Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, mysza103 napisał:

No i tym wpisem stwierdzasz że żadna dywersyfikacja jest jednak nie potrzebna , bo w jakiej dziedzinie by to nie było to zawsze ktoś będzie miał taniej , czyli według tego co mówisz wychodzi na to że żadnej dywersyfikacji nie chcesz i lepiej kupować wszystko od jednego bo ma najtaniej . to nie wiem czemu to tak hubertusa popierasz który chce żeby była dywersyfikacja , skory Ty masz zupełnie inne zdanie niż On 

Nawozy kupujesz tam gdzie najtaniej czy tam gdzie drożej w imię dywersyfikacji ?? xD

Opublikowano
1 minutę temu, mysza103 napisał:

No i tym wpisem stwierdzasz że żadna dywersyfikacja jest jednak nie potrzebna , bo w jakiej dziedzinie by to nie było to zawsze ktoś będzie miał taniej , czyli według tego co mówisz wychodzi na to że żadnej dywersyfikacji nie chcesz i lepiej kupować wszystko od jednego bo ma najtaniej . to nie wiem czemu to tak hubertusa popierasz który chce żeby była dywersyfikacja , skory Ty masz zupełnie inne zdanie niż On 

Nie porównój gazu do turbin wiatrowych. 

Gazu u nas nie ma tyle aby zaspokoić potrzeby kraju .

Opublikowano
13 minut temu, tmk1974 napisał:

Ja pierniczę, gratuluję poziomu intelektualnego Kidawy, jak nie rozumiesz sarkazmu i czego się tyczy😄

Myślę, że jej poziom intelektualny jest wyższy niż twój. A i przodków miała nie byle jakich.

12 minut temu, mysza103 napisał:

Z tego co mi wiadomo to PO chętnie zamykała kopalnie , i również ciągnęli węgiel ruski 

Tak samo chętnie zamyka jak pis. Z tym ,że za pisu polski węgiel leżał na Hałdach a w rekordowych ilościach do PL jechał ruski.

2 minuty temu, mysza103 napisał:

Rozumiesz co to dywersyfikacja a co to najtaniej. Nie masz argumentów i zabrałeś się za wykręcanie kota ogonem.

5 minut temu, mysza103 napisał:

No właśnie po to jest dywersyfikacja by było taniej bo jest konkurencja a nie jeden dostawca. Wracając do nawozów coście tam wyżej pisali jak w okolicy masz 2 czy trzy hurtownie tj dywersyfikacje to masz taniej. Bo jeden na drugiego się ogląda a klient ma wybór.

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

Myślę, że jej poziom intelektualny jest wyższy niż twój. A i przodków miała nie byle jakich.

Tak samo chętnie zamyka jak pis. Z tym ,że za pisu polski węgiel leżał na Hałdach a w rekordowych ilościach do PL jechał ruski.

Rozumiesz co to dywersyfikacja a co to najtaniej. Nie masz argumentów i zabrałeś się za wykręcanie kota ogonem.

Ja rozumie , ale primo chyba nie za bardzo tego rozumie stwierdzając że chyba lepiej kupować ruski gaz taniej , niż starać się żeby te gaz mógł być dostarczany z innych stron, a że być może drożej , no to cóż ,coś za coś , chcemy mieć w różnych kierunków to jedne kupujemy taniej , inne drożej , na tym polega dywersyfikacja , a nie na tym że kupujemy tu gdzie taniej od jednego ( w tym przypadku od Rosji), bo wówczas mamy monopol a nie dywersyfikację 

Opublikowano
Przed chwilą, mysza103 napisał:

chcemy mieć w różnych kierunków to jedne kupujemy taniej , inne drożej , na tym polega dywersyfikacja , a nie na tym że kupujemy tu gdzie taniej od jednego ( w tym przypadku od Rosji), bo wówczas mamy monopol a nie dywersyfikację 

Kupujesz jeden nawóz tam gdzie ci go najtaniej zaoferowali, czy kupujesz w różnych punktach po różnych cenach ??

