Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy macie / jezdzicie przyczepami bez rejestracji, co grozi za to. Co za jazde kombajnem / ładowarką tel./koparką  po drogach publicznych

Jakie macie doświadczenie w tej kwestii mieliście jakieś akcje z policją ?

Opublikowano

Niczym nie jeżdżę niezarejestrowanym i bez przeglądów, powiązanym drutami też nie, kombajny i te inne tam, muszą mieć opłacone OC, bo w razie kolizji płacisz z własnej kieszeni, a to w niektórych okolicznościach może być gwoździem do trumny. Oczywiście heder na wózku, bo żadne OC nie pomoże jak zapięty na kombajnie.

• Thanks 1
Opublikowano

OK. przyczepa przerobiona z rozrzutnika, albo przyczepa dwufunkcyjna , opłacone OC dla maszyn rolniczych (?) czy mozna nią jezdzić bez przeglądów-rejestracji , czy różnica jest dopiero wtedy jesli ma adapter do obornika?

Opublikowano (edytowane)

Kombajn i koparka/ładowarka  na własny użytek Jest ubezpieczona z oc gospodarstwa i tak stanowi ustawodawca ...nie trzeba dodatkowo ubezpieczać aby dojechać na własne pole .

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Trzeba, jak na własnym polu coś odwalisz że ktoś ucierpi to tak, ale nie po publicznej drodze.

"

Zasadą jest, że używanie przez rolnika pojazdu wolnobieżnego na terenie gospodarstwa rolnego nie podlega obowiązkowi posiadania polisy OC. Wyjątkiem jest sytuacja gdy kombajn porusza się po drodze publicznej.26 cze 2023"
Edytowane przez Desperado
Opublikowano (edytowane)

Nie trzeba ,było to wałkowane nie raz ...wyjaśniał to sam minister rolnictwa 

Tak stanowi ustawa i jest to ubezpieczenie obowiązkowe z oc gospodarstwa 

Art. 50. o ubezp. obowiąz. ,
Odszkodowanie z ubezpieczenia OC rolników
1.
Z ubezpieczenia OC rolników przysługuje odszkodowanie, jeżeli rolnik, osoba pozostająca z nim we wspólnym gospodarstwie domowym lub osoba pracująca w jego gospodarstwie rolnym są obowiązani do odszkodowania za wyrządzoną w związku z posiadaniem przez rolnika tego gospodarstwa rolnego szkodę, będącą następstwem śmierci, uszkodzenia ciała, rozstroju zdrowia bądź też utraty, zniszczenia lub uszkodzenia mienia.
2.
Przepis ust. 1 stosuje się również, jeżeli szkoda powstała w związku z ruchem pojazdów wolnobieżnych w rozumieniu przepisów prawa o ruchu drogowym, będących w posiadaniu rolników posiadających gospodarstwo rolne i użytkowanych w związku z posiadaniem tego gospodarstwa rolnego.

https://lexlege.pl/o-ubezp-obowiaz/art-50/

Ubezpieczenie obejmuje również pojazdy wolnobieżne. OC rolnika pokrywa wszelkie straty spowodowane w związku z ich użytkowaniem, ale pod pewnymi warunkami. Dotyczy tylko sytuacji, w których szkody powstały w związku z ruchem pojazdów wolnobieżnych, będących w posiadaniu rolników posiadających gospodarstwo rolne i użytkowanych w związku z posiadaniem tego gospodarstwa rolnego. Nie jest ważna lokalizacja, w której zdarzy się wypadek (może to być również droga publiczna), ale charakter, w jakim wykorzystywany był pojazd. Jeśli zdarzenie będzie miało miejsce podczas dojazdu na własne pole w celu dokonania na nim koniecznych prac, straty pokryje OC rolnika.

