Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja bym bral 6245 wcale nie są dużo droższe a warto dokozyc a coś zachodniego małego nie wchodzi w grę?

ja mam 6211 i właśnie brakuje mi tego napędu w opryskiwaczu 1000l jak jest mokra wiosna

Opublikowano
wojtal24 napisał:

ja bym bral 6245 wcale nie są dużo droższe a warto dokozyc a coś zachodniego małego nie wchodzi w grę?

ja mam 6211 i właśnie brakuje mi tego napędu w opryskiwaczu 1000l jak jest mokra wiosna

zachodniego sam nie wiem boję się kosztów i braku części , a takiego zetorka każdy ogarnie, poza tym mam małe gospodarstwo

Opublikowano (edytowane)

Deutza oglądni niektóre na pewno tańsze od Zetora coś z serii 06 lub 07 i palą o wiele mniej silnik o wiele prostszy chłodzony powietrzem jedyne co to części zamienne do skrzyni mogą być droższe polecam wersję c z komfortową kabiną. hydrauliczna pompa na wierzchu przy silniku osobny olej do hydrauliki. 5207 lub 6007 około 55 koni mają 3 cylindry i około 3 litrów pojemności 7207 i 7807 4 litry około 75 koni co do napędu to ja trochę żałuje że mam 7807 bez napędu bo potrafi go przy ciężkiej orce wziąść na dęba

Edytowane przez Grab12
Opublikowano
Grab12 napisał:

Deutza oglądni niektóre na pewno tańsze od Zetora coś z serii 06 lub 07 i palą o wiele mniej silnik o wiele prostszy chłodzony powietrzem jedyne co to części zamienne do skrzyni mogą być droższe polecam wersję c z komfortową kabiną. hydrauliczna pompa na wierzchu przy silniku osobny olej do hydrauliki. 5207 lub 6007 około 55 koni mają 3 cylindry i około 3 litrów pojemności 7207 i 7807 4 litry około 75 koni co do napędu to ja trochę żałuje że mam 7807 bez napędu bo potrafi go przy ciężkiej orce wziąść na dęba

tylko ile kosztują napewno nie są w cenie zetora 5245

GrzegorzKulawiecki napisał:

izydor6280 napisał:

jako pomocnik to taki 62 czy nawet starsze 67/69 w zupełności wystarczy

ceny 5245 i 6211 podobne , tylko zastanawiam się czy jednak ten przedni napęd nie będzie lepszy , mimo mniejszej mocy

Zerknąłem tak na szybko na ogłoszenia na 5245 i 6245 to jakiejś dużej różnicy nie ma a jednak 4×4 przydatny

• Like 1
Opublikowano

Popieram kolegę ,,wojtal 24", jak już coś wybierać to z przednim napędem. Ja mam zetorka 62 45 i wiele razy w polu przydatny jest przedni napęd, a przy tym jeszcze jest mniejsze zużycie paliwa, ponieważ przy załączonym przednim napędzie część mocy ciągnika nie jest stracona na pokonywanie oporu przednich kół bez napędu, przy pracach polowych.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, wujekk110 napisał:

Popieram kolegę ,,wojtal 24", jak już coś wybierać to z przednim napędem. Ja mam zetorka 62 45 i wiele razy w polu przydatny jest przedni napęd, a przy tym jeszcze jest mniejsze zużycie paliwa, ponieważ przy załączonym przednim napędzie część mocy ciągnika nie jest stracona na pokonywanie oporu przednich kół bez napędu, przy pracach polowych.

Głownie to chodzi o to że tylne ci się mniej ślizgają sama blokada mostu już dużo daje i redukuje poślizg nie mówiąc o najniższym możliwym ciśnieniu w oponach i już są oszczędności na paliwie a przodek super sprawa co do cen deutza i Zetora to patrzyłem i nawet niektóre dx są tańsze sam oglądałem Zetora konkretnie 7711 i cena jest kosmos za to co oferuje w porównaniu do 7807 o spalaniu nie wspominając 

Edytowane przez Grab12
  • Thanks 1
Opublikowano

O wyśmiewanym MTZ napiszę tylko, że ma pod przednią osią prawie 65cm prześwitu. Zrobi trochę mniej zniszczeń jak trzeba wjechać z rozsiewaczem, czy opryskiwaczem  w wyższe uprawy niż taki Zetor 5245

Opublikowano

Do drobnych prac starczy 6211  ale czasami może brakować przedniego napędu 5245 może być czasami troszkę słaby ale jak byś chciał założyć tura w przeszłości to 5245 będzie napewno lepszy 

Opublikowano
Alchemik napisał:

O wyśmiewanym MTZ napiszę tylko, że ma pod przednią osią prawie 65cm prześwitu. Zrobi trochę mniej zniszczeń jak trzeba wjechać z rozsiewaczem, czy opryskiwaczem  w wyższe uprawy niż taki Zetor 5245

MTZ ma 80 koni ,poza tym nie będzie za szeroki rozstaw kół np. żeby kopać ziemniaki ?? ja sądzę na 68

Opublikowano

Zależy jakie MTZ ma opony, felgi i przednia oś.

Zakresy regulacji z instrukcji MTZ 82 i 82.1:

Przód da się ustawić od 120cm do 180cm

Tył od 140cm dla standardowych kół 15.5-38 (na mniej nie pozwalają błotniki), a na wąskich 9-42 da się uzyskać rozstaw 125cm.

O konkretne wersje jak to wygląda warto popytać w dziale MTZ.

Zestawem MTZ + Anna kopał @UrsusCzesio może powie coś więcej.

Osobiście nie jestem jakoś mega za MTZ, ale jest to jakaś opcja i daje większą pulę ciągników do wyboru. Większa szansa, że trafi się coś ciekawego w okolicy itp. A czasami się zdarza, że sprzedaje akurat ktoś znajomy gdzie wiemy jak dbał o sprzęt itp. Jak się nie spodoba to zawsze można sprzedać i kupić coś innego. Nie musi to być maszyna na zawsze.

IMG_20230915_062015.jpg

IMG_20230915_061901.jpg

IMG_20230915_061728.jpg