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Kupujesz jeden nawóz tam gdzie ci go najtaniej zaoferowali, czy kupujesz w różnych punktach po różnych cenach ??

Kupuję w różnych punktach , np korn Kali kupowałem w agroloku , , Dap kupowałem w WAMEX , a rsm kupowałem przez CN

Opublikowano
Przed chwilą, mysza103 napisał:

Kupuję w różnych punktach , np korn Kali kupowałem w agroloku , , Dap kupowałem w WAMEX , a rsm kupowałem przez CN

Czyli wybierałeś sobie tam gdzie najtaniej ...

Opublikowano
11 minut temu, hubertuss napisał:

Tak samo jak Bartłomiej Sienkiewicz. Teraz ich przodkowie w grobach się przewracają.

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Czyli wybierałeś sobie tam gdzie najtaniej ...

Tak , ale jeśli chodzi o gaz gdzie by nie było gazo portów , czy rury z Norwegii , to zapewne bym nie miał takiej możliwości wyboru , bo ktoś wcześniej zadecydował ze bierzemy wszystko od ruskich , a z innych stron jest nam nie potrzebny , i w tej chwili bym płacił ja czy ty tyle ile ruski by zażądał , O ile by nam nie przykręcił kurka całkowicie 

Opublikowano
Dnia 6.12.2023 o 13:38, mysza103 napisał:

Tak , ale jeśli chodzi o gaz gdzie by nie było gazo portów , czy rury z Norwegii , to zapewne bym nie miał takiej możliwości wyboru , bo ktoś wcześniej zadecydował ze bierzemy wszystko od ruskich , a z innych stron jest nam nie potrzebny , i w tej chwili bym płacił ja czy ty tyle ile ruski by zażądał , O ile by nam nie przykręcił kurka całkowicie 

Podaj przyklad kiedy ZSRR,Rosja nie wywiazała sie z wcześniejszych kontraktów gazowych, w przypadku Niemiec swój gaz pchał ZSRR od 1965 bez wzgledu na sytuacje polityczna na swiecie, powinnismy miec alternatywę w razie ,,W'', jednak obecnie trzeba było ciagnąć gaz i wegiel z Rosji do oporu bo jest najtańszy i nasza gospodaka tylko na tym by zyskiwała będąc bardziej konkurencyjną wzgledem np Niemiec

Opublikowano
5 godzin temu, ws71 napisał:

Podaj przyklad kiedy ZSRR,Rosja nie wywiazała sie z wcześniejszych kontraktów gazowych, w przypadku Niemiec swój gaz pchał ZSRR od 1965 bez wzgledu na sytuacje polityczna na swiecie, powinnismy miec alternatywę w razie ,,W'', jednak obecnie trzeba było ciagnąć gaz i wegiel z Rosji do oporu bo jest najtańszy i nasza gospodaka tylko na tym by zyskiwała będąc bardziej konkurencyjną wzgledem np Niemiec

Co roku były takie przypadki że ciśnienie gazu spadało , bo ruscy przykręcali trochę kurek , co do węgla to przecież parę postów wyżej , ludzie twierdzą że pis rekordowo zwiększył import węgla z rosjii , i mają o to do pis pretensję ( choć akurat rząd z węglem i ściąganiem z rosji miał tyle wspólnego , co i My ) Po prostu w polityce to każdy sobie dopowie do warunków otoczenia , bo to co dzisiaj się powie że jest dobre to na to samo za jakiś czas przy innym układzie będzie złe . 

Opublikowano
22 minuty temu, mysza103 napisał:

Co roku były takie przypadki że ciśnienie gazu spadało , bo ruscy przykręcali trochę kurek , co do węgla to przecież parę postów wyżej , ludzie twierdzą że pis rekordowo zwiększył import węgla z rosjii , i mają o to do pis pretensję ( choć akurat rząd z węglem i ściąganiem z rosji miał tyle wspólnego , co i My ) Po prostu w polityce to każdy sobie dopowie do warunków otoczenia , bo to co dzisiaj się powie że jest dobre to na to samo za jakiś czas przy innym układzie będzie złe . 