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja nie miałem spotkania z policją, jakby co w przypadku spotkania mam zamiar mówić że to maszyna rolnicza, w przypadku lawet do bel (oświetlenie hamulce mam sprawne jbc), a co będzie to będzie. Przyczepy dwu osiowe pożyczam to porejestrowane

Opublikowano

Znam przypadek, że tam z okolicy faceta złapali z przyczepą niezarejestrowana. Laweta ja ściągli na parking. Ja niezarejestrowana to jadę z bliskiej okolicy do domu, w transporcie jeżdżę zarejestrowanymi przyczepami

Opublikowano
32 minuty temu, GABBER85 napisał:

No własnie czy rozrzutnik z burtą / klapą tylną to rozrzutnik czy przyczepa, też bym sie tłumaczył że to  sprzet rolniczy i spróbować nie przyjąć mandatu...

Mandat to akurat najmniejszy problem... Kłopoty się zaczynają przy kolizji czy nie daj bóg pry wypadku. Z prokuratorem czy biegłym nie będzie dyskusji. 

Ogólnie dobrą praktyką (nie wiem czy nie obowiązkiem) jest opłacanie oc wszystkiego co się ciąga po drogach publicznych. Ja wykupuje oc do rozrzutnika i do przyczepy samozbierającej. 

I jak nie masz papierów do tej przyczepy a chcesz nią jechać to idź chociaż do brokera i wykup oc. Musisz podać jakąś nazwę (coś z nazwą rolnicza) i jakiś nr ramy albo seryjny i chyba rok produkcji. To są śmieszne opłaty na takie sprzęty, a sumienie czyste. No i oczywiście stan techniczny minimum taki jak by miała przejść przegląd.

Opublikowano

Jak na razie nie ma w Polsce obowiązku rejestracji rozrzutników obornika.

Pytanie: Czy rozrzutnik obornika bez adaptera rozrzucającego ale z z łańcuchami i listwami, to nadal rozrzutnik, czy może już przyczepa z przenośnikiem podłogowym? 

Opublikowano (edytowane)

Co do rejestracji takich przyczep to m.in tu  prosto to objaśniono  https://jakiwniosek.pl/wnioski/komunikacja/rejestracja-przyczepy-rolniczej 

Cytat

Wszystkie przyczepy uniwersalne, aby mogły poruszać się po drogach publicznych, muszą zostać zarejestrowane w wydziale komunikacji. Oprócz tego muszą posiadać odpowiednią homologację oraz ważny przegląd.

Przyczepy specjalistyczne są traktowane jako sprzęt rolniczy i jeżeli są one używane tylko w ramach prac polowych, nie muszą być rejestrowane. 

Przeróbka lub pozbycie się elementów typowych dla przyczepy specjalnej  by była do przewozu wszystkiego  czyni ją ponoć uniwersalną, ale póki co nie słyszałem aby ktokolwiek miał z tego tytułu problemy.

Edytowane przez Pigmei
Dopisek
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, karat7 napisał:

Kombajn poruszający się po drodze publicznej , jadący nawet na własne pole ma obowiązek opłacenia OC.

Przeczytałeś choć raz  policę OC gospodarstwa ? Wątpię a o ustawie nie wspomę.

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano

Ogarek dobrze gada. Nie trzeba dodatkowo ubezpieczać...i tyle.

Opublikowano
1 godzinę temu, bergman31 napisał:

Jak na razie nie ma w Polsce obowiązku rejestracji rozrzutników obornika.

Pytanie: Czy rozrzutnik obornika bez adaptera rozrzucającego ale z z łańcuchami i listwami, to nadal rozrzutnik, czy może już przyczepa z przenośnikiem podłogowym? 

Idąc tym tokiem rozumowania to opryskiwacz ciągany, wóz asenizacyjny czy rcw też można zinterpretować jako przyczepę 

3 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

Ogarek dobrze gada. Nie trzeba dodatkowo ubezpieczać...i tyle.

Niby tak ale nie każdy policjant będzie na tyle klimaty a tak to masz papierek i jesteś kryty 

• Like 1