Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, Qwazi napisał:

Ponowię pytanie: podaj przepis, który wymaga uprawnień UDT na ładowarkę

Nikt tego jeszcze nie zdefiniował w rolnictwie- jeśli chodzi o kategorie to I WJO(wózki ze zmiennym wysięgiem)

Masz 3 sytuacje w których zapytają cię o uprawnienia:

1. Wypadek

2. Ubezpieczenie- agrocasco- wymaga aby maszyna była użytkowana przez wykwalifikowanego pracownika- prawo jazdy nie potwierdza twoich umiejętności i stanu zdrowia

3. Serwis gwarancyjny to samo co wyżej- efektem jest nie uznanie gwarancji,

Ta sama sytuacja jest przy kombajnie, sieczkarni, prasie wysokiego zgniotu czy nawet pilarki. 

Każdy zrobi jak chce ale czasami jest to sporo droższe gdy coś się stanie

Opublikowano

Zapytali mnie już przy okazji ubezpieczenia. Zdziwili się troszkę i przestali pytać. Ale się nie dziwię, że pytają. To jest świetny sposób na to, żeby nie wpłacić odszkodowania lub nie wykonać naprawy. A przy wypadku rozpatruje się stopień zawinienia sprawcy, a nie fakt posiadania uprawnień, o ile są one wymagane. To jest inna kwestia i faktycznie jest ona sankcjonowania, ale oddzielnie. Dla przykładu jeśli ktoś prawidłowo jedzie samochodem nie posiadając prawa jazdy, a ktoś posiadający to prawo jazdy nie zachowa bezpiecznego odstępu i "wjedzie mu w d..pę", to winny zdarzenia jest ten, który nie ma uprawnień?

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Data wydania jest elementem zabezpieczenia przed fałszerstwem, czyli wychodzi na to, że sam organ wydający fałszuje dokument

Ja tam nie widzę żadnego fałszerstwa UDT pisze wyraźnie że przedłużone uprawnienia są ważne od 1.01.2024. i posługiwanie się nimi jest nielegalne bo ważność starych jest do końca 2023

Opublikowano

Jeśli dysponujesz dokumentem, którego data wydania jest w przyszłości, to taki dokument jest zabezpieczany w związku z podejrzeniem podrobienia lub przerobienia i wszczynane w tej sprawie postępowanie sprawdzające, na podstawie przepisów kpk. Oczywiście, jeśli się tym dokumentem okażesz. Spróbuj sobie wyprodukować prawo jazdy z taką datą i okaż się nim policjantom. Wiem, że nie musisz mieć podczas kontroli, ale, jeśli masz, okazać możesz 

Opublikowano

https://dzwignice.pl/jak-wyglada-kurs-na-operatora-ladowarki-teleskopowej/

Tutaj mała ciekawostka. Jakiś przedsiębiorca, który prowadzi szkolenia zawodowe, na stronie swojej firmy zamieścił tekst (zachęta do uczestnictwa w szkoleniu), w którym zakwalifikował dodatkowo ładowarkę, jako dźwignicę. To jest czysty marketing ukierunkowany na zysk. Za bardzo szafuje się pojęciem ładowarki teleskopowej i z tego korzysta poprzez luźne, własne interpretacje. Też mogę przekonać grupę rolników, że potrzebują posiadać uprawnienia na np wyciągi towarowe (które są w rozporządzeniu UDT), bo obsługują zgarniacze obornika, potem przeprowadzić im kurs i zorganizować egzamin przed komisją UDT. Będzie prawnie? Będzie. Zarobię? Zarobię. A czy te uprawnienia są wymagane od tych rolników? Nie popadajmy w paranoję i myślmy przy tym, co ktoś usiłuje nam wcisnąć. Już był epizod, kiedy jedna z ubezpieczalni życzyła sobie uprawnień na prasę zwijającą. Jak tak rolnik będzie łykał wszystko, co mu przedsiębiorczy ludzie podrzucą, to niedługo się okaże, że ciągnik z turem to też jakiś wózek albo inna platforma i też trzeba na to uprawnień typu patent żeglarski

Celowo piszę z pewną dozą przesady, żeby zwrocić uwagę na pewne schematy. Nie mam też na celu nikogo tutaj potępiać. Wystarczy, że rynek i pogoda nam dają po d..ch, nie muszą dodatkowo doić wszelkiej maści cwaniaki, którzy sobie wymyślili sposób na biznes 

Opublikowano
Dnia 13.07.2023 o 23:33, Qwazi napisał:

Dla przykładu wstawiam jeszcze jeden dokument, tym razem plastikowy. Ale podstawa prawna jest

IMG_20230713_232947_603~3.jpg

Uprawnienia ADR to jest dokument ze zdjęciem i jego ważność jest na  5 lat  . Widziałem mam 

Opublikowano

To nie jest ten ADR. Takiego nie można sobie zrobić samemu. Ten już jest nieważny. Jego ważność obowiązuje jeszcze z innym dokumentem. I nie jest to do dowód osobisty ani prawo jazdy

Opublikowano
22 godziny temu, Qwazi napisał:

Jeśli dysponujesz dokumentem, którego data wydania jest w przyszłości, to taki dokument jest zabezpieczany w związku z podejrzeniem podrobienia lub przerobienia i wszczynane w tej sprawie postępowanie sprawdzające, na podstawie przepisów kpk. Oczywiście, jeśli się tym dokumentem okażesz. Spróbuj sobie wyprodukować prawo jazdy z taką datą i okaż się nim policjantom. Wiem, że nie musisz mieć podczas kontroli, ale, jeśli masz, okazać możesz 

Wymyślasz niestworzone historie.

Opublikowano
6 minut temu, witejus napisał:

Wymyślasz niestworzone historie.

Przyślij mi na PW kontakt do siebie, to się przekonasz, jakie one niestworzone. Wszystkiego nie chcę tutaj pisać 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Qwazi napisał:

Przyślij mi na PW kontakt do siebie

Ale poco to drążyć, i tak nie mamy na to wpływu.Ja też byłem osobiście świadkiem dziwacznych kursów, egzaminów za pieniądze gdzie potem policja przesłuchiwała, fikcyjnych egzaminów

Edytowane przez witejus
Opublikowano
Dnia 13.07.2023 o 23:33, Qwazi napisał:

Dla przykładu wstawiam jeszcze jeden dokument, tym razem plastikowy. Ale podstawa prawna jest

IMG_20230713_232947_603~3.jpg

A co to za ulotka? To ważność już utraciło kilka lat temu, na co to trzymać. 🤔

Opublikowano

Ja mam trochę inne, ze zdjęciem bardziej podobne do prawa jazdy tylko że pomarańczowe.

A pierwsze zaświadczenie ADR to miałem taką książeczkę jak stary dowód rejestracyjny 

Opublikowano
19 minut temu, witejus napisał:

Suwenir, ja też mam podobnego typu pamiątkę.

Tak jest. Pamiątkowe mi zostało. Tego drugiego dokumentu już nie mam. Ten ADR nie dotyczył przewozu "normalnych" materiałów noebezpiecznych

12 minut temu, witejus napisał:

Ja mam świadectwo kwalifikacji kierowcy, zielone, dawno nie ważne.

Też miałem. Gdzieś się zutylizowało

• Like 1