Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i co z tą próbką..

Dobrze wygląda! Kamieni dużych nie ma, kilka małych ziaren. Znając życie jakieś cwaniaki zgranulowały Radkowit Premium.

Można wiedzieć gdzie i za ile Pan to kupił? Kto jest producentem? Jak się produkt nazywa?

Opublikowano

Dostałem próbkę takiego czegoś. Co sądzicie? Kamienia nie za dużo. Po rozpuszczeniu taka klejka "papka", nawet przez sitko nie chciało uciekać.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Opublikowano
mariuszzz napisał:

No i co z tą próbką..

Dobrze wygląda! Kamieni dużych nie ma, kilka małych ziaren. Znając życie jakieś cwaniaki zgranulowały Radkowit Premium.

Można wiedzieć gdzie i za ile Pan to kupił? Kto jest producentem? Jak się produkt nazywa?

Cena to 320/t, worki czyste no name, od znajomego wziąłem tonę na jedno pole. U niego było efekty widać, czyli dobre musi być a mi magnez był potrzebny.

Opublikowano

Jeśli w glebie brakuje magnezu to własnie wapnem magnezowym jest najlepiej go uzupełnić, W wapnie magnezowym może być najczęściej 15%-18% MgO, zależy od kopalni. Pod Kielcami mało magnezu jest w Jaźwicy, ok 8-10%.  W Radkowicach czy Siewierzu jest właśnie ok 15% lub trochę więcej.

Przy dawce np 3 tony/ha, będzie to ok 450 kg MgO. Nie ma lepszego i tańszego sposobu uzupełnienia magnezu.

Opublikowano (edytowane)

Proszę uważać na wapno firmy Asmar wap przwiezli mi 12 ton tego CaCO3 90% CaO 46-52 typ 04 a reaktywności nie pisali na worku niestety kupiłem to po 300zł za tonę a po kontakcie z tą firmą okazuje się ze wapno ma 70% reaktywności i nie mają obowiązku pisania tego na workach. Czy wgl jest sens siać 500kg na ha lekkiej zakwaszonej ziemi i czy lepiej dokupić wannę kredy 06a i dać dodatkowo 2 t na ha?

Edytowane przez AdriannS
Dodatkowe pytanie w poście
Opublikowano (edytowane)

Panowie jakie wapno granulowane (firma i nazwa) polecacie pod kukurydzę i jaką dawkę? Takie które zadziała. Chce wysiac w następnym tygodniu jak tylko śnieg zginie

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Dnia 26.02.2021 o 06:49, Rolnik1973 napisał:

Witam, zadam może trochę głupie pytanie. Z racji małego gospodarstwa, zakup patelni kredy jest dla mnie problematyczny, Po żniwach chcę rozsypać kredę granulowaną ( wapniak kornicki ) rozsypać to w ilości po 1-1.2t/ha przy pH 4.5-5.5. Nie pytam tutaj o kwestię ekonomiczną, lecz czy takie akcyjne wapnowanie ma sens ? pH podskoczy coś do góry ? Oczywiście w kolejnych latach chcę podawać podobne dawki kredy lub wapna weglanowego w granuli. 

W przypadku pola z pH 4.5 chcę podać 300kg tlenku na ściernie i około 1t kredy na orkę.

Opublikowano
5 godzin temu, Murphys napisał:

Na pewno poprawi. ale o ile to ci powiem po żniwach kukurydzianych bo 2x 500kg sypałem 

Myślę, że będzie dobrze żeby chociaż czasowo o te 0.5 podbiło. 

Opublikowano (edytowane)

Witam, potrzebuje jakieś wapno pod pszenżyto i żyto ozime, słabe pH i nie takie drogie bo budżet... Mogę granulowane rozsiać na ściętą słomę? Da to coś ? Chodzi i rozkładanie się resztek 

Dodam że granulat tylko musi być 

Edytowane przez MafiaLolek
Opublikowano

Jak sypniesz 500 kg to na pewno uspokoisz sumienie a czy coś da, na pewno lepsze to jak nic. Na zapotrzebowanie roślin wystarczy ale pH zbytnio nie podniesie 

Opublikowano
5 godzin temu, MafiaLolek napisał:

Witam, potrzebuje jakieś wapno pod pszenżyto i żyto ozime, słabe pH i nie takie drogie bo budżet... Mogę granulowane rozsiać na ściętą słomę? Da to coś ? Chodzi i rozkładanie się resztek 

Dodam że granulat tylko musi być 

Slabe pH to znaczy jakie ? Lepiej dac po orce granulat przed kultywatorem jak dasz na sciern potalerzujesz i zaorzesz to rosliny beda mialy to trudno pobrac ewnetualnoe możesz dawke podzielic na 2 polowe na sciern i polowa po orce 

Opublikowano (edytowane)

Witam panowie mam pytanie , wapno węglanowe z Morawicy firma sołtys bodajże 90 za big bag 500 kg dobra cena ? I jakieś opinie ? 

Edytowane przez bennos
Opublikowano
5 minut temu, DobryxD napisał:

Witam mam pytanie czy mogę zasiać wapno  wapniak koszelowaki odrazu po orce przed siewem zimowym ?

Zawsze tak robię a czy to dobrze to nie wiem 🤔

Opublikowano
Dnia 31.08.2021 o 21:15, Ursus932 napisał:

Zawsze tak robię a czy to dobrze to nie wiem 🤔

A jeszcze jedno pytanie . Czy jak rosieje wapno to mogę rosiac nawóz ?

Opublikowano

nawet musisz😄

jaką macie opinie , moge mieć wapno dolomitowe z zawartością CaO i MgO i inne w blizej nieokreslonym % składzie chemicznym,

w mieleniu 0-2mm za 30zl/t z dowozem, czy warto , czy nie zaszkodzi,  czy szkoda fatygi?

myslałem dac 5-7t/ha bo skrzyp  rośnie