Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, wojak1986 napisał:

Susza cię dosięgła dodatkowo czy wypalenie materiału?

Paszy mam opór .. najwięcej w tym roku mimo suszy u nas .. obornik zrobił robotę , każde pole zboża oddało po 5 ton  .. 400 bel wszystkiego , pryzma kuku z tamtego roku . Lipiec popadało chociaż ludziom bez obornika popalilo zboża 

Wypalenie materiału . Zbyt wolny obrót tym wszystkim i wkurzający kupujący.. chcący kupić za bezcen.  W Polsce nie ma klienta na odsadka i tyle . Każdy woli hfa za pińcet  

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano
Dnia 5.10.2024 o 14:38, AdamRo napisał:

Uważam że duże są za tanie w stosunku do odsadków a do cielaków w szczególności. Ale o cenach odsadków równych z dużymi to nie słyszałem. Zawsze odsadki były droższe o 1,5 do 2,5 zł od dużej sztuki. Obecnie U klasowy byk na ubój kosztuje 13 zł a za odsadka trzeba wyłożyć 17 więc coś tu jest zaburzone. Patrząc nawet mocno optymistycznie w przyszłość nie wydaje się że za rok byki będą po 15 zł.

Skoro za drogie są cielaki i taki dobry interes na odsadkach to proszę sobie zainwestować w mamki a nie wydzwaniać, bo ja przy trzech krowach co tydzień mam telefon, czy się już coś urodziło. A już wydałem na inseminację 400 zł na sztukę i nadal nie chcą się zacielić. Kto mi to zwróci?

Opublikowano
16 minut temu, tomaszmab napisał:

No no chyba będziecie produkować więcej gówna bo tyle z mamek zostaje ... A jak nie macie pastwisk to możecie sobie faktury wieszać przed łóżkiem za siano 🤣 i za dużo nie oczekujcie .. może ktoś przyjedzie i zdejmie z Was brzemię odsadków żrących coraz więcej 🤣

Jak odsadki będą po 23 netto to założe 200ha pastwisk 

Opublikowano
1 minutę temu, Cybulek17 napisał:

Jak odsadki będą po 23 netto to założe 200ha pastwisk 

🤣 No no powodzenia życzę .. problem w tym że cena bydła dużego Lm poszła do 14 zł za kg a cena odsadka od lat taka sama  .. a bajki o sprzedaży odsadków po 5000 zł za LM to można włożyć w książkę braci Grimm ..  piękne legendy się tworzą widzę . Nie ma kupców na odsadka w PL i tyle . Tylko trzymać na duże sobie albo sprzedaż za pół darmo . Tak wygląda ten rynek teraz 

Opublikowano
59 minut temu, stonka15ak napisał:

Pojechały jałówki hf 10 szt.waga średnia 560 ,cena 11.50 br.

Opłaciło się chodzić przy jalowka hf ? Wziąłeś po dwóch latach 5900 za sztukę lepiej postawić na te miejsce byki byle jakie mieszańce dadzą lepszy zysk

Opublikowano
tomaszmab napisał:

1 godzinę temu, Cybulek17 napisał:

Po 17 netto kupowane

No spoko , ile Ci z niego zostaje ? 1000 zł po sprzedaży ?  

zarobek zależy od sposobu liczenia, jak liczy się tylko poniesione koszty to tyle może zostać, ale jak się policzy jakby ta wyprodylukowana pasze sprzedać i policzyć wtedy koszt to wyszło by pewnie blisko zera

Opublikowano (edytowane)

Cybulek no i czemu Cię wcześniej nie znałem .. miałem piękne byczki sprzedawane po 14-15 zł .. mówi się trudno 😉 dzwoniłem teraz za odsadkami .. gość ma partię 30 byczków LM i chce uwaga 4500 zł za sztuki od 140 do maks 250 kg .. i mówi że to cena w pakiecie 🤣 ja powiedziałem że kto tyle płaci a On że od niego brał jeden gość i nie patrzył tylko brał .. ale już skończył gospodarzyć .. no i smoków też parę było w tych opowieściach. A widać na zdjęciach że siersciuchy i trzeba najpierw trzy miesiące je wyprowadzać na prostą .. myślę pojechać na miejsce i dać 15 zł za kg maks 

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano

Jeszcze z półtora roku temu twierdziłeś tutaj że liczysz jęczmień po 600 bo takie Twoje koszty produkcji, u nie ważne że na skupie 1000

Trawę tak samo. 

Cybulek, co się teraz zmieniło 🤔

Opublikowano
30 minut temu, HF86 napisał:

Jeszcze z półtora roku temu twierdziłeś tutaj że liczysz jęczmień po 600 bo takie Twoje koszty produkcji, u nie ważne że na skupie 1000

Trawę tak samo. 

Cybulek, co się teraz zmieniło 🤔

5 lat temu to było a nie 1.5 , przyznałem się do błędu i poprawiłem . Swoją drogą długo nie czekaliśmy na jęczmień po 600zł 

Opublikowano
33 minuty temu, Cybulek17 napisał:

5 lat temu to było a nie 1.5 , przyznałem się do błędu i poprawiłem . Swoją drogą długo nie czekaliśmy na jęczmień po 600zł 

Tylko że ten jęczmień po 600 to w skupie .. bo dla rolnika od rolnika jest po 850 

Opublikowano

Dawka TMR koszt 

Kiszonka z kukurydzy 12kg - 2.4zł

Sianokiszonka z lucerny 8kg - 1.6zł

Wysłodki buraczane mokre 8kg - 0.8zł

Śruta  zbożowa 3.5kg - 3.85zł 

Śruta rzepakowa 0.3kg - 0.5zł 

Słoma 1kg - 0zł 

Paliwo 0.5zł 

Suma ok 33kg 

Średni koszt dzienny  9.65zł 

365 dni x 9.65 = 3530zł 

Szczepienie 200zł 

Zakup odsadka 4700zł 

Waga sprzedaży ok 750kg - 5% 

Cena sprzedaży 13 netto 

Opublikowano

Cybulek przelicz raz jeszcze koszty albo podbij wagę bo wcześniej pisałeś że zostaje 1500 a mi tutaj nie wychodzi tyle😂😂😂😂😂

Prawda taka że zboże padło a bydło nie, ale po podpisaniu umowy z Mercosur stanie się tak

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

• Dodaj nową pozycję...
v