Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Artis a czy są granulowane z magnezem? Granulowane to chyba raczej tylko czyste węglany typu kreda...

Opublikowano

jest pierwsze lepsze zdanie z pierwszego ogłoszenia na olx

"Magnezowe

Węglan wapnia 60% CaCO3
Tlenek wapnia 30% CaCO3
Węglan magnezu 30% MgCO3
Tlenek magnezu 15% MgO
Wilgotność 3%
Frakcja 3-6mm"

Opublikowano

Ahh, zapomniałem że był kiedyś jakiś WAP MAG.

Ale ponoć to były kamyczki oblepione pyłem wapna węglanowego.

Jakby faktycznie było wapno węglanowe magnezowe sam pył zgranulowany to taniej wyjdzie takim niż KIZERYTem.

Ale czy znajdziesz takie wapno nie wiem. Jak kamyczki to one reaktywność mają nikłą i lepiej sobie nim głowy nie zawracać.

Opublikowano

Co myślicie o takim czymś:

Kreda nawozowa luzem z Kornicy.
Jest to typ wapna nawozowego pochodzenia naturalnego niezawierający magnezu - Kopalina odmiana 07a
Nazwa handlowa to AGROCARB 90 M - KR

Skład w masie nawozu:
Węglan wapnia CaCO3 - 84 %
Tlenek wapnia CaO - 47 %
Siła zobojętnienia - 51%
Zawartość wilgoci H2O - 16-18 %
Reaktywność - 98%

https://www.olx.pl/oferta/kreda-nawozowa-z-kornicy-luzem-cala-polska-juz-dostepna-CID757-IDnXAXY.html

Mam ofertę w cenie 113zł./t z dostawą (brutto). Warte tej ceny??

Opublikowano

Podpowie mi ktoś, czy nordkalk ma twardszą granulę niż polcalc ? Bo polcalc mi się zawiesza w rozsiewaczu.

Jestem ogólnie przeciwnikiem wapna granulowanego ze względu na cenę, bo to niby to samo. Stosowałem różne wapna pyliste, jednak ze względu na mokrą jesień i wiosne nie zdążyłem rozsiać zwykłego wapna i sypnąłem po 350 kg polcalc, i co wam powiem, po raz pierwszy widziałem taką różnicę po zastosowaniu wapna i to jeszcze w takiej śmiesznej ilości. Na polu na którym nie rosło w tamtym roku prawie nic , kukurydza jest piękna.

Opublikowano

Ej a co powiecie o posianiu granulatu na orkę zimową ?( zaraz po orce rozsiać granulat ). Problem mam w tym , że sypkiego nie mam czym wymieszać po ściernisku po qq bo agregat będzie się zapychał a dawanie pod orkę mija się chyba z celem ?. Czy rozsiać z samej wiosny jak tylko będzie dało się wjechać ( ile musi wynosić minimalny odstęp pomiędzy wapnem a fosforem ?)

Opublikowano

Sypkie jak najbardziej pod pług możesz dać. Najwyżej spłycić orkę jeżeli masz obawy że pójdzie za głęboko.

Granulat po orce.

Opublikowano
Dnia 14.08.2018 o 01:09, Tomasz160 napisał:

Co myślicie o takim czymś:

Kreda nawozowa luzem z Kornicy.
Jest to typ wapna nawozowego pochodzenia naturalnego niezawierający magnezu - Kopalina odmiana 07a
Nazwa handlowa to AGROCARB 90 M - KR

Skład w masie nawozu:
Węglan wapnia CaCO3 - 84 %
Tlenek wapnia CaO - 47 %
Siła zobojętnienia - 51%
Zawartość wilgoci H2O - 16-18 %
Reaktywność - 98%

https://www.olx.pl/oferta/kreda-nawozowa-z-kornicy-luzem-cala-polska-juz-dostepna-CID757-IDnXAXY.html

Mam ofertę w cenie 113zł./t z dostawą (brutto). Warte tej ceny??

ostatnio idzie już ta gorsza 07a z mniejsza zaw cao ale kreda to kreda nie ma lepiej i bezpieczniej odkwaszajacego wapnia cena hmmm w zeszłym roku podlaskie wychodziło ok 100 pln tona. targuj się oni dają dużo narzutu mają z czego spuścić., 

Opublikowano

Rozpuści się i przemieści w profilu .

Jeśli masz obawy że będzie zbyt dużo opadów i pójdzie za głęboko to obserwując pogodę będziesz mógł wysiać np w styczniu czy lutym.

Niemniej jak masz czym to i sypkie możesz dać po orce. Do wiosny spenetruje profil glebowy a później agregat wymieszać.

Tona granulatu = 3 do 5 ton sypkiego. 

Opublikowano (edytowane)

A nie dasz rady jesienią lub zimą na niezmarzniętą ziemię? Im wcześniej i im więcej opadów wapno dostanie tym lepiej zadziała i spenetruje profil glebowy.

U mnie przez zimę przeleżało badań nie robiłem ale pszenica jara była zarąbista.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Jeśli przedplużki wrzącą wapno na spód to ja rozsiałbym po wierzchu.

Może to nie zgodne z ogólnie przyjętymi zasadami ale lepiej tak jak wcale. 

@daron64 jeśli nie będzie Ci kolidować z podaniem fosforu to i wiosną możesz. Będziesz miał kasę to nawet w styczniu czy lutym.

Opublikowano

Stosował ktoś takie wapno ? http://agrotrader.pl/oferta/wapno-granulowane-wap-calc-ID217520.html 

Kupiłem kiedyś kilka worków do ogrodu pod warzywa, Dawka w przeliczeniu to jakieś 3t/ha. pH wzrosło choć pomiar najprostszym kwasomierzem na płyn helliga, widać to również po roślinach. Ciekawi mnie tylko dlaczego po dwóch latach są widoczne w glebie miękkie granulki tego wapna, rozcierają się na pył ale dlaczego nadal się nie rozpuściły?