Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
12 minut temu, mzk napisał(a):

Każdy jest inny ,jednym sprawia przyjemność leżenie innym zarabianie ,jeszcze innym pływanie jachtem .Każdy powinien robić to co lubi -jak złapiesz króliczka znika przyjemność ,więc lepiej gonić

A to jak się złapie trzeba następnego wypatrywać ....

• Like 1
Opublikowano

Ja stawiam sobie w życiu cele mniejsze lub większe i staram się je realizować czasem dsje sobie na coć czas nie dokońca określeny i dążę do zamierzonego etapu czasem coś się uda dość nie oczekiwanie zrealizować i wtedy miłe zaskoczenie nie robię nic na siłę i za wszelką cenę bo to tylko męczy ważne by robić to co się lubi ....

Opublikowano

planuje dalej zostac pod ta szczesliwa gwiazda pod ktora sie urodzilem..

nawet gdy dzisiaj mi sie auto zepsulo to u siostry pod brama i siostrzeniec byl w domu zeby mnie sciagnac..

Opublikowano

Poszukuję opinii od użytkowników kosiarek bijakowych firmy Tehnos.

Ktoś ma , jak z trwałością?

Chętnie opinie na temat przekładni zwrotnej.

Może ktoś ma informacje która firma jeszcze takową posiada w opcji? Pytałem u pobliskiego producenta w Rykach i niestety nie mają takowej

Przykładowy egzemplarz

https://www.olx.pl/d/oferta/kosiarka-bijakowa-tehnos-mu170r-rozdrabniacz-galezi-mulczer-sadownicza-CID757-ID10VHln.html

Opublikowano

Przekładnia zwrotna? Ja tu widzę po prostu możliwość podczepiania kosiarki z przodu albo z tyłu. I jak podczepisz z tyłu to możesz na wstecznym kosić, choć normalnie jest to przeznaczone do czepiania na przedni tuz

Opublikowano (edytowane)

Też tak myślałem ale po kilku telefonach wyprowadzono mnie z błędu, notabene byłby on bardzo kosztowny bo też byłem przekonany że skoszę na wstecznym. 

Tak nie jest bo jest to przekładnia przelotowa. Po podczepieniu z drugiej strony wom obracałby wał w drugą stronę, czyli pod obciążeniem nie obracałby wcale bo sprzęgło by nie zazębiało.

W zwrotnej są dwa tz wolne koła i sprzęgła zazębiające w przeciwnych kierunkach w zależności od obrotów wom.

Ta z linku jest już w pełnej opcji z przekładnią zwrotną

Z producentem z Ryk rozmawiałem to w ich produkcie jest możliwość cięcia na wstecznym ale trzeba poluzować paski odkręcić 4 śruby mocujące i przekręcić przekładnię przelotową o 180⁰. Jest ta możliwość bo otwory montażowe są w kwadracie i zaznaczył że to nie u każdego producenta🤣

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał(a):

Też tak myślałem ale po kilku telefonach wyprowadzono mnie z błędu, notabene byłby on bardzo kosztowny bo też byłem przekonany że skoszę na wstecznym. 

Tak nie jest bo jest to przekładnia przelotowa. Po podczepieniu z drugiej strony wom obracałby wał w drugą stronę, czyli pod obciążeniem nie obracałby wcale bo sprzęgło by nie zazębiało.

W zwrotnej są dwa tz wolne koła i sprzęgła zazębiające w przeciwnych kierunkach w zależności od obrotów wom.

Ta z linku jest już w pełnej opcji z przekładnią zwrotną

Z producentem z Ryk rozmawiałem to w ich produkcie jest możliwość cięcia na wstecznym ale trzeba poluzować paski odkręcić 4 śruby mocujące i przekręcić przekładnię przelotową o 180⁰. Jest ta możliwość bo otwory montażowe są w kwadracie i zaznaczył że to nie u każdego producenta🤣

Dla mnie to wszystko brzmi jak fanaberia. Jaka bedzie różnica skoro bijaki są ustawione w jedną stronę? Może czegoś nie rozumiem

Opublikowano
2 minuty temu, KlimekPL napisał(a):

Dla mnie to wszystko brzmi jak fanaberia. Jaka bedzie różnica skoro bijaki są ustawione w jedną stronę? Może czegoś nie rozumiem

O tym samym pomyślałem, ale mówię sobie uj pewnie się nie znam i może wał lewituje i się obraca🤔

Opublikowano
8 minut temu, KlimekPL napisał(a):

Zapinając kosiarkę na tył pod zaczep pod przedni tuz zmieniamy kierunek obrotu przekładni w kosiarce. Wał z bijakami będzie się kręcił w przeciwnym kierunku.

A że w przekładni jest jakieś tzw wolne koło z zapadkami jednokierunkowymi to nie będzie wogóle działać

Opublikowano
15 minut temu, Agrest napisał(a):

Zapinając kosiarkę na tył pod zaczep pod przedni tuz zmieniamy kierunek obrotu przekładni w kosiarce. Wał z bijakami będzie się kręcił w przeciwnym kierunku.

A że w przekładni jest jakieś tzw wolne koło z zapadkami jednokierunkowymi to nie będzie wogóle działać

Może nadal czegoś nie rozumiem ale co nam da obracanie wału w przeciwnym kierunku skoro wtedy bijaki będą biły obuchem?

Opublikowano (edytowane)

Zależy jaki rodzaj sprzęgła przeciężeniowego , kosiarka rotacyjna na odwrotnych obrotach kosiła nie będzie a są sprzęgła w których kierunek obrotu jest obojętny , może być sprzegło cierne na wałku WOM  . ITD ...............

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
2 minuty temu, KlimekPL napisał(a):

Może nadal czegoś nie rozumiem ale co nam da obracanie wału w przeciwnym kierunku skoro wtedy bijaki będą biły obuchem?

W ogóle nie będą biły, tak twierdzą przedstawiciele,  nawet konkurencyjni. Kosiarka nie będzie pracować.

Tu od 6²⁰

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v