Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Nie desperat tylko takie są ceny. A cukrownia goli na tym kasę. Ja jak chciałem kupić wysłodke z cukrowni to mi taka sama cenę powiedzieli. Ze znajomym się zgadałem po ile od nich cukrownią odkupuje to mówił że po okolice 12 zł gdy burak był drogi. Teraz mają kontraktować po dużo niższych cenach więc pewnie będzie to poniżej 10 zł na nowy sezon. Więc cukrownia zarabia lekko 1800 zł na samochodzie wyslodek . Plus oczywiście zarobek za transport 

Jak będą niższe ceny kontraktacji to towaru będzie mniej bo chłopy nie zasieją za bezcen... i wysłodka podrożeje 

Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Nie desperat tylko takie są ceny. A cukrownia goli na tym kasę. Ja jak chciałem kupić wysłodke z cukrowni to mi taka sama cenę powiedzieli. Ze znajomym się zgadałem po ile od nich cukrownią odkupuje to mówił że po okolice 12 zł gdy burak był drogi. Teraz mają kontraktować po dużo niższych cenach więc pewnie będzie to poniżej 10 zł na nowy sezon. Więc cukrownia zarabia lekko 1800 zł na samochodzie wyslodek . Plus oczywiście zarobek za transport 

jak to 1800 policzyłeś? 12 zł*120 ton ( tyle buraków potrzeba ok na 25t wyskoki 

25 minut temu, Soltys85 napisał(a):

Wysłodki można skarmiać odrazu czy trzeba poczekać?

można od razu ale ja wolę 2tyg poczekać 

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Baks00 napisał(a):

Też nie wiadomo jakie pieniądze nikt chyba nie będzie płacił 

Z tym to różnie... Widzę niektórzy narzekacie, że po stówie za tonę drogo... u nas z początku po 220zl przywozili i brali chłopy 

Opublikowano
Cybulek17 napisał:

3 minuty temu, Baks00 napisał(a):

Co raz bliżej końca kampani u nas i cena też może się trafi 

Przechodzę w większości w tym roku na suche 

Ja trochę do suchego tmru brałem melasowanych to już po 1000 brutto tona

skąd taka cena ? podasz kontakt?

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał(a):

Z tym to różnie... Widzę niektórzy narzekacie, że po stówie za tonę drogo... u nas z początku po 220zl przywozili i brali chłopy 

Ostatni rok jak byłem plantatorem rok średni z zapasem paszy,na wysłodki musiałem czekać na odbiór buraka,ale jak po godzinie zadzwoniłem że chcę kupić to tego samego dnia by były.....

Opublikowano
59 minut temu, Baks00 napisał(a):

Ostatni rok jak byłem plantatorem rok średni z zapasem paszy,na wysłodki musiałem czekać na odbiór buraka,ale jak po godzinie zadzwoniłem że chcę kupić to tego samego dnia by były.....

U mnie wysłodki należne za kontrakt buraków biorę zawsze we wrześniu słabo gadałeś z inspektorem ja odrazu zawsze zaznaczam przy kontraktacji że wyslodka ma dojechać do końca września.

Opublikowano
11 minut temu, michalcium napisał(a):

U mnie wysłodki należne za kontrakt buraków biorę zawsze we wrześniu słabo gadałeś z inspektorem ja odrazu zawsze zaznaczam przy kontraktacji że wyslodka ma dojechać do końca września.

Chodzi o samo podejście do tematu....instruktor załatwił 

Opublikowano
Godzinę temu, Baks00 napisał(a):

Chodzi o samo podejście do tematu....instruktor załatwił 

21 wiek, zaraz 20 lat w cywilizowanej unii i dalej załatwianie, zamiast przejrzystych równych reguł 😖

Polska to dalej stan umysłu 😁

Opublikowano
Cybulek17 napisał:

53 minuty temu, karol19920 napisał(a):

Kupował ktoś z was wysłodki buraczane? W jakiej cenie macie?

3000 normalnie , w zeszłym tygodniu promocja 2600 brutto . Od pośrednika z Malborka 

phi 1300zl z transportem

Opublikowano

Jaką odmianę kukurydzy wybrać. Obszerny temat tam szukaj

2 godziny temu, outstanding napisał(a):

Pany, jakie odmiany kuku siejecie na kiche? Potrzebuje coś na gleby 4a/b

Podkarpackie jak coś.

• Like 1
Opublikowano

Piszcie chociaż jaka cukrownia i odległość. Da to innym obraz do negocjacji albo szukania innych handlarzy. Po co dorabiać cwaniaków 

6 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

1300 za wysłodki, u mnie chciał 125 od tony ale teraz wozi po 2400 za auto 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Dodaj nową pozycję...
v