Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

moge się mylić kiedyś na forum pisałeś że masz kilkaset ha:)

Nie wiem, możliwe, że mój brat coś powypisywał. Ja miałem zakładać swoje konto ale powiedział że ma swoje to skorzystałem.

On ma 16 i możliwe, że opisywał gospodarstwo swojego chrzestnego. On faktycznie ma sporo ziemi i niezłe maszyny.

Wracając do tematu:

Co z tymi dotacjami z PROW?

Opublikowano
Mam pytanie: Jaki ciągnik nowy wybrać?

Powinien mieć minimum 70km. Mam 16ha same łąki. Ciągnik pracował by z prasą Metal Fachu i z małym rozrzutnikiem oraz raz na kilka lat z pługiem i talerzówką. ....

Wybierz ciągnik tani w naprawach bo wszystko się psuje, jeżeli głównie łąki a sporadycznie prace polowe to raczej coś na szerokich kapciach (MTZ na tyle ma zwykłe). Piszesz rozrzutnik oraz prasa więc zakładam że w przyszłości tura będziesz chciał założyć - MTZ się nie nadaje bo nie ma rewersu. Twój zakres cenowy sprowadza się jednak tylko do MTZta - nic innego w tych pieniądzach nie kupisz.

Opublikowano

Piszesz rozrzutnik oraz prasa więc zakładam że w przyszłości tura będziesz chciał założyć - MTZ się nie nadaje bo nie ma rewersu.

Opcjonalnie jest ;) co do prasy rolującej to się niestey nienadaje :P

Opublikowano

odnośnie tych linków to ja bym polecił przedewszystkim coś krajowego. Dalaczego bo większość zagranicznych będzie w stanie idealnym z przebiegiem ok 4tyś.

Nie jestem zwolennikiem NH ale za te pieniądze co tam stoi to bym się skusił chyba...

Opublikowano (edytowane)

Napisz troszkę jaśniej jeśli możesz.

Rewers występuje w belarusach jako opcja za którą trzeba dopłacic ale wtedy nie masz w nim półbiegów ;)

Co do prasy to wg mnie się nienadaje ponieważ ma dośc delikatny WOM na opaski które się mogą często zużywac 2 sąsiadów ma Belarusy pierwszy ma w 1025 już 3 a ciągnik ma nakręcone nieco ponad 1000h 2 sąsiad w 952.3 przy pierwszy raz przy ok 150h wymienił opaski na nowe co prawda nie kosztują majątku ale jednak traci się cenny czas na ich wymianę/regulację...

do 60 000zł ciężko Ci będzie znaleźc jakiś sensowyny zachodni ciągnik powyżej 2000r

ale np. Zetora Forterre 8641, czasem Renault Ceres 330 lub 340 ewentualnie jakieś Landini powinieneś kupic

Edytowane przez MgrLukash
Opublikowano

Witam ja bym chciał kupic ciągnik do 90 km nie wiecej niz 50 tys najlepiej z turem i własnie bedzie z nim pracował i prasa i chodzi mi tu o ciągnik który ma niskie spalanie i o awaryjnosc ;) prosze o propozycje i uzasadnienie dlaego akurat ten ;) zlezy mi na czasie prosze o szybkiei mądre odpowiedzi

Opublikowano

A ja się chciałem podpiąć pod temat mianowicie potrzeba tacie ciągnika na 15ha do tura , prasy , do pługa i innych cięższych prac . Co można by znaleźć do 35k ? Ciągnik obowiązkowo 4x4 . Cena z turem lub bez tura 25k . Mało ale po co więcej inwestować ? Tata nigdy nie brał nic na kredyt , a mamy tylko 15ha i 10krów , do wszystkiego dochodzimy sami . Mamy c-360 co prawda nie od nowości ale jednak . Tata wybudował wszystko 15 lat temu tz. dom , stodołę , garaże , oborę . W 98 kupił uno nowe z salonu . Wolimy się wolniej rozwinąć ale nic nie spłacać ... Padało by rolnictwo to za tydzień byś nie u widział nic ani krów ani maszyn , allegro i cheja .