Rząd miał z tym wile wspólnego bo te rekordy wykręcały państwowe spółki energetyczne kupując najwięcej tego węgla i rząd na to pozwalał podobnie jak pozwalał na zalanie polski zbożem i tylko głupi tego nie rozumie.

5 minut temu, robert1226 napisał:

Widać że o wiartekach już brak argumentów  to o gazie zaczyna bredzić. 

Wiatraki to jest pikus. To upadło przed pierwszym czytaniem. Grubszy numer jest z tymi małymi reaktorami smr. Nawet w łonie pisu się kłócą. ABW mówi, ze to zaszkodzi Polsce interesy są zagrożone. Kierowany przez Obajtak Orlen i ministerstwo klimatu są za i wykonują konkretne decyzje zmierzające ku budowie smr.

Opublikowano
8 minut temu, robert1226 napisał:

Widać że o wiartekach już brak argumentów  to o gazie zaczyna bredzić. 

A co tu pisać o wiatrakach , jak cała scena polityczna od prawa do lewa stwierdziła że takiej ustawy jak jest napisana nie da się wprowadzić , bo to bubel , nawet ci co tę ustawę chcieli wprowadząć są krytyczni co do tego i sami przyznają że ustawa w tym kształcie nie wejdzie bo nikt za nią nie zagłosuje. 

4 minuty temu, hubertuss napisał:

Rząd miał z tym wile wspólnego bo te rekordy wykręcały państwowe spółki energetyczne kupując najwięcej tego węgla i rząd na to pozwalał podobnie jak pozwalał na zalanie polski zbożem i tylko głupi tego nie rozumie.

Wiatraki to jest pikus. To upadło przed pierwszym czytaniem. Grubszy numer jest z tymi małymi reaktorami smr. Nawet w łonie pisu się kłócą. ABW mówi, ze to zaszkodzi Polsce interesy są zagrożone. Kierowany przez Obajtak Orlen i ministerstwo klimatu są za i wykonują konkretne decyzje zmierzające ku budowie smr.

A o co chodzi z tym atomem ? bo się w to bardzo nie zagłębiałem , a co do atomu to raczej cała scena polityczna jest za tym że atom musi powstać i to w jak najszybszym czasie , więc o co dokładnie w tym przypadku atomu smr chodzi , ?

Opublikowano

Chodzi o te małe reaktory smr. ABW pod nadzorem Kamińskiego z pisu mówi, że nie. Orlen i ministerstwo klimatu pod nadzorem pisu mówi, że tak. O co chodzi to się pewnie dowiemy jak po przejmie władze ale coś tam śmierdzi. ABW odradzała a ministerstwo dało zielone światło.

Opublikowano
hubertuss napisał:

Odległość ma być zmieniona na 500m wywłaszczenia to jakaś lipa. Ludzie z tego co wiem sami kombinują by mieć wiatrak na polu bo to kasa. Nie ma coi siać zamętu i straszyć.

3 godziny temu, tmk1974 napisał:

W projekcie ustawy jest mowa o uznaniu inwestycji wiatrowych za inwestycje o celu publicznym. I właśnie ten zapis sprawi, że wywłaszczenia staną się możliwe. No ale oczywiście Budka powiedział, że nie ma zagrożenia i to jest dla niektórych święte bez wnikania w szczegóły😂 

Ale ty ciemny jesteś. Rolnicy kombinują jak mieć wiatraki na polu. Jak jeden postawi to zaraz inni zazdroszczą a ty wywłaszczeniami straszysz. 90 % polskich rolników jak by się kto zgłosił sama by chciała się dać wywłaszczyć.

2 godziny temu, tomek1974 napisał:

już platfusy pokazują jak będą wspierać niemiecką gospodarkę ,orlen też zniszczą 

Kolejna ciemnota za Obajtka nie tak akcje Orlenu spadały i przeżyliśmy.

Hubertuss to powski troll