Skocz do zawartości

Amazone AD303 za dużo wysiewa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy, mam problem z wysiewem w siewniku amazone AD303. Problem polega na rozbieżności między próba kręcona a faktycznym wysiewem. Robimy próbę kręcona na 1/40ha kręcąc kołem 22.5 obrotu, zgodnie z ksiazka. W przypadku rzepaku jest praktycznie bezbłędnie może troszkę więcej niż wykrece ale nieznacznie. Problem pojawia się w przypadku zbóż. Różnica między próba kręcona a faktycznym wysiewem sięga nawet 20-30kg. Sieje z prędkością ok 7km/h. Denka w kółkach regulowalem odstęp jak w instrukcji ok 0,5mm od ząbków kółek. Zastanawiające jest to że muszę nastawiać duze wartosci na skali aby uzyskać dany wysiew. Wiadomo że wartości podane w tabeli są orientacyjne i zależą od wielkości i jakości ziaren ale  przykładowo na naklejce w siewniku dla wysiewu rzepaku 3kg/ha nastawa powinna wynosić ok 12 na skali i u siebie mam bardzo podobnie. Dla pszenżyta na naklejce skala 45 to 140kg/ ha u mnie na 45 wychodzi 120. Dla 200kg/ ha muszę nastawić ok 82 na skali. Tak samo dla pszenicy na naklejce skala 40 to ok 200kg/ ha u mnie dla 180kg/ha to skala aż 59.

Może ktoś wie co może być tego przyczyną i gdzie jej szukać? Zrobiłem proste obliczenie wyliczając średnicę koła ostrogowego. Dla 1ha czyli 10000m2 szerokości siewnika 3m na 1/40ha i 22.5obr koła wychodzi że średnica koła powinna mieć 3.7m a mierząc faktyczną średnicę koła w miejscu obręczy wychodzi 3.5m. Siejąc koło ostrogowe opiera się na ziemi właśnie o ten pierścień, więc biorąc do o liczeń średnicę koła 3.5m wychodzi mi że zamiast 1ha czyli 10000m2 otrzymuje 9450m2 więc ok 5% mniej.

Czy to w tym problem? Jeżeli tak to dlaczego w rzepaku wychodzi praktycznie dobrze?

Opublikowano (edytowane)

Ale jak wykręcisz to wychodzi Ci tyle w siewie czy więcej , bo ja musze o dwa numery zmniejszyć wtedy wyjdzie tyle co chcę w stosunku do wykręcanie , na tabele wcale nie patrze, inana odmiana , zaprawa, masa tysiąca nasion i są różnice, 

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Na jakiej pozycji klap dennych robisz próbe i siew ? Może to banał ale u mnie jak sieje grubego Patrasa to ustawiam na 2 pozycje a jak drobniejsze to na 1. Bo jak drobne i lekkie ziarno na 2 ustawiam to każda próba wychodzi mi inaczej. Na 1 idealnie co do kilograma.

Opublikowano

Tak wagowo wychodzi tak samo albo prawie tak samo różnice pomijalne. Wcześniej miałem faktycznie za mocno odsunięte denka teraz wyregulowalem i jest tak samo dalej wysiewa za dużo. Zastanawia mnie fakt dlaczego muszę ustawiać tak duże wartości na skali. Łańcuch jest napięty, olej w przekładni czysciutki

Opublikowano
21 minut temu, bezbarwny napisał:

Wartości tych nastaw faktycznie wysokie. Szczególnie dla pszenżyta to 82 to jakiś kosmos. A powiedz, mieszadło masz zblokowane, tzn czy się kręci? 

Kręci się wyjmuje zawleczkę tylko dla rzepaku. Nie wiem właśnie czy to coś nie tak ze skrzynią? To co zapisałem z tamtego roku przy próbie kręconej to np pszenżyto skala 60- 160kg/ha, 72 - 208kg/ha pszenica 58-173kg/ha 59-180kg/ha. Raczej wydaje mi się że powinno być dużo mniej

Opublikowano (edytowane)

Sprawdź przekładnie(w D7 tak sprawdzam): Ustaw na skali 0- rolki maja się nie kręcić, ustaw na 100 rolki maja się obracać ciągle bez przestojów. Jeśli coś odbiega to trzeba wyregulować dźwignie od ustawiania wartości wysiewu. Wartości z tablic powinny być bliżej próby kręconej. 

To jest nowy siewnik dla ciebie czy masz go juz kilka lat? Może ktoś już coś kombinował przy przekładni tak jak u mnie i źle zamocował dźwignie lub się odkręciła.

Jeśli sam z siebie zaczyna zawyżać lub zaniżać wysiew to trzeba myśleć o regeneracji przekładni

Edytowane przez Konrad_Duda
Opublikowano

Siewnik jest używany z 2007 roku ale nie jest zmęczony wygląda bardzo dobrze redlice talerzowe nie wytarte. przy wykonaniu próby kręconej kilkakrotnie wynik jest praktycznie taki sam dopiero podczas siewu na polu zawyza

Opublikowano

Trzeba zrobić inny test. Zrób jedną próbe kręconą, kręcąc powoli, zważ, potem zrób drugą i kręć najszybciej jak Ci się uda. Jeśli wyniki się różnią, to łożyska w przekładni do wymiany. I jest duże prawdopodobieństwo, że tak jest, miałem identyczny objaw, jak siałem wolno, to wychodziło tak jak przy próbie, a im siałem szybciej, tym więcej „przesiewał”.

Opublikowano
14 godzin temu, Rowan napisał:

Trzeba zrobić inny test. Zrób jedną próbe kręconą, kręcąc powoli, zważ, potem zrób drugą i kręć najszybciej jak Ci się uda. Jeśli wyniki się różnią, to łożyska w przekładni do wymiany. I jest duże prawdopodobieństwo, że tak jest, miałem identyczny objaw, jak siałem wolno, to wychodziło tak jak przy próbie, a im siałem szybciej, tym więcej „przesiewał”.

Dzis tak zrobilem, przypadkiem spojrzałem na sterownik jak opjciec krecił i było ok 14km/h a sieje ok 7. Drugi raz wkrecilismy krecac kołem wolniej - wynik bez zmian