Opublikowano

A ja się chciałem podpiąć pod temat mianowicie potrzeba tacie ciągnika na 15ha do tura , prasy , do pługa i innych cięższych prac . Co można by znaleźć do 35k ? Ciągnik obowiązkowo 4x4 . Cena z turem lub bez tura 25k . Mało ale po co więcej inwestować ? Tata nigdy nie brał nic na kredyt , a mamy tylko 15ha i 10krów , do wszystkiego dochodzimy sami . Mamy c-360 co prawda nie od nowości ale jednak . Tata wybudował wszystko 15 lat temu tz. dom , stodołę , garaże , oborę . W 98 kupił uno nowe z salonu . Wolimy się wolniej rozwinąć ale nic nie spłacać ... Padało by rolnictwo to za tydzień byś nie u widział nic ani krów ani maszyn , allegro i cheja .

Zastanów się co ?

Założyłeś nowy temat i pisałeś że chcesz zmienić Belarusa na Ursusa

Mam belarusa i będę zmieniał ale nie wiem czy się opłaca na Ursusa . Mam kilka pytań

A teraz piszesz że masz tylko c-360 ? :huh:

http://www.agrofoto.pl/forum/topic/43904-ursus-914-i-zetor-8145-vs-belarus-82/page__p__788148#entry788148

Opublikowano

Witam, jeżeli ktoś poszukuje ciągnika 80-90 KM to polecam Valtre. Miałem model 900, 90KM. Jest to ciągnik mega oszczędny, posiada tyle elektroniki ile powinno być według mnie(EHR,blokada przy sprzęgle przed odpaleniem, fotel pneumatyczny dopasowujący się do wagi), nie ma tam nie potrzebnych zabezpieczeń, kontrolek z którymi w ciągnikach 15 letnich zaczynają się problemy. W valtrze podczas całego użytkowania nie wystąpił żaden problem. Cena jest przystępna, ponieważ ciągnik nie jest jeszcze rozpowszechniony w Polsce. Żeby był mocniejszy to na pewno bym się z nim nie rozstał :)

Opublikowano

Moim zdaniem w przedziale cenowym 100-120 tys. zł. najlepszy byłby POLMOT H.

już są wątki na temat tego ciągnika. i ja też pisałem - i niestety nie są to pozytywne opinie :mellow:

Opublikowano

Ja bym Ci kolego polecił Ursus 6824.Nowy 111 900zł.

PODSTAWOWE DANE TECHNICZNE SILNIK PERKINS 1104D-44T EURO III, 4 cylindry, turbodoładowany, moc 92, 5KM, max moment obrotowy 390Nm UKŁAD NAPĘDOWY Sprzęgło - jednostopniowe, suche Skrzynia biegów - mechaniczna, LICZBA BIEGÓW 12/4;8/8 REWERS WOM Sprzęgło WOM - wielotarczowe, hydrauliczne Prędkość obrotowa WOM 540/1000 obr./min., niezależny UKŁAD HYDRAULICZNY Wydajność pompy 62 l/min., 4 wyjścia hydrauliczne, max. udźwig podnośnika 3850kg, TUZ kat.2 z zaczepami hakowymi CBM UKŁAD HAMULCOWY Hamulce tarczowe, mokre, sterowane mechanicznie Jedno i dwuobwodowy układ pneumatyczny OGUMIENIE Przód 320/85 R24, tył 420/85 R34 KABINA Komfortowa, wentylowana, ogrzewana MASA 3905kg

Opublikowano

Witam!:)

Chcę zakupić ciągnik korzystając z pomocy dla "młodych rolników" (75tyś złotych). Niestety nie mam za wysokiego zakresu cenowego bo do max około 90tyś. Ciągnik musi być nowy i musi współpracować z turem, samego tura mogę dokupić później. Moje gospodarstwo to 20ha gruntów ornych i 10ha łąk.

Na oku mam mtz 892, czy będzie to dobry wybór? Jak to teraz jest z nowymi belarusami? Cena takiego nowego z tego co patrzyłem wyniesie mnie około 80tyś. A macie może inne propozycje? Dziękuję za każdą pomoc:)