Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam nie mogę nigdzie znaleźć wątku o tej prasie a zastanawiam sie nad jej zakupem.Otóż prowadzę małe 8 hektarowe gospodarstwo nastawione na produkcję mleka(15 krów).Mam 4 hektary łąki i 4 hektary zboża po dwa żyta i owsa.Po żniwach zasiewam na nich poplon i tagze zbieram na paszę.Myślę że na te 300-350 bel rocznie wystarczy mi taka prasa miałaby współ pracować z traktorem kraft(mf 2555,u3512) proszę o opinie i porade na jej temat.

Opublikowano
Szukaj, starej czerwonej sipmy, na taki areał nawet sznurkiem spokojnie oblecisz. Wydajności i super zbicia nie będzie, ani przy sipmie, ani przy drugim. Nie kupuj żadnych wyrobów prasopodobnych, marek ze stodoły, plastelina która napsuje ci sporo nerwów, nikt tego w przyszłości nie odkupi.
Opublikowano

Plastelina plastelina, ale dostępność części, mimo iż podejrzewan że to kopia jakiejś marki może być mała. Warfama jest jednak duzo bardziej popularna, a też nie ma takiej swobody i dostępności jak w przypadku sipmy. 

Nową tą prasę chcesz kupić ?

Opublikowano

Żadnej zachodniej, nowej prasy tanio nie kupisz. Na taki areał i do małego ciągnika, najlepszy wybór to czerwona sipma, ze względu na małą moc, dostępność części i to, że były mocniejsze od zielonych.

Opublikowano
1 minutę temu, c308 napisał:

Zachodnia wiadomo że nie nowa taka do 30 tys,nową chciałem wziąść na dotacje

Jak chcesz nowa koniecznie i nie droga aż tak to brałbym warfame obecnie  ursusa. 

Druga sprawa, do takiego mfa wydajność nie potrzebna w prasie, na ten areał weź jakaś sipme i będzie wystarczająca w 100% 

Kuzyn kupił clasica za 29 z siatką tą z żółtymi osłonami. Kupiona praktycznie po sąsiedzku, dobrze farba nie wyślizgana w komorze. Także szukałabym na twoim miejscu czegoś takiego, bo w razie awarii, ceny części Cie nie dobija. Co innego jakbyś miał koło 1000 belek robić to już można się rozglądać za czymś wydajniejszym.

Opublikowano

No i jaką zachodnią prasą, będziesz wydajnie pracować ciągnikiem o mocy 50km? Jeśli zachodnia, do tej mocy to bym jeszcze poszukał Krone 125, bo podobna konstrukcja do sipmy i małe zapotrzebowanie na moc. Ale, na 8 hektarów, to do 20000 tyś dobrą sipme znajdziesz, oczywiście bez siatki.

Opublikowano
24 minuty temu, Fendt308lsa napisał:

No i jaką zachodnią prasą, będziesz wydajnie pracować ciągnikiem o mocy 50km? Jeśli zachodnia, do tej mocy to bym jeszcze poszukał Krone 125, bo podobna konstrukcja do sipmy i małe zapotrzebowanie na moc. Ale, na 8 hektarów, to do 20000 tyś dobrą sipme znajdziesz, oczywiście bez siatki.

a jak dołoży do tych 20 jeszcze 5 to nawet sipme z siatką chwyci

Opublikowano
8 godzin temu, c308 napisał:

A ewentualnie coś zachodniego tak żeby krafcik dał radę

8 godzin temu, szymon09875 napisał:

Jak chcesz nowa koniecznie i nie droga aż tak to brałbym warfame obecnie  ursusa.

Jak chcesz nową to nie pchaj się w jakieś made in stodoła. Gdzie do tego części znajdziesz za kilka-kilkanaście lat? A zachodnią w tych cenach to znajdziesz 40 letniego zloma co to Hans już milion bel nakręcił.

Jak tu Szymon mówi szukaj warfamy/ursusa tylko z siatką. Na taki areał to jak założysz siatkę na wiosnę to na cały rok starczy. I jest sporo szybciej, ładniejsze bele itd.... mam Warfame od 2006 roku chodziła u mnie z c360, zetorem 7245, a teraz z 12045. Z dużym chodzi tylko dlatego że jak podczepie ich razem na pierwszy pokos traw to odczepiam po żniwach dopiero.  Jak coś to pisz na piw to pogadamy.

Opublikowano
15 godzin temu, c308 napisał:

Otóż prowadzę małe 8 hektarowe gospodarstwo nastawione na produkcję mleka(15 krów).Mam 4 hektary łąki i 4 hektary zboża po dwa żyta i owsa.Po żniwach zasiewam na nich poplon i tagze zbieram na paszę.

gdzie oddajesz mleko i ile l miesięcznie ?, QQ na kiszonke też siejesz ?

tyle ha to i u nas jest ale lepiej było to jebnąć niż się męczyć 

Opublikowano

Ludzie, co wy propopnujecie na 8 hektarów.... Gdzie ciągnik 50 koni, da radę uciągnąć prasę walcową. Na tyle, to najtaniej i najlepiej to sipma. Jeszcze parę lat do tyłu, taki areał spokojnie się kostkowalo i zbierało.

Opublikowano
18 minut temu, konteno napisał:

gdzie oddajesz mleko i ile l miesięcznie ?, QQ na kiszonke też siejesz ?

tyle ha to i u nas jest ale lepiej było to jebnąć niż się męczyć 

kurła żebym miał bliżej to bym wziął w dzierżawę ty za to byś se co nieraz mógł pojeździć u mnie traktorem i jakoś by się kręciło 😂😂 albo zetora bym podpięli pod owijarke 

• Haha 1