Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, aktualnie uprawiam kukurydzę, buraki cukrowe, rzepak i jęczmień ozimy. Kukurydza standardowo co roku na tych samych stanowiskach. Na innych polach natomiast rotacja wygląda tak . Jęczmień ozimy-Rzepak ozimy-poplon[ zbierany przed zimą na zielonkę lub zostawiany i talerzowany wiosną]-buraki cukrowe.  Planuje całkowicie odpuścić rzepak w przyszłym sezonie i wejść mocniej w buraki cukrowe. Problem polega na tym że nie mam czym zastąpić rzepaku w płodozmianie? Jęczmień-??--poplon-buraki. Musiała by to być roślina która siana jest latem/jesienią i zbierana również tak samo. Jakieś sugestie/ pomysły? zboże po zbożu? Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Po rzepaku  byraki ?

Proponuje Buraki-pszenica ozima- jęczmień ozimy, ale dla mnie za często burak, musiała by być dwa razy pszenica potem jęczmień, 4 lata to takie minium , dla mnie to i tak za krotka przerwa

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

nie bezpośrednio,  poplon w międzyczasie.

myślałem o tym ale jednak boję się trochę uprawy pszenicy, nie jest to 1 ha ani 2 żeby tak ryzykować tylko trochę więcej.

Jęczmień zawsze udaje się fenomenalnie dlatego zostaje.

W tym roku np zebrałem rzepak początkiem lipca, zasiałem na poplon mieszankę zbożową, tydzień temu zebrałem ją w kopiec, teraz rozwiozę obornik, orka i wiosną siew. także buraki nie przychodzą bezpośrednio po rzepaku.

Co do tych 4 lat to u mnie od zawsze tak jest że właśnie buraki przychodzą praktycznie co 3 lata, ani na plony nie narzekam ani na chwościka, także zależne to jest chyba od ziemi. Ziemia mieszana 3 i 4 klasa.

Opublikowano

Najpierw się dowiedz czy będziesz mógł siać więcej buraka bo na naszych terenach problem z zwiększeniem zasiewów, nawet hektara więcej nie chcą, ludzie się rzucili na siew bo w zeszłym roku była cena to każdy chce buraki siać. Nowych plantatorów wcale nie chcą, w tym roku cena na ziemniaka to na przyszły rok zobaczysz ile będzie sadzone.

Opublikowano
54 minuty temu, Bialy8011 napisał:

Najpierw się dowiedz czy będziesz mógł siać więcej buraka bo na naszych terenach problem z zwiększeniem zasiewów, nawet hektara więcej nie chcą, ludzie się rzucili na siew bo w zeszłym roku była cena to każdy chce buraki siać. Nowych plantatorów wcale nie chcą, w tym roku cena na ziemniaka to na przyszły rok zobaczysz ile będzie sadzone.

oczywiście, u mnie podobnie , ale raczej będzie zgoda , ale jak będzie na 100% zielone światło to całkowicie odpuszczam rzepak. wychodziło by że po jęczmieniu musiało by być inne zboże, ale jakie? zboże po zbożu? średnio to widzę :/ 

Opublikowano
Dnia 4.11.2023 o 18:54, ŻakowskiSławomir napisał:

nie bezpośrednio,  poplon w międzyczasie.

myślałem o tym ale jednak boję się trochę uprawy pszenicy, nie jest to 1 ha ani 2 żeby tak ryzykować tylko trochę więcej.

Jęczmień zawsze udaje się fenomenalnie dlatego zostaje.

W tym roku np zebrałem rzepak początkiem lipca, zasiałem na poplon mieszankę zbożową, tydzień temu zebrałem ją w kopiec, teraz rozwiozę obornik, orka i wiosną siew. także buraki nie przychodzą bezpośrednio po rzepaku.

Co do tych 4 lat to u mnie od zawsze tak jest że właśnie buraki przychodzą praktycznie co 3 lata, ani na plony nie narzekam ani na chwościka, także zależne to jest chyba od ziemi. Ziemia mieszana 3 i 4 klasa.

Co to są zadawalające plony 60, 80 czy 90 ton , ile lat siejesz co 3 rok , wyburaczysz ziemie, jęczmień jary siejesz ?

Opublikowano
8 godzin temu, miwigos napisał:

Co to są zadawalające plony 60, 80 czy 90 ton , ile lat siejesz co 3 rok , wyburaczysz ziemie, jęczmień jary siejesz ?

między 65 a 80, z reguły plon trzyma się 68. jak na moje ziemię jestem zadowolony. Odkąd pamiętam, z 15 lat napewno. jarego nie, tylko ozimy ,rzepak i buraki bo kukurydza co roku na tych samych działkach.