):

A tak mi się przypomniało jak pewnie z 15-20 lat temu u nas na okolicy jakiś Włoch brał bydło, jeździł ze swoją kobietą Polką i ona cały załadunek ogarniała a on tylko stał i patrzył a ona przeżywała żeby tylko go nie wku*wić😅 

Później podobno poszedł siedzieć za jakieś przekręty, jak to uczciwy handlarz 😃

Żeby nie odbijać od tematu wiem,ze wałkowane sto razy, ale co polecacie do odrobaczania bydła? 

Epizero 

Opublikowano
Godzinę temu, tomaszmab napisał(a):

Dlatego ja idę w krowy mleczne , mięsnych 20 sztuk krów Likwidowałem , zostało tylko 10 byczków na opas na sprzedaż wiosenną i na wiosnę jak już zrobię oborę na luz krowom mlecznym to je wstawiam , to jest takie oszukiwanie samego siebie i tak na nic czasu nie miałem , policzyłem że trzy razy tyle zarobię z 10 mlecznych niż 20 mięsnych .. u mnie doszło jeszcze wkurwienie od kupujących bo dostawałem grosze za LM .. robię odrazu tak oborę że mogę w każdej chwili na opas przejść bez przeróbek . Ale docelowo Mercosur to pewnie i tak likwidacja za kilka lat 

To teraz już w uja tych małych dostawców nie robią na mleku jak kiedyś?

Opublikowano
3 godziny temu, wojak1986 napisał(a):

To teraz już w uja tych małych dostawców nie robią na mleku jak kiedyś?

Nie, teraz są tylko regiony. Jest takie Podlasie i okolice gdzie płaci 2.50-3 zł za litr a inne regiony jest dziura i jak jesteś duży to jeszcze masz szansę na 2.4 a mniejszy to 2.20 albo i nawet mniej. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

• Dodaj nową pozycję...